Seimo EPK V. Mazuronio elgesio netirs

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) ketvirtadienį nusprendė netirti epizodo priimant Medžioklės įstatymo pataisas, kuomet vietoje „tvarkiečio“ Valentino Mazuronio balsavimo mygtuką paspaudė jo frakcijos kolegė Jolita Vaickienė.

Seimo EPK ketvirtadienį devyniais balsais nusprendė parlamentui siūlyti perbalsuoti dėl Medžioklės įstatymo pataisų, tačiau taip pat nusprendė V. Mazuronio veiksmų nesiaiškinti ir nevertinti.

„Komisija yra sudaryta partinio atstovavimo principu, supraskime, kad kartais sprendimai būna būtent tokio pobūdžio, tai šiuo atveju taip ir buvo“, - po komisijos posėdžio žurnalistams sakė EPK pirmininkas konservatorius Valentinas Stundys.

Į Seimo EPK dėl balsavimo per Medžioklės įstatymo pataisų priėmimą kreipėsi opozicinė Liberalų sąjūdžio frakcija. Priėmus Medžioklės įstatymo pataisas, liberalas Eugenijus Gentvilas pastebėjo, jog dėl pataisų balsavo ir V. Mazuronis, nors salėje jo nebuvo matyti. V. Mazuronis vėliau žurnalistams pripažino, jog balsavimo metu suskambo jo telefonas, todėl paprašęs už jį pabalsuoti šalia buvusios kolegės J. Vaickienės ir nuėjęs į šalį atsiliepti.

„Iš to, ką matėme Seimo posėdžių salėje, kyla pagrįstų abejonių, ar kiti asmenys nebalsavo vietoj parlamentaro ir aplinkos ministro V. Mazuronio. Įtarimus sustiprina ir tai, kad pats V. Mazuronis per Vyriausybės valandą tvirtino balsavęs už pataisas, o užfiksuoti individualūs balsavimo rezultatai rodo, kad V. Mazuronis balsuodamas susilaikė“, - kreipimesi į EPK pažymėjo liberalas Gintaras Steponavičius.

Dėl balsavimo sulaukęs klausimų dar per Vyriausybęs valandą, V. Mazuronis tvirtino buvęs už pataisas, nors balsavimo sistema rodė, kad jis susilaikė. Vėliau parlamentaras aiškino, jog kolegė galėjo suklysti. J. Vaickienė vėliau išplatino pareiškimą, kuriuo savo elgesį pavadino klaida, įvykusia dėl nepatyrimo.

Taip pat komisija ketvirtadienį nenagrinėjo ir aspekto dėl socialdemokrato Broniaus Bradausko, kuriam etikos sargai buvo siūlę balsavime dėl Medžioklės įstatymo pataisų nedalyvauti dėl galimo intereso konflikto. Parlamentaras yra išrinktas Lietuvos žvejų ir medžiotojų draugijos pirmininku.

B. Bradauskas nepaisė EPK rekomendacijos ir balsavime dalyvavo, balsuodamas dėl pataisų susilaikė. Seime praėjusią savaitę priimant pataisas balsavo minimalus įstatymo priėmimui reikalingas parlamentarų skaičius - 71, anksčiau pataisoms prieštaraujančiai opozicijai yra keliskart pavykę sugriauti kvorumą, kad priėmimas neįvyktų.

Pataisos be apribojimų leidžia medžiotojų būrelių nariais tapti privačios žemės sklypo savininkams, kurie medžioklės plote turi daugiau nei 100 hektarų miško arba dirbamos žemės, taip pat nustatė, kad vieno medžioklės ploto dydis negalėtų būti mažesnis negu 1 tūkst. hektarų.

Sprendimą, ar atsižvelgti į ketvirtadienį priimtą EPK rekomendaciją perbalsuoti dėl Medžioklės įstatymo pataisų, priims Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių