Seimo kanceliarijos pirkimuose įžvelgė diskriminaciją

  • Teksto dydis:

Seimo kanceliarijos nustatytos sąlygos dėvėtų automobilių detalėms įsigyti, jog šios būtų pagamintos Europos Sąjungoje (ES), diskriminavo dalį tiekėjų, nurodė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Pasak VPT, didžiausia pirkime detalėms planuota išleisti suma buvo 200 tūkst. eurų.

Perkančioji organizacija reikalavimuose numatė, kad automobilių atsarginės dalys turi būti pagamintos ES šalyse. VPT paaiškina, kad šis reikalavimas yra diskriminacinis, nes konkrečiai nurodo automobilių dalių kilmę, t.y. geografinę erdvę ir taip „sudaro prielaidas riboti konkurenciją“.

„Tiekėjai, kurių automobilių detalės sertifikuotos pagal ES reikalavimus, tačiau pagamintos ne ES šalyse, netenka galimybės dalyvauti pirkime“, - nurodo VPT.

Tarnyba įvertino tai, jog vienas iš konkurso dalyvių pasiūlė Turkijoje pagamintas detales, atitinkančias europinius standartus, tačiau jų siūlymas buvo atmestas.

Be to, tarnyba pažymu, kad Seimo kanceliarija pirkimo sąlygose nustatė nepagrįstą ir neobjektyvią kainodarą, nes tik įtraukė reikalavimą siūlyti nuolaidą detalėms, tačiau pasiūlytos nuolaidos dydis neturi įtakos nustatant laimėtoją.

Pasak tarnybos, tai „nesudaro tiekėjams galimybės konkuruoti realiomis pasiūlymų kainomis“, o Seimo kanceliarija „neturi galimybės objektyviai įvertinti tiekėjų pasiūlymų“.

Atsižvelgdama į nustatytus Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus, tarnyba įpareigojo perkančiąją organizaciją nutraukti pirkimo procedūras ir apie tai informuoti raštu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių