Seimas apsispręs, ką daryti su Prezidentės veto

Seimas sutiko svarstyti Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto įstatymui, kuriuo partijoms numatomos išimtys vykdant viešuosius pirkimus.

Tačiau parlamentarai gali jau šį ketvirtadienį pasistengti atmesti valstybės vadovės veto.

Grąžino pakartotinai svarstyti

Prezidentė praėjusią savaitę pasirašė dekretą, kuriuo grąžino pakartotiniam Seimo svarstymui parlamentarų priimtas Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas. Jomis buvo numatyta, kad „partijų ir politinių kampanijų dalyvių vykdomiems pirkimams netaikomos Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos“.

Antradienį Seimo plenariniame posėdyje kalbėjusi Prezidentės patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė pabrėžė, kad, D.Grybauskaitės nuomone, priimtos pataisos gali pažeisti Europos Sąjungos reikalavimus atliekant viešuosius pirkimus, todėl sukeltų grėsmę Lietuvai susilaukti rimtų ES institucijų sankcijų.

„Įtvirtinus išimtį, kad partijoms nereikėtų vykdyti viešųjų pirkimų, Lietuva taptų bene vienintele Europos valstybe, kurioje politinėms partijoms būtų sudaromos tokios lengvatinės veiklos sąlygos, nes kitose šalyse partijoms galioja tos pačios viešųjų pirkimų taisyklės kaip ir visoms kitoms organizacijoms“, - kalbėjo patarėja.

Prezidentės nuomone, „visi turi įprasti skaidriai ir atsakingai naudoti valstybės biudžeto pinigus, todėl viešieji prikimai turi būti privalomi visiems“.

Be to, nurodyta, kad priimant įstatymo pataisas nebuvo atsižvelgta į neigiamą Specialiųjų tyrimų tarnybos vertinimą, kuriame teigiama, kad priimto įstatymo nuostatos yra ydingos antikorupciniu požiūriu.

Pasiūlė nedidelę išimtį

Vetavusi įstatymą Prezidentė pasiūlė grąžinti nuostatą, kad partijos irgi vykdo viešuosius pirkimus. Tačiau kartu pateikta ir išimtis - „politinės kampanijos vykdymo tikslais perkant reklamos, leidybos ir spausdinimo paslaugas“ galės būti taikomos supaprastintos viešųjų pirkimų procedūros.

„Prezidentė iš esmės sutiko su įstatymo pataisų autorių argumentais, kad partijos yra specifiniai juridiniai asmenys. Todėl ji į tai atsižvelgė ir dėl to siūlo numatyti nuostatą, kad viešiesiems reklamos, spausdinimo ir leidybos paslaugų pirkimams, kuriuos partijos vykdo politinės kampanijos metu, taikomos supaprastintos viešųjų pirkimų taisyklės“, - sakė S.Cirtautienė.

Seimas balsų dauguma sutiko svarstyti Prezidentės pateiktą siūlymą – už tai buvo 92 Seimo nariai. Tik 9 parlamentarai balsavo už tai, kad Seimo anksčiau priimtoji Viešųjų pirkimų įstatymo pataisa būtų laikoma išvis nepriimta ir partijos turėtų viešuosius pirkimus vykdyti pilna apimtimi.

Bet jau šį ketvirtadienį turėtų įvykti lemiamas balsavimas dėl Prezidentės veto. Parlamentarai absoliučia balsų dauguma gali jį atmesti.

Pataisas parengė skubiai

Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas  Seimas priėmė kovo viduryje. Priimant įstatymą už balsavo net 91 parlamentaras, prieš buvo tik 15, susilaikė 17. Norint atmesti Prezidentės veto reikia ne mažiau kaip 71 Seimo nario balso.

Pernai Seimas gerokai pakoregavo partijų ir politinių kampanijų finansavimo įstatymus. Be kita ko, buvo numatytas daug didesnės dotacijos partijoms iš biudžeto. Kartu su padidintu valstybiniu finansavimu buvo pakeistos ir viešųjų pirkimų taisyklės. Nustatyta, kad didesnius pinigus iš iždo gaunančios partijos privalo laikytis tokios pat pirkimų tvarkos, kokios taikomos visoms biudžetinėms įstaigoms – skelbti konkursus bet kokiems didesniems įsigijimams.

Ši Viešųjų pirkimų įstatymo pataisomis nustatyta tvarka įsigaliojo nuo šių metų pradžios.

Tačiau partijos neskubėjo registruotis viešųjų pirkimų sistemoje, neskelbė viešųjų pirkimų konkursų ir apskritai pristabdė bet kokius didesnius įsigijimus. Laukta, kol politikai galutinai apsispręs, ar iš tikrųjų naujosios Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos galios ir ateityje.

Seimo nariai gana vieningai ir be diskusijų balsavo už skubiai parengtas Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas. Bet Prezidentė jas vetavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ekonomikos valdymas

Ekonomikos valdymas portretas
Viešųjų pirkimų įstatymas neturi ekonominio pagrindo. Prekyba - ekvivalentiškas, planingas ekonominio proceso etapas. Tokio įstatymo nereikia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių