Seimas nepritarė tyrimui dėl FNTT nepriklausomumo

Seimas ketvirtadienį nepritarė grupės opozicijos narių siūlymui atlikti parlamentinį tyrimą dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) nepriklausomumo nuo politikų ir verslo grupuočių bei slaptų pažymų naudojimo priimant politinius sprendimus.

Už Seimo nutarimo projektą, siūlantį sudaryti laikinąją parlamentinio tyrimo komisiją, balsavo mažiau parlamentarų negu parėmė šią iniciatyvą savo parašais prieš ją registruojant Seime. Už nutarimo projektą balsavo 29 Seimo nariai, tuo metu jo iniciatoriai buvo 38 politikai.

Prieš komisijos sudarymą balsavo 20 Seimo narių, susilaikė 34. Projektas grąžintas iniciatoriams tobulinti.
Laikinoji tyrimo komisija, pagal projektą, turėjo aiškintis, ar buvo užtikrintas tinkamas FNTT nepriklausomumas nuo politikų ir verslo grupuočių įtakos 2008-2012 metais, ar Valstybės saugumo departamentas (VSD) turima informacija dėl galimo informacijos nutekinimo dėl situacijos banke „Snoras“ buvo tinkamai pateikta kitoms teisėsaugos institucijoms ir valstybės vadovams, ar VSD turima informacijos pateikimo valstybės institucijoms sistema tinkamai užtikrina jai keliamų uždavinių įgyvendinimą, ar VSD pateikta informacija politikai nemanipuliuodavo siekdami išimtinai politinių tikslų.

Komisijai taip pat norėta pavesti nustatyti, kokią teisėsaugos institucijos turi informaciją, dėl buvusių FNTT vadovų Vitalijaus Gailio ir Vytauto Giržado nepatikimumo, kada ir kuriems valstybės vadovams ši informacija buvo perduota.

Pagal Seimo statutą, iniciatyvos teisę sudaryti laikinąsias kontrolės arba tyrimo komisijas turi Seimo valdyba, komitetai, frakcijos ir ne mažiau kaip ketvirtadalis Seimo narių.

Panašų tyrimą šios kadencijas parlamentas mėgino atlikti 2010 metais. Tų metų gegužę buvo sudaryta laikinoji tyrimo komisija, kuri turėjo nustatyti galimą neteisėtą poveikį teisėsaugos institucijoms ištirti. Ji turėjo aiškintis, ar yra požymių, kad politinės ir interesų grupuotės galimai daro neteisėtą poveikį teisėsaugos institucijoms dėl atliekamų tyrimų, ar teisėsaugos institucijoms nebuvo sąmoningai trukdoma atlikti nusikalstamų veikų tyrimus 2005-2010 metais.

Ši komisija sudaryta, kai žiniasklaida paskelbė apie premjero Andriaus Kubiliaus patarėjo Virgio Valentinavičiaus bei kitų Vyriausybės darbuotojų vizitą į FNTT, siekiant susipažinti su dar nebaigta byla dėl mėginimo gauti 22,5 mln. litų ES paramos žuvų mailiui auginti. Pradėjus šį ikiteisminį tyrimą kaip specialusis liudytojas apklaustas žemės ūkio ministras konservatorius Kazys Starkevičius. Bylą atidavus į teismą, jis tapo paprastu liudytoju.

Tačiau minėta socialdemokrato Juliaus Sabatausko vadovauta laikinoji komisija darbo nebaigė, nes užduoties neįvykdė iki numatyto termino, o Seimas nepratęsė jos įgaliojimų.


Šiame straipsnyje: FNTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ypatingieji nusikaltimai

Ypatingieji nusikaltimai portretas
Įtartinas nusikaltimo dangstymas. Dokumentinis tyrimas turi būti atliktas statistikos ekspertų pagalba. FNTT atlieka išorinį auditą. Vienu metu norima visus užkapoti. Atrodo, kad seimas tarpininkauja bankų maklerystėse. Bankų reforma turi būti atšaukta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių