Savivaldybių tarybos galės nutraukti savo įgaliojimus

Vyriausybė pritarė siūlymui savivaldybių taryboms suteikti teisę nutraukti savo įgaliojimus nepasibaigus kadencijai. Šią nuostatą įtvirtinantys Savivaldybių tarybų rinkimų ir Vietos savivaldos įstatymų pakeitimo projektai bus teikiami Seimui.

Įstatymų projektuose siūloma įtvirtinti nuostatą, kad savivaldybės taryba visų tarybos narių dauguma gali nutraukti savo įgaliojimus likus ne mažiau kaip 9 mėnesiams iki kadencijos pabaigos. Tokiu atveju per tris mėnesius nuo šio savivaldybės tarybos sprendimo priėmimo dienos turi būti surengti pirmalaikiai naujos tarybos rinkimai. Šios tarybos įgaliojimai nutrūksta į pirmąjį posėdį susirinkus pirmalaikiuose rinkimuose išrinktai tarybai. Tuo tarpu pirmalaikiuose rinkimuose išrinktos savivaldybės tarybos kadencija baigiasi tuo laiku ir ta pačia tvarka kaip ir savivaldybės tarybos, kurios įgaliojimai nutrūko.

Tokios nuostatos atsiradimą paskatino situacija, susidariusi Vilniaus miesto savivaldybėje 2006 ir 2008 metais, kai dauguma savivaldybės tarybos narių, nepritardami savivaldybės vadovų veiklai, nesugebėjo suformuoti aiškios daugumos. Tokioje situacijoje atsidūrusi taryba nėra pajėgi tinkamai atstovauti vietos gyventojų interesams ir tolimesnė jos veikla mažina gyventojų pasitikėjimą vietos savivaldos, o kartu ir valstybės valdžios institucijomis.

Šiuo metu įstatymai nesuteikia savivaldybių taryboms teisės pačioms nutraukti savo įgaliojimus nepasibaigus kadencijai. Vienintelė savivaldybių tarybų įgaliojimų prieš terminą nutraukimo galimybė - laikinas tiesioginio valdymo įvedimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių