Seimo komitetas nori paieškoti CŽV kalėjimo

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas prašys parlamentarų pavedimo atlikti tyrimą, ar Lietuvoje buvo CŽV kalėjimas, kurio buvimas iki šiol neigiamas.

„Komiteto posėdyje sutarta, kad toks tyrimas reikalingas, nes atsakymai į komiteto užklausimus iki šiol negauti, mes jų laukiame“, - trečiadienį sakė komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

Anot jo, „aplinkybės taip pat rodo, kad šio klausimo be Seimo pavedimo, kuriuo komitetui būtų suteiktos Seimo laikinosios tyrimo komisijos teisės, neišspręsime“.

„Be to, reikės apklausti ir privačius asmenis“, - pridūrė A. Anušauskas.

Seimo pavedimo projektas, kuriame bus suformuluoti klausimai parlamentiniam tyrimui, komitete bus svarstomas kitą savaitę.

Antradienį ištirti, ar Lietuvoje buvo CŽV kalėjimas, apie kurį prieš kurį laiką paskelbė užsienio žiniasklaida, paragino ir Lietuvoje apsilankęs Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras.

Thomasas Hammarbergas teigia, kad įtarimus vertina rimtai, nes tokiuose centruose vykdavo kankinimai. Tai komisaras pasakė po susitikimo su Dalia Grybauskaite. Prezidentė sako turinti „netiesioginių įtarimų“, kad toks kalėjimas Lietuvoje buvo.

Rugpjūtį JAV žiniasklaida paskelbė, kad slaptas CŽV kalėjimas Lietuvoje veikė iki 2005-ųjų pabaigos.

Visi tuometiniai pareigūnai, įskaitant ir buvusį prezidentą Valdą Adamkų, šią informaciją neigia.  


Šiame straipsnyje: CŽV kalėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių