Šeima nesijaučia saugi

Tai, kaip moteris jaučiasi nėštumo metu, lygiai taip pat – saugiai ir atsakingai arba piktai ir agresyviai – elgsis ir pagimdytas žmogus. Besilaukiančios moters emocijos persiduoda ne tik jos šeimai, vyrui, bet ir gimsiančiam vaikui. Tai šiandien dar kartą patvirtino sociologai, psichologai ir valstybės institucijų atstovai Vilniuje, “Litexpo” parodų rūmuose vykusioje diskusijoje “Kaip ir kokią draugišką šeimai aplinką kursime Lietuvoje”.

Diskusiją surengė pilietinė iniciatyva “Aš ir tu – draugiški šeimai”.

“Prenatalinės psichologijos specialistai teigia, kad jau įsčiose žmogus įgyja tam tikrų charakterio savybių. Vadinasi, žmogaus būdas formuojasi jau motinos įsčiose. O tai reiškia, kad kuo geresnes ir saugesnes sąlygas sudarysime besilaukiančioms, tuo gražesnių žmonių apsuptyje gyvensime ateityje.

Mūsų elgesys su nėščiosiomis yra proporcingas mūsų pačių saugiam gyvenimui”, - šiandien sakė  psichologė Rūta Kęstutienė. Kalbėdama apie ikimokyklinio vaikų ugdymo šeimos klausimais svarbą, ji taip pat priminė ir seną kinų patarlę, kuri teigia, kad mergaitė netaps gera mama, jeigu nuo vaikystės nemylės savo būsimo vaikelio.

Sociologė Raminta Jančaitytė šiandien pristatė palankios šeimai politikos sampratą. Ji, kaip Mykolo Riomerio universiteto lektorė, domisi įvairiausių šalių šeimos politika. Mokslininkės teigimu, vaikų besilaukiantys turi jausti, kad visuomenė juos parems. “Lietuvoje mūsų šeimos politika nėra efektyvi, nors mūsų motinystės ar tėvystės atostogos yra ilgos ir gerai apmokamos. Šeimai jaustis saugiai šiandien Lietuvoje labiausiai trukdo stereotipinis patriarchalinis nusistatymas, esą moters vieta namuose. Tai yra nepalanki šeimai aplinka. Ne tik moteriai, bet ir vyrui,” – įsitikinusi Raminta Jančaitytė.

Pilietinės iniciatyvos “Aš ir tu – draugiški šeimai” iniciatorė Milda Ališauskienė teigė: “Lietuvoje šeima nesijaučia saugi ir dėl to nebegalima kaltinti vien politikų. Kiekvienas iš mūsų galime padaryti, kad mamos ir tėčiai su vaikais nusišypsotų. Patys negalime įsivaizduoti, kiek daug ir kaip svarbu ateičiai tai yra”, - sakė Milda Ališauskienė.

Diskusijoje taip pat dalyvavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Paramos šeimai skyriaus vedėja Svetlana Kulpina, ministerijos Šeimos, vaikų ir jaunimo departamento direktorius Steponas Kulbauskas, Algimantas Ramonas ir Tomas Šalkauskas iš Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos bei pilietinės iniciatyvos “Aš ir tu – draugiški šeimai” narės.


Šiame straipsnyje: šeima

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių