Seimas ugningai narsto, kas yra šeima

Ketvirtadienį Seimo nariai pradėjo aršias diskusijas dėl Konstitucijos pataisos, nustatančios kitokį šeimos teisinį supratimą.

Pirmenybė - santuokai

Parlamentarai surengė pirmąją diskusiją apie valdančiųjų konservatorių inicijuotą Konstitucijos 38 straipsnio pataisos projektą, kuriuo siūloma nustatyti, jog šeima kyla ne tik iš santuokos, bet ir iš tėvų bei vaikų ryšio, giminystės. Pirmenybė šiuo atveju atiduodama šeimos sukūrimui per santuokos institutą.

Aistringos diskusijos ketvirtadienį nebuvo baigtos. Jos bus pratęstos kitą savaitę, nes labai daug parlamentarų panoro pareikšti savo nuomonę šiuo aktualiu klausimu.

Vėliau bus surengti balsavimai dėl Konstitucijos pataisos priėmimo. Norint jas priimti, reikia, kad Seimas balsuotų dukart. Kaskart už turi balsuoti ne mažiau kaip du trečdaliai visų parlamentarų – 94 Seimo nariai. Tarp abiejų balsavimų turi būti padaryta ne trumpesnė nei trijų mėnesių pertrauka.

Supyko dėl plojimų

Remiantys siūlomą Konstitucijos pataisą tvirtino, kad būtina įtvirtinti, jog valstybė pirmiausia remia santuokos pagrindu sudarytas šeimas.

„Dabartinė pasiūlytoji Konstitucijos pakeitimo redakcija nenustato jokios diskriminacijos. Likime ištikimi patys sau ir tam socialiniam kompromisui, kuriuo paremta 1992 metais priimtoji Konstitucija, nes pateiktoji pakoreguotoji pataisa yra aiškiai kompromisinė“, - kalbėjo konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė.

„Pirminį Konstitucijos pataisos variantą pakoregavome, atsižvelgdami į jos kritikų reiškiamas abejones, kad neįtvirtinamos kitokios šeimos formos. Bet manome, kad realiai forma yra viena – vyro ir moters sutikimu bei santuoka paremta šeima, kuri susilaukia vaikų. Kitos formos yra išvestinės iš šios ir negali jai prieštarauti. Būna, kad įvyksta nelaimės, būna, kad santuoka neilgalaikė. Bet pirmiausia būna vistiek santuoka. Šią šeimos formą turi remti valstybė“, - sakė kitas konservatorius Paulius Saudargas.

Tėvynės sąjungos atstovas Rimantas Jonas Dagys nevyniojo žodžių į vatą: „Mūsų oponentus piktina, kad šios Konstitucijos pataisos užkerta kelią vienalytėm santuokom ar partnerystės įteisinimui. Tai yra esmė. Mes turime konstituciškai užtikrinti, kad vaikai turėtų tėtį vyrą ir mamą moterį, o ne kokias nors kitokias tėvystės ir motinystės formas“.

Po ugningos Seimo narės Rimos Baškienės kalbos, remiančios Konstitucijos pataisą, į Seimo posėdį atėję šios pataisos šalininkai ėmė audringai ploti. Tai supykdė posėdžiui pirmininkaujantį Eriką Tamašauską: „Čia ne koncertų salę. Prašom laikytis tvarkos. Ar išgirdot mane?“. Jis pagrasino išvaryti svečius iš salės, jeigu jie ir toliau demonstruos savo emocijas.

„Noriu gyventi laisvoje šalyje“

Bet Konstitucijos pakeitimo oponentai nesutiko su jo iniciatorių argumentais.

„Ne tik santuokos pagrindu yra sudaroma šeima. Negalima išskirti kokios nors vienos privilegijuotos šeimos formos. Yra šeimų, kurios neturi vaikų. Yra šeimų, kuriose nebelieka tėvo ar motinos, arba net abiejų ir vaikus augina kiti artimi giminaičiai. Būna, kad žmonės susilaukia vaikų dar nesusituokę. Ar tai nėra šeima?“, - retoriškai klausė socialdemokratas Julius Sabatauskas.

„Pagal pateiktąjį Konstitucijos pakeitimo tekstą seneliai, auginantys savo anūkus, jeigu pastarųjų tėvai yra žuvę, nėra šeima. Nėra šeima ir vyresnieji broliai ar seserys, auginantys savo jaunesniuosius broliukus arba seseris“, - pridūrė jis.

„Teisingai sakė kolegė V.Aleknaitė – mūsų Konstitucija buvo socialinio kompromiso rezultatas. Ar po dvidešimties metų nuo Konstitucijos priėmimo atėjo laikas socialinei priešpriešai?“, - baigė savo kalbą socialdemokratas.

Kita socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė piktinosi, kad Konstitucijos pataisos iniciatoriai neatsiklausė tautos, kurios absoliuti dauguma yra pasisakę, jog šeima laiko kartu, bet nebūtinai santuokoje gyvenančius žmones bei jų vaikus.

Liberalcentristas Algis Čaplikas teiravosi: „Kas nustatinės tas gerąsias ar dorovingąsias šeimas, jeigu priimtume tokias Konstitucijos pataisas? Steigsime dorovės policiją? Žmogus laisvas tvarkyti savo gyvenimą taip, kaip jam norisi, nesikiškime į jo asmeninį gyvenimą. Valdžia turi tik netrukdyti laisvai gyventi žmonėms. Tada jie mylės Tėvynę, gerbs ją, nevažiuos iš jos. Nenoriu gyventi valstybėje, kurioje valdžia reguliuoja gyvenimą“.

Liberalė Dalia Kuodytė tvirtino, kad pataisos visiškai nereikalingos. „Kuo ilgiau esu čia, tuo labiau įsitikinu – jeigu gali nekeisti, nekeisk. Tas ypač liečia šį Konstitucijos straipsnį, kurį siūloma keisti. O kas, kolegos, atsitiko, kad reikia keisti? To reikia žmonėms? Juk ne“, - tikino politikė.

Parašai buvo suklastoti?

Plenarinio posėdžio pradžioje tvirtinant darbotvarkę šiuo klausimu kilo tam tikra sumaištis. Valdančiosios Liberalų ir centro sąjungos frakcijos atstovė Arūnė Stirblytė pasiūlė išbraukti klausimo svarstymą iš darbotvarkės. „Yra įtarimų, kad parašai galėjo būti suklastoti. Teigiama, kad šį projektą pasirašė 98 Seimo nariai. Bet dalis pasirašė ne dėl šio Konstitucijos pakeitimo, o dėl Šeimos grupės sukūrimo Seime. Todėl manome, kad klausimas negali būti svarstomas posėdyje“, - sakė A.Stirblytė.

Anot jos, iš Liberalcentristų frakcijos narių tiek Ingrida Valinskienė, tiek Andrius Burba nedėjo savo parašų po Konstitucijos pataisa dėl naujo šeimos supratimo. „Jie pasirašė tik dėl Šeimos grupės sukūrimo Seime“, - kalbėjo politikė.

„Manau, kad tai tam tikra „žulikystė“. Kolegos pasirašė dėl vieno, o jų parašai pridėti prie kito projekto. Reikėtų, kad šį klausimą išnagrinėtų Seimo Etikos ir procedūrų komisija“, - sakė opozicinės Socialdemokratų frakcijos narys Juozas Olekas.

Tačiau konservatorius R.Dagys tikino, kad visi parašai po siūloma Konstitucijos pataisa yra tikri. „Noriu priminti, kad Grupė už tradicinę šeimą Seime buvo suformuota dviem mėnesiais anksčiau nei buvo pateikta šį Konstitucijos pataisa“, - teigė jis.

Seimo nariai balsų dauguma nesutiko išbraukti Konstitucijos pataisų svarstymo iš parlamento ketvirtadienio darbotvarkės.

Reikės bent 94 parlamentarų pritarimo

Pagal pateiktąjį projektą, šeima sukuriama sudarius santuoką, kuri sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu. Taip pat siūloma Konstituciją papildyti sakiniu, jog „šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės“.

Konstitucijos keitimo įstatymų projektai svarstomi ir dėl jų balsuojama Seimo posėdyje du kartus, tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Pataisa priimama, jei kiekvieną kartą už ją balsuoja ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

Šeimą su santuoka susiejanti pataisa pateikta po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) pernai rugsėjį paskelbė, jog 2008 metais priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai. KT paskelbė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaip

siaip portretas
ar galima svartyti tokius dalykus kurie amziais buvo kaip vertybe ir ne kazkokio seimo kompetencija spresti tai.

O kas cia neaisku

O kas cia neaisku portretas
Seima yra seima, o pederastai negali tureti seimos, nes yra iskrypeliai ligoniai.

na

na portretas
Seima yra susituoke vyras ir moteris. Jie gali tureti vaiku arba ne, bet vistiek tai yra seima. Viskas. Jeigu seimo nariai galvoja, kad seima tai tik kartu gyvenentys vyras ir moteris, du vyrai, dvi moterys, vyras ir kumele ar moteris ir suo, tai jie patys yra ligoniai. Tada du studentai kartu gyvenantys bendrabucio kambaryje taip pat yra seima.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių