Seime - vėl naktinis darbas

Pradėjęs svarstyti didžiulį kitų metų valstybės, „Sodros“ ir Sveikatos fondo biudžetų bloką, Seimas vėl ėmė dirbti tamsiuoju paros metu.

Antradienį Seimo plenarinis posėdis užtruko beveik iki 23 valandos, nes parlamentarai ilgai ginčijosi, ar reikia pritarti visai krūvai Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės siūlomų biudžetinių įstatymų pataisų. Kartu su valstybės, „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetais pateikti trys dešimtys įstatymų projektų.

Daugiausiai ginčų sulaukė „Sodros“ 2010 metų biudžeto ir kai kurių jį lydinčių teisės aktų projektai dėl išmokų mažinimo ir įmokų didinimo.

„Būčiau laimingas, jeigu galėčiau pristatyti tokį biudžetą, kuris nors nedidintų išmokų, bet bent jau jų nemažintų. Deja, realybė kitokia. Sunkmetis itin skaudžiai smogė socialiniam draudimui“, - Iš Seimo tribūnos sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Kitų metų „Sodros“ biudžeto pajamos numatomos 10,4 milijardo litų, išlaidos - 12,7 mlrd. litų. Deficitas sieks daugiau kaip 2,3 mlrd. litų. „Toks deficitas susidarytų, net jeigu patvirtinsime kai kurių išmokų sumažinimą bei padidintume įmokas“, - įspėjo ministras, pripažinęs, kad politinio sutarimo dėl šių Vyriausybės pasiūlymų nėra net valdančiojoje koalicijoje.

Vyriausybė siūlo proporciškai mažinti pensijas ir beveik visas socialines išmokas - daugiausiai gaunantiems jos būtų nurėžtos labiau, mažiausiai gaunantieji nukentėtų mažiausiai. Žmonėms, kurių visos gaunamos socialinės išmokos nesiekia 650 litų, nieko neplanuojama nukirpti.

Tačiau kur kas daugiau aistrų kelia Vyriausybės pasiūlymas dviem procentiniais punktais padidinti įmokas į „Sodrą“. Iš valdančiosios koalicijos partnerių tik Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai iš dalies pritarė įmokų didinimui, likusieji valdantieji tam griežtai priešinasi. Prezidentė Dalia Grybauskaitė irgi pareiškė neigiamą nuostatą dėl „Sodros“ mokesčių didinimo.

Todėl Tėvynės sąjunga pasiūlė esą kompromisinį variantą - įmokų padidinimą ne dviem, bet tik vienu punktu. Bet ir šis pasiūlymas nėra sveikinamas kitų valdančiųjų partijų.

Premjeras A.Kubilius aiškina, kad norint atsisakyti įmokų į „Sodrą“ didinimo, reikia „surasti“ bent 400 milijonų litų, reikalingų siekiant nedidinti socialinio draudimo deficito. 

Antradienį vakare Seimo nariai po pateikimo pritarė Vyriausybės parengtam įstatymo projektui dėl „Sodros“ išmokų mažinimo bei dėl įmokų didinimo, tačiau su ta sąlyga, kad projektą dar smarkiai taisys iki galutinio socialinio draudimo kitų metų biudžeto priėmimo, kuris numatomas gruodį. Įmokų padidinimo greičiausiai nebeliks.

Dabartinio Seimo plenariniai posėdžiai iki išnaktų užtrukdavo beveik prieš metus, kai pernai lapkritį ir gruodį tuomet tik ką į valdžią atėjusi keturių partijų centro dešinės koalicija ir jos sudaryta A.Kubiliaus Vyriausybė pasiūlė gana radikalias permainas šių metų biudžete bei daugybėje mokestinių įstatymų.


Šiame straipsnyje: Sodrabiudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių