Seimas spręs, ar leisti ligoninėms tiekti vaistus nelietuviškose pakuotėse

Seimas pradeda svarstyti siūlymą ligoninėms leisti įsigyti kitose Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse registruotus vaistus pakuotėse užsienio kalba ir su nelietuviškomis instrukcijomis.  Vaistinėse šie vaistai parduodami nebūtų, juos būtų galima naudoti tik ligoninėse.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė opozicijoje esančių konservatorių atstovo Antano Matulo parengtą Farmacijos įstatymo pataisą ir ją svarstys gegužės 10 dieną.

A.Matulas sako, kad tokia praktika taikoma daugelyje ES šalių.

Tai jau antras šio Sveikatos reikalų komiteto nario bandymas leisti ligoninėse naudoti vaistus pakuotėse užsienio kalba ir su nelietuviškomis instrukcijomis.

A.Matulo pirmąjį siūlymą Seimas maždaug prie metus grąžino Seimo nariui tobulinti. Tuo metu Sveikatos reikalų komiteto vadove dirbusi „valstietė“ Agnė Širinskienė priekaištavo, kad pataisos leistų įsivežti į Lietuvą vaistus, kurie čia neįregistruoti.

Vyriausybė praėjusį rugpjūtį irgi pasiūlė Seimui priimt Farmacijos įstatymo pataisas ir leisti gydymo įstaigoms tiekti vaistus nelietuviškomis pakuotėmis - numatoma, kad sveikatos priežiūros įstaigoms galėtų būti tiekiami registruoti vaistiniai preparatai pakuotėmis kita EEE valstybės kalba, vartojant lotynišką raidyną.

Pasak pataisas parengusios Sveikatos apsaugos ministerijos, toks leidimas būtų veiksminga priemonė mažinti vaistinių preparatų kainas, nes Lietuvos vaistų rinka yra nedidelė ir vaistinių preparatų pakuočių lietuvių kalba gamyba didina sąnaudas ir pardavimo kainas.

Labai panašias pataisas Sveikatos apsaugos ministerija Seimui teikė 2012 metų rudenį - tada siūlyta leisti laikinai tiekti į Lietuvą registruotus vaistus pakuotėmis užsienio kalba ir vaistus, skirtus nepagydomoms ligoms. Dėl Seimo rinkimų šios pataisos liko nenagrinėtos. 

Imasi prekybą vaistais lengvinančių pataisų

Seimas spręs, ar mažmeninės prekybos įmonėms ir degalinėms leisti prekiauti nereceptiniais vaistais. Tačiau prekybininkai negalėtų teikti informacijos apie vaistus. 

Prekybininkai taip pat negalės vaistais prekiauti automatuose ir nestacionariose vietose, vaistais pažeistose pakuotėse. Juose negalės būti etilo alkoholio.  

Parlamentarai ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti tai numatančias Farmacijos įstatymo pataisas. Už balsavo 59, prieš – du, o susilaikė 11 parlamentarų. Toliau pataisas Seimas svarstys gegužės 10 dieną. 

Sveikatos ministras Aurelijus Veryga, pristatydamas pataisas, tikino, kad leidus vaistais prekiauti parduotuvėse, jų prieinamumas pagerės.   

„Kaina kaip tik mažės, pagerės vaistų fizinis prieinamumas“, – teigė jis. 

Ministras patikino, kad nustatant vaistų sąrašą, kuriais bus galima prekiauti parduotuvėse, degalinėse ir kitose prekybos vietose, bus atsižvelgiama į tai, kokiais vaistais tokiu būdu prekiaujama kitose šalyse.    

„Ten nebus prekiaujama tokiais vaistai, kuriuos tarpusavyje sumaišius, būtų galima gauti mirtiną mišinį“, – tikino A. Veryga.  

Jis taip pat pripažino, kad po tokios pertvarkos vaistinės jau poveikį, nes „dalis medikamentų iš jų iškeliaus į prekybos centrus“.

Konservatorius Jurgis Razma priekaištavo, kad leidus vaistais prekiauti prekybos vietose, labiausiai nukentės smulkios vaistinės. 

„Jos neteks dalies apyvartos. Kai tuo tarpu kokiems „Maximos“ savininkams nedidelis skirtumas, ar ta apyvarta bus jų vaistinėje, ar prekybos centruose“, – priekaištavo Ekonomikos komitete dirbantis Seimo narys.    

Jis taip pat įtaria, kad leidus vaistais prekiauti prekybos centruose, jų bus perkama daugiau.  

„Kai pirkėjas pamatys nereceptinius vaistus šalia saldainių, jam kils dar didesnis psichologinis nusiteikimas juos ramiai vartoti, nors dabar sakome, kad ir taip per daug visokių paracetamolių ar nuo skausmo vaistų naudojame“, – kalbėjo J. Razma. 

Be kita ko, siūloma drausti vaistus parduoti asmenims iki 16 metų.  

Nuo 2019 metų gegužės taip pat siūloma leisti vaistų prekybą internetu, kai gyventojas turės gydytojo išrašytą elektroninį receptą. Tam reikės nuotoliniu būdu patvirtinti tapatybę.

Svarstys, ar griežtinti maisto papildų reklamą

Seimas spręs, ar pritarti „valstiečių“ siūlymui griežtinti maisto papildų reklamą per radiją ar televiziją.

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti tai numatančią grupės parlamentarų parengtą Farmacijos įstatymo pataisą. Už balsavo 60 Seimo narių, o susilaikė 10 parlamentarų.

Pataisa siūloma uždrausti tame pačiame per radiją ar televiziją transliuojamame reklamos intarpe ar jų grupėje, kartu reklamuoti vaistinius preparatus ir maisto papildus. Toks draudimas negaliotų, kai tarp vaistų ir maisto papildų reklamos pateikiama su jais nesusijusi reklama.

Vienas pataisos iniciatorių sveikatos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad siūloma pataisa užtikrins, kad vaistų reklama bus aiškiai atskirta nuo maisto papildų reklamos, todėl nesudarys prielaidos klaidingai manyti, kad maisto papildai yra vaistai.

„Dabar vaistai reklamuojami kartu su maisto papildais“, – sakė ministras.    

Dabar Lietuvoje draudžiama tik receptinių vaistų reklama.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių