Seimo kanceliarijos bylos nagrinėjimas nukeltas rudeniui

Vilniaus miesto apylinkės teismui antrą kartą iš eilės nepavyko pradėti nagrinėti bylos dėl galimo aplaidaus apskaitos tvarkymo Seimo kanceliarijoje. Į teismą neatvyko dvi kaltinamosios - bausmę Panevėžio pataisos namuose atliekanti Regina Petkelienė bei Seimo kanceliarijos Finansų departamente dirbanti Sigita Karpickienė.

Teismas šią bylą paskelbė prioritetine, tačiau tolesnis bylos nagrinėjimas nukeltas į rugsėjo mėnesį. Tuo metu kai kurių kaltinamųjų gynėjai jau prašo nutraukti bylą motyvuodami pasibaigusiu senaties terminu.

S. Karpickienė į posėdį neatvyksta jau antrą kartą. S. Karpickienei nepavyko įteikti šaukimo ir į balandžio 3 dieną numatytą posėdį.

Valstybės kaltintoja Vilniaus apygardos prokurorė Vilma Vidugirienė teismo paprašė atvesdinti kaltinamąją į kitą posėdį, kuris vyks rugsėjo mėnesį.

„Bylos nagrinėjimas negalimas ir turi būti atidėtas“ , - sakė teisėjas Valdas Bugelevičius, kai sekretorė paskelbė, jog nedalyvauja dvi kaltinamosios.

Tuo tarpu kita kaltinamoji Ilona Mažeikytė atvyko be gynėjo. Moteris teigė, kad jo gynėjas užsiėmęs kitoje byloje, o ji pati negavo šaukimo, tačiau savo iniciatyva atvyko į posėdį.

Prokurorė V. Vidugirienė paprašė teismo, kad jeigu dabartinis gynėjas negalėtų dalyvauti posėdžiuose, šiai kaltinamajai būtų skirtas valstybės gynėjas, nes yra prieštaravimų tarpo šios ir kitų kaltinamųjų parodymų. Teisėjas pažadėjo pasirūpinti valstybės gynėju I. Mažeikytei.

Teisėjas V.Bugelevičius pranešė, kad balandžio 4 dienos teismo pirmininko įsakymu šiai baudžiamajai bylai, kurioje yra dvylika kaltinamųjų, suteiktas prioritetinis statusas.

„Turėkit tai omenyje - kitos bylos negali būti pagrindu neatvykti į teisną“, - kreipdamasis į būrį advokatų sakė teisėjas. Į ankstenį posėdį nebuvo atvykę trys advokatai, kurie teigė buvę užsiėmę kitose bylose.

Kadangi byla pripažinta prioritetine, advokatai dabar jai turi teikti pirmenybę ir negali tuo pat metu dalyvauti kitų bylų posėdžiuose, nebent ji taip pat prioritetinė ir posėdžio data paskirta anksčiau už šią bylą.

Proceso dalyviai sutarė, kad toliau bylą nagrinės rugsėjo 9 dieną. Teismas paskyrė posėdžių datas rugsėjo ir spalio mėnesiams. Teisėjas per šiuos du mėnesius tikisi išnagrinėti bylą ir apklausti liudytojus.

Neprasidėjus procesui kaltinamojo Algimanto Švedo gynėjas prašė nutraukti bylą jo klientui. Tačiau teismas nusprendė jo prašymo nesvarstyti, nes byla nepradėta nagrinėti iš esmės, be to, prašymas grindžiamas senatimi, jai nustatyti reikia nustatyti aplinkybes, tiriant įrodymus ir nustačius aplinkybes tik tada galima spręsti dėl senaties.

Šioje baudžiamojoje byloje kaltinimai yra pareikšti Seimo kancleriui Jonui Mileriui, buvusiai Seimo kanceliarijos Finansų departamento direktorei Danutei Petrauskienei ir jos pavaduotojai Dalei Špakauskienei, Finansų departamento darbuotojoms Nijolei Judinienė, Alei Klovaitei, I. Mažeikytei, S. Karpickienė, Irenai Astrauskaitei bei Bendrųjų reikalų departamento darbuotojams Alvydui Milkevičiui, Algirdui Taruliui, Arvydui Algimantui Švedui.

Taip pat bus teisiama buvusi Seimo kasininkė R. Petkelienė, kuri už iš Seimo kanceliarijos kasos iššvaistytus daugiau nei 441 tūkst. litų nuteista kalėti dvejus metus ir jau atlieka bausmę.

R.Petkelienė bus teisiama dėl galimo dokumento suklastojimo, J.Milerius - dėl galimo tarnybos pareigų neatlikimo ir galimo dokumento suklastojimo, D.Petrauskienei įtarimai pateikti dėl galimo tarnybos pareigų neatlikimo ir aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Nė vienas įtariamųjų nėra nušalintas nuo pareigų.

J. Milerius BNS yra sakęs, kad įtarimai jam pateikti dėl to, kad 2008 metų rugpjūčio 1 dieną dirbo komisijoje, kuriai buvo pavesta suskaičiuoti pinigus Seimo kasoje.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo Seimo kanceliarijoje pradėtas po to, kai 2009 metų liepą Seimo kanceliarijos kasoje pasigesta per 440 tūkst. litų.

Byloje užfiksuota, kad pinigai iš kasos buvo skolinami vėliausiai nuo 2008 metų sausio.

Dėl dingusių pinigų yra nuteistos buvusi Seimo kasininkė R. Petkelienė ir buvusi Nacionalinės sveikatos tarybos buhalterė Olga Goluskaitė. Joms skirta po dvejus metus laisvės atėmimo. Paaiškėjo, kad R. Petkelienė skolino O. Goluskaitei pinigus iš Seimo kasos, o ši juos teigia pralošusi kazino.

R. Petkelienė taip pat teigė, kad dalis pinigų skolinta Seimo kanceliarijos darbuotojams, parlamentarams.

Pernai gruodžio 13 dieną Lietuvos apeliacinis teismas atmetė abiejų nuteistų moterų skundus. Po šios nutarties nuosprendis joms įsiteisėjo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių