Seimo komitetas tirs, ar Lietuvoje buvo slapti kalėjimai

Seimas pavedė parlamentiniam Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) iki Kalėdų ištirti, ar Lietuvoje tikrai galėjo būti slaptai kalinami įtariamieji teroristai. Ketvirtadienį komitetui suteiktas specialiosios Seimo tyrimo komisijos statusas.

Už tokį Seimo nutarimą plenariniame posėdyje balsavo 60 parlamentarų, prieš buvo 2, susilaikė 3.

Ketvirtadienį Seime nekilo jokių diskusijų priimant nutarimą „Dėl pavedimo NSGK atlikti parlamentinį tyrimą dėl galimo Jungtinių Amerikos Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) sulaikytų asmenų pervežimo ir kalinimo Lietuvoje“. Nutarimo projektas parlamentarams buvo pristatytas trečiadienį.

Nutarimu komitetui pavedama iki šių metų gruodžio 22 dienos atlikti tyrimą dėl vadinamojo slapto amerikiečių kalėjimo tariamo buvimo Lietuvoje. NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas tvirtina, kad komitetas suspės iki šios datos atlikti tyrimą ir Seimui perduos išvadas.

Seimo nutarime komitetui pavedama atsakyti,  ar CŽV sulaikyti asmenys buvo pervežami ir kalinami Lietuvos teritorijoje, ar Lietuvos valstybės institucijos (politikai, pareigūnai, valstybės tarnautojai) svarstė klausimus, susijusius su slaptųjų CŽV sulaikymo centrų veikla, sulaikytų asmenų pervežimu ir kalinimu Lietuvoje, ar Lietuvos teritorijoje veikė slaptieji CŽV sulaikymo centrai.                  

Anot A.Anušausko, iki šiol nebuvo pateikta duomenų, įrodančių, kad Lietuvoje galėjo būti tokie amerikiečių slapti kalėjimai. Tačiau, komiteto pirmininko nuomone, tik išsamus ir visapusiškas tyrimas gali atsakyti į visus iškilusius klausimus.

Neatmetama, kad tyrimo metu NSGK pasikvies pasikalbėti kadenciją baigusius prezidentus Valdą Adamkų bei ekspremjerą Algirdą Brazauską, taip pat buvusius užsienio reikalų ministrą Antaną Valionį, Valstybės saugumo departamento vadovus Mečį Laurinkų ir Arvydą Pocių. Pasak A.Anušausko, preliminariame esamų ar buvusių pareigūnų, kuriuos planuojama apklausti, sąraše - 41 pavardė.

Visi ligšioliniai aukšti politikai griežtai neigia, kad Lietuvoje esą galėjo būti slaptas amerikiečių kalėjimas, kuriame galėjo būti laikomi įtariamieji teroristai, atgabenti iš Afganistano ar kitų „karštųjų taškų“.

Valstybės saugumo departamentas jau prieš kurį laiką atsiuntė A.Anušauskui atsakymą esą neturintis jokios informacijos apie menamus CŽV kalėjimus.

Informaciją apie tai, kad Lietuvoje iki 2005 metų galėjo būti slapti kalėjimai, remdamasi neįvardytais buvusiais CŽV pareigūnais šį rugpjūtį paskleidė amerikiečių televizijos kompanija „ABC News“.

JAV administracija, CŽV ir diplomatai atsisako komentuoti įtarimus dėl tariamų slaptų kalėjimų Lietuvoje. Be to, nesakoma, ar atlikdamas tyrimą Seimo komitetas šiuo klausimu gali tikėtis kokių nors duomenų iš amerikiečių.


Šiame straipsnyje: CŽV kalėjimasAnušauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių