Seimas nutarė įsteigti Kultūros tarybą

Seimas antradienį priėmė įstatymą, kuriuo steigiama Kultūros taryba. Už Kultūros tarybos steigimą balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo 10, 20 susilaikė.

Ši įstaiga administruos kultūrai ir menams skiriamas lėšas, vykdys kultūros sektoriaus stebėseną, analizuos valstybės biudžeto lėšomis vykdomų programų, projektų ir kitų priemonių kokybę. Taryba bus atskaitinga Kultūros ministerijai.

Projektą inicijavusi Kultūros ministerija tvirtina, kad kultūros politikos įgyvendinimo funkcijas perdavus kitam subjektui, pačios ministerijos veikla bus optimizuota ir koncentruota ties kultūros politikos formavimu.

Taip pat projektą pateikusi ministerija tvirtino, jog tarybai steigti papildomų valstybės biudžeto lėšų ir naujų patalpų nereikės. Tarybai įsteigti ir išlaikyti 2011-2013 metams ministerija yra suplanavusi po 940 tūkst. litų metams, įstaigai yra numatytos patalpos.

Įstatymu numatyta, kad taryba yra biudžetinė įstaiga prie Kultūros ministerijos, pagal kompetenciją įgyvendinanti valstybės politiką kultūros ministrui pavestose valdymo srityse.

Taryba priims sprendimus dėl kultūros ir meno projektų finansavimo, administruos Kultūros rėmimo fondą, skirs stipendijas meno ir kultūros kūrėjams, teiks siūlymus ir ekspertinę nuomonę kultūros ir meno politikos klausimais.

Kultūros tarybai vadovaus Vyriausybės paskirtas pareigūnas. Numatyta, kad jis bus skiriamas ketverių metų kadencijai ir ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės. Kultūros tarybos valdybą sudarys renkamų 10 narių, jos sudėtį ketveriems metams irgi tvirtins Vyriausybė, o kandidatūras atrinks kultūros ir meno organizacijų deleguojami rinkėjai.

Numatyta, kad įstatymas dėl Kultūros tarybos steigimo įsigalioja nuo šių metų spalio, taip pat Vyriausybė įpareigota iki spalio 31 dienos įsigaliojimo priimti šio įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus.

Kultūros taryba steigiama patobulinus anksčiau parlamente teiktus, bet atmestus projektus dėl Menų tarybos steigimo. Kultūros ministras Arūnas Gelūnas anksčiau yra teigęs, kad Menų taryba turėtų nebeleisti politikams daryti įtakos kultūros ir menų projektų, turinčių gauti finansavimą, atrankos procesui.


Šiame straipsnyje: Seimaskultūros tarybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių