S.Cirtautienė apie atmestą veto: tai gėdingas sprendimas

Tai yra labai gėdingas Seimo sprendimas, apie atmestą prezidentės Dalios Grybauskaitės veto dėl išimčių partijoms sako šalies vadovės patarėja Solveiga Cirtautienė.

„Išties tenka konstatuoti, kad, deja, tai yra labai gėdingas Seimo sprendimas, kuris akivaizdžiai parodo, kad tuose sprendimuose, kurie susiję su politinėm partijom, jie linkę įnirtingai laikytis tų privilegijų ir visokių kitokių lengvatų, kurios jiems skirtos, ir, deja, nelinkę nusileisti“, - Seime žurnalistams po balsavimo sakė S.Cirtautienė.

„Lietuvos partinė sistema neišlaikė skaidrumo egzamino“, - tokią prezidentė poziciją perdavė jos patarėja Daiva Ulbinaitė.

S.Cirtautienės teigimu, vetuodama Seimo įstatymą, partijoms leidžiantį pirkti be viešųjų pirkimų, šalies vadovė nesitikėjo didžiulės pergalės, o Seimui pasipriešinus bus ieškoma būdų, kaip spręsti situaciją, nes, pasak S.Cirtautienės, priimtas reguliavimas prieštarauja Europos Sąjungos teisei ir Lietuvai dėl to grės sankcijos.

„Mes labai ir nesitikėjom didžiulės pergalės, nes su politinių partijų finansavimu susiję labai dideli pinigai, ir viešųjų pirkimų nuostatų taikymas būtų buvęs pagrindinis įrankis, kuris būtų vertęs elgtis skaidriai. Kontrolė tokiu atveju įsijungia didžiulė ir iš įvariausių institucijų, ir būtent dėl to ir yra labai svarbu taikyti Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas, kad ir su įvairiom išimtim“, - sakė patarėja.

„Mes galvojame su Viešųjų pirkimų tarnybos vadovybe tartis, kokių imtis priemonių, nes bet kokiu atveju vienaip ar kitaip šitoj situacijoj akivaizdu, kad toks įstatymas, koks priimtas, prieštarauja Europos Sąjungos teisei, ir jau vien dėl gresiančių sankcijų Europos Komisijoje turėtime imtis kažkokių veiksmų, kaip taisyti esamą situaciją, nes papildomai mokėti Lietuvai sankcijas iš biudžeto būtų per didelė našta“, - kalbėjo šalies vadovės patarėja.

Seimas ketvirtadienį atmetė prezidentės Dalios Grybauskaitės veto dėl išimčių partijoms, tad įsigalios Seimo anksčiau priimtas įstatymas, leidžiantis partijoms pirkti nerengiant viešųjų pirkimų.

Tai pirmasis šalies vadovės D.Grybauskaitės veto, kuriam pasipriešino Seimas.

Už tai, kad įsigaliotų prezidentės vetuotos Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos, ketvirtadienį balsavo 77 Seimo narių, prieš buvo 19, susilaikė 12. Šalies vadovo veto įveikti reikia, kad už įstatymą balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Už tai, kad būtų priimtos pataisos su išimtimis partijoms, vienbalsiai balsavo Darbo partijos, Socialdemokratų, Liberalų ir centro sąjungos frakcijų atstovai, didžioji dalis „tvarkiečių“ ir konservatorių. Balsavo prieš arba susilaikė, taip palaikydami prezidentės veto, Krikščionių partijos frakcijos nariai, didžioji dalis Liberalų sąjūdžio frakcijos.
Kovo viduryje Seimas priėmė pataisas, kad politinių partijų ir politinių kampanijų dalyvių vykdomiems pirkimams nebūtų taikomos Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos, jog daugiau kaip 50 proc. iš valstybės biudžeto finansuojamas juridinis asmuo prekes ar paslaugas turi pirkti per viešuosius pirkimus.

Prezidentė jas vetavo argumentuodama, kad toks reguliavimas partijoms suteiktų nepagrįstas privilegijas, taip pat pažeistų Europos Sąjungos direktyvą ir sukeltų grėsmę Lietuvai sulaukti sankcijų.

Šalies vadovė įstatymą į Seimą grąžino su savo pasiūlymu, kuris partijoms būtų leidęs neorganizuoti viešųjų pirkimų tik tuomet, kai politinės kampanijos vykdymo tikslais perkamos reklamos, leidybos ir spausdinimo paslaugos. Pasak šalies vadovės, tai būtų užkirtę kelią pavojui, kad viešųjų pirkimų procedūros trukdytų partijoms politinės kampanijos metu.

Viešųjų pirkimų įstatymą parlamentarai pakeitė po to, kai uždraudus verslui remti partijas, biudžeto dotacijos dalis taps pagrindiniu partijų finansavimo šaltiniu. Nuo sausio įsigaliojusios pataisos draudžia partijoms priimti fizinių ir juridinių asmenų aukas, o politinės kampanijos dalyviams leidžia priimti tik fizinių asmenų aukas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hana Montana

Hana Montana portretas
Gėdingesnis yra atiduoti mergaitę į pedofilų irštvą, apeliuojant į Lietuvos Respublikos įstatymus.

PETRAITIS

PETRAITIS portretas
GĖDINTI GALI TIK TIE KURIE TURI GĖDOS JAUSMĄ- PREZIDENTŪRA GĖDOS NETURI

tikras veidas

tikras veidas portretas
Tiesiog partijos parodę savo tikrąjį veidą, - jos yra erkės ant Lietuvos kūno be sąžinės ir atsakomybės jausmo, ypatingai "paprastų" žmonių gynėjai ''socdemai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių