Seimas prisiminė ne tik Mindaugo, bet ir Mortos karūnavimą

  • Teksto dydis:

Seimas svarstys siūlymą liepos 6-ąją - Valstybės dieną - minėti ne tik karaliaus Mindaugo, bet ir karalienės Mortos karūnavimą.

Seimas šią savaitę pritarė Darbo kodekso pataisai, kuria paminint ir karalienę Mortą būtų keičiamas valstybės šventės pavadinimas. Pataisos iniciatorė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė sako, jog taip bus atkurtas istorinis teisingumas.

„Kiekvieną kartą švenčiant šią dieną istorikai primena graudžią tiesą, kad mes šį kartą pamirštame istorinius faktus, kad buvo nukaldintos dvi karūnos, kad karūnuoti kartu buvo ir karalius, ir karalienė Morta. Tai liudija istoriniai šaltiniai, apie tai savo straipsniuose kalba istorikai“, - pataisą pristatė R.Baškienė.

Pataisos projektui po pateikimo pritarta 37 parlamentarams buvus už ir dviem susilaikius, toliau juos svarstys Seimo komitetai.

Pagal pataisą, liepos 6-oji būtų vadinama Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo ir karalienės Mortos karūnavimo) diena. Šiuo metu tai - Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo  karūnavimo) diena.

Parlamentarė pažymi, kad 1253 metais ne tik kunigaikštis Mindaugas buvo karūnuotas Lietuvos karaliumi, bet kartu buvo karūnuota ir jo žmona kunigaikštienė Morta.

Remdamasi istoriniais dokumentais R.Baškienė tvirtina, jog juose karalius Mindaugas minimas drauge su karaliene Morta, be to, istorikai karalienę vadina svarbiu asmeniu - Mindaugo  bendražyge, dalyvavusia politiniame gyvenime.

„Įvertinus tai, kad karalienė Morta  buvo pirmoji ir vienintelė Lietuvos karalienė, teikiamu įstatymo projektu siekiama atstatyti istorinį teisingumą, atspindint tikruosius istorinius įvykius, kad karalienė Morta buvo karūnuota kartu su karaliumi Mindaugu“, - sakė R.Baškienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių