Seime – siekis atgaivinti Likėnų kurortą

Seimo narys „valstietis“ Viktoras Rinkevičius siūlo sudaryti galimybę gydymo ir reabilitacijos įstaigoms pačioms eksploatuoti gydomąjį durpių purvą ir jį naudoti gydymo tikslais.

Tai siūlančią Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo pataisą kartu su Seimo nariu konservatoriumi Antanu Matulu įregistravęs parlamentaras siūlo leisti saugomose teritorijose įsirengti gydomųjų durpių karjerus, juos eksploatuoti ir iškasenas naudoti gydymo tikslais.

Pasak V. Rinkevičiaus, Šiaurės, Vakarų Lietuvoje randama gydomųjų durpių, kuriose gausu įvairių biologiškai aktyvių medžiagų, mineralinių elementų, kurie naudojami medicininės reabilitacijos ir kitose sveikatingumo veiklose. Likėnų reabilitacinė ligoninė ir šalia esantys gydomųjų durpių telkiniai yra Biržų regioninio parko teritorijoje. 

„Pagal galiojantį įstatymą, valstybinių parkų teritorijose draudžiama įrengti gydomųjų durpių karjerus, nors tokį leidimą anksčiau yra gavusi viena įmonė, kuri išgauna ir toliau išgaus gydomąsias durpes, taip tapdama vienintele tai galinčia daryti įmone saugomoje teritorijoje ir taip suformuodama monopoliją šioje veikloje. Biržų rajone esančiuose Likėnuose gydomosios durpės pagal žinomus informacijos šaltinius išgaunamos ir naudojamos gydymui jau 200 metų. 1936 m. dėl to čia buvo pastatyta sanatorija, kuri veikia ir šiandien, kaip Likėnų reabilitacinė ligoninė. Kadangi ligoninė yra biudžetinė įstaiga, turinti vykdyti viešuosius pirkimus, tarp jų ir gydomųjų durpių įsigijimui, vienintelė turinti teisę išgauti gydomąsias durpes įmonė nedalyvauja viešuosiuose pirkimuose, ir Likėnų reabilitacinė ligoninė po 200 metų čia vykdyto gydymo gydomosiomis durpėmis ir po 84 m. nuo sanatorijos pastatymo liko be gydomųjų durpių ir negali teikti šios paslaugos toliau“, – sako V. Rinkevičius.

Pasak jo, ligoninei yra skirtas 1,37 ha sklypas išgauti gydomąsias durpes pačiai savo reikmėms ir taip apsirūpinti jomis ir tęsti gydymą, tačiau galiojančio įstatymo nuostatos tai draudžia. 

Pagal Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymą, valstybiniuose parkuose draudžiama įrengti naujus angliavandenilių (naftos ir (ar) dujų) išteklių tyrimo ir naudojimo gręžinius, naudingųjų iškasenų šachtas, karjerus, išskyrus atvejus, kai Žemės gelmių įstatymo nustatyta tvarka valstybinio parko ir biosferos rezervato žemės ūkio funkcinio prioriteto zonoje įrengiamas ne didesnis kaip 0,2 hektaro ploto smėlio ar žvyro mažasis karjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių