Savivaldybės: vaiko teisių skyrių centralizacija gali nepasiteisinti

  • Teksto dydis:

Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) sako, kad vaiko teisių skyrių centralizavimas gali apsunkinti komandinį darbą, kuris reikalingas sprendžiant rizikos šeimų klausimus.

„Manome, kad tokie tarpžinybiniai pavaldumai, kai yra kiti darbdaviai, kitas darbo organizavimas, gali trukdyti komandiniam darbui, bet tikrai mes už tai, kad reikia bandyti“, - antradienį po merų susitikimo su socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu sakė LSA patarėja socialiniais klausimais Audronė Vareikytė.

Susitikime ministras pristatė planuojamą vaiko teisių skyrių pertvarkymą į centrinei valdžiai pavaldžias institucijas.

„Nėra taip, kad savivaldybės būtų nelinkusios (pritarti pertvarkai), buvo pasakyta labai aiškiai, kad bet kuriam keitimui, nutarimui, kaip organizuoti tarnybų veiklą, pritarsime, tačiau tie vadovai, kurie turi didelę darbo patirtį, žinodami realybę, tikrai turėjo abejonių ir yra tikėtina, kad gali centralizacija nepasiteisinti, nes turima praktika ir kitose srityse: ne tik vaiko teisių, bet ir piniginėje paramoje, namų renovavimo srityje, kur centralizuota valdžia iš vieno miesto Vilniaus rajonuose iš tikrųjų neveikia“, - žurnalistams dėstė A.Vareikytė.

Tie vadovai, kurie turi didelę darbo patirtį, žinodami realybę, tikrai turėjo abejonių ir yra tikėtina, kad gali centralizacija nepasiteisinti.

Ministras sako išgirdęs galimas rizikas, bet nuo pertvarkos neatsitraukia.

„Viena labai aiški rizika - kad tai gali dar labiau skaldyti ir taip menką bendradarbiavimą, jeigu mes atskiriame struktūriškai. Kita yra resursų rizika - šiuo metu dalinamasi resursais, savivaldybės dar prideda ir vaikų teisėms papildomai resursų, tada gali tuos resursus derindami atlikti daugiau dalykų. Trečia rizika - ar įmanomas kokybiškas vadovavimas iš Vilniaus (...). Dėl pertvarkos bus nuspręsta Seime. Jeigu bus priimtas įstatymas, toliau prasidės visi veiksmai, kad jinai vyktų. Kol kas mes jai toliau ruošiamės“, - žurnalistams sakė L.Kukuraitis.

Pertvarką ministerija planuoja po to, kai praėjusią savaitę ligoninėje mirė namuose Kėdainiuose sumuštas keturmetis. Įtarimai dėl to pateikti vaiko motinai ir patėviui.

Savivaldybės iš ministerijos sako labiau laukiančios ne struktūrinės pertvarkos, bet konkrečių instrukcijų, kaip spręsti problemas.

„Jeigu jūs manęs paklausite, kaip aš matau tos problemos sprendimą, tai aš matau, kur turėtų labai smarkiai Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dirbti - tai aprašyti labai konkrečiai tam tikrus veiksmus: pirma - kada šeima turi būti įtraukta į socialinės rizikos šeimų grupę šiandien to nėra, kiekvienoje savivaldybė vaiko teisių specialistas, socialinis darbuotojas nusprendžia, ar jau reikia, ar nereikia, tai subjektyvu (...). Antras momentas - vaikų paėmimas iš šeimų nereglamentuojamas, kuo remiantis, vėl visiškai subjektyvus yra momentas“, - sakė Kėdainių rajono meras Saulius Grinkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Bet kokia centralizacija -nepasiteisino. Tai kam lipti vėl ant to paties grėblio.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių