Parlamentarai ėmėsi prezidentės siūlymo griežtinti probacijos sąlygas

  • Teksto dydis:

Seimas svarstys prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotas pataisas, kurios turėtų užtikrinti griežtesnes nuteistųjų probacijos sąlygas.

Už atitinkamus Probacijos įstatymo pakeitimus ketvirtadienį po pateikimo balsavo 61 Seimo narys ir vienas susilaikė. Jas toliau svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, į plenarinių posėdžių salę projektas grįš pavasario sesijoje.

Pataisomis siūloma nustatyti, kad jeigu probacijos sąlygomis laisvėje esantis asmuo nevykdo teismo jam skirtų įpareigojimų, pareigūnai turėtų per 24 valandas kreiptis į teismą dėl teismo sprendimo vykdymo pagal nuosprendį. Tuo metu teismas tokį kreipimąsi turėtų išnagrinėti per tris darbo dienas.

„Probacijos įstatymu valstybė suteikia galimybę asmeniui pasitaisyti būnant ne laisvės atėmimo vietoje, o namų aplinkoje, atidėdamas bausmės vykdymą arba lygtinai paleisdamas asmenį, nustato jam konkrečius įpareigojimus. Tais atvejais, kai laisvėje esantis nuteistasis nevertina jam valstybės suteiktos galimybės ir nesistengia pasitaisyti, vėl daro teisės pažeidimus, turi būti sprendžiama dėl jo tolesnio bausmės vykdymo pagal nuosprendį“, - pataisas pristatė prezidentės patarėjas Valdemaras Sarapinas.

„Kaip parodė Kražių tragedija, laiku nesiėmus priemonių dėl tokių asmenų, kurie iš tikrųjų grubiai pažeidinėja probacijos sąlygas, kyla grėsmė visuomenei“, - pabrėžė patarėjas.

Pakeitimus Prezidentūra inicijuoja po kruvinos nelaimės Kražiuose, kur neblaivus teistas asmuo nužudė keturias moteris. Įtariamasis, prieš kelis mėnesius nuteistas už smurtą prieš sugyventinę, buvo įtrauktas į Šiaulių apygardos probacijos registrą, tačiau pareigūnai tikino nenustatę, kad jis keltų pavojų aplinkiniams

Probacijos įstatymas, priimtas prieš trejus metus, numato nuolatinę priežiūrą ir stebėseną tų asmenų, kuriems bausmės vykdymas yra atidėtas arba kurie yra lygtinai paleisti iš pataisos namų.

Probuojamųjų priežiūrą vykdo probacijos tarnybos, pavaldžios Kalėjimų departamentui. Probacijos tarnybos šiuo metu prižiūri 8738 asmenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių