Seime – siekis saugomose teritorijose leisti naujus durpių kasimus

Saugomose teritorijose siūloma nedrausti naujų gydomųjų durpių karjerų, o gydymo ir reabilitacijos įstaigoms – eksploatuoti šių iškasenų telkinių.

Tokią Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo  pataisą siūlo „valstietis“ Viktoras Rinkevičius ir konservatorius Antanas Matulas. Ją Seimas kovą pradėjo svarstyti.

Pakeitimo iniciatoriai prognozuoja, kad liberalizavus durpių karjerų kasimą, atsiras galimybė sau gydomąjį purvą išgauti pačioms gydymo įstaigoms.

Dabar valstybiniuose parkuose draudžiama įrengti naujus naftos ir dujų išteklių tyrimo ir naudojimo gręžinius, naudingųjų iškasenų šachtas, karjerus. Kol kas šis draudimas netaikomas tik vienu atveju – kai įrengiamas ne didesnis kaip 0,2 hektaro ploto smėlio ar žvyro mažasis karjeras. 

Tačiau kai kurie parlamentarai reikalauja saugiklių, kad iš tokių karjerų išgautos gydomosios durpės būtų naudojamos tik medicinos reikmėms, nes jos tinka ir žemės ūkiui, ir kitiems reikalams.

Likėnų sanatorijai naudinga pataisa

V. Rinkevičiaus teigimu, siūloma pataisa dėl durpių karjerų įrengimų „liečia Biržų rajone esančią Likėnų sanatoriją“.

Pasak jo, Likėnuose įrengti gydomųjų durpių karjerą leidimą ankščiau yra gavusi viena įmonė ir  dabar ji vienintelė tai gali daryti saugomoje teritorijoje ir tapo monopolininke.

„Situacija susidarė tokia, kad ta įmonė, kuri dabar turi teisę išgauti, nebetiekia gydomojo purvo Likėnų reabilitacinei ligoninei, kadangi, kaip valstybinė institucija, ji turi skelbti viešuosius pirkimus įsigyti gydomąsias priemones, tame tarpe ir purvą, o ta įmonė (...) nedalyvauja pirkimuose paprasčiausiai“, – Seimo plenariniame posėdyje kalbėjo parlamentaras.

Anot politiko, susiklosčius tokiai situacijai „pati ligoninė norėtų išgauti sau gydomąjį purvą“.

„Jiems skirtas sklypas (1,37 ha dydžio – BNS), jie turi Geologijos tarnybos leidimą (ekploatacijai – BNS)“, – aiškino parlamentaras.

Pasak V. Rinkevičiaus, dabar gydomųjų durpių telkinių Lietuvoje yra trys.

Abejoja, ar durpės bus tik gydymui

Konservatorius Edmundas Pupinis suabejojo, ar gydykla pati turi išgauti gydomųjų durpių. 

„Ar čia reikia suprasti, kad iš tikrųjų pati gydymo įstaiga steigs kažkokią brigadą durpių kasimo ir savo tiekimo, ar vis tiek bus kažkokie tarpininkai?“ – klausė jis. 

„Ar kažkoks kontrolės mechanizmas bus ar nebus. Nes žinote, gydomosios durpės tinka ir žemės ūkiui, ir kitiems reikalams. Tas durpynas gali būti toks labai atidarytas ir nelabai gydymo reikalams“, – prognozavo E. Pupinis.  

Likėnų reabilitacinė ligoninė ir šalia esantys gydomųjų durpių telkiniai yra Biržų regioninio parko teritorijoje.

Gydomąjį purvą Likėnų ligoninė kurį laiką pirko iš bendrovės „Namita“, užsiimančios kurortų vystymo verslu ir Likėnų purvą vežančios į kitas šalies gydyklas. Dabar „Namita“ Likėnams purvo nebeparduoda.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

kolonija

kolonija portretas
tauta turi isnykt pagal politiku planus ir gaunamus iskymus.kam ja gydyt?

taip

taip portretas
viruso deka S turgelio apsestiesiems /stogas/ vaziuoja?...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių