Savivaldybėms kitąmet gali grėsti bankrotas

Kitąmet savivaldybės gali bankrutuoti, galutinai paskendusios skolose. Dėl to premjerą Andrių Kubilių ir Seimo pirmininkę Ireną Degutienę įspėjo didelė dalis savivaldybių tarybų narių, atkreipdami dėmesį į tai, kad kitų metų biudžeto projektas nepadės vietinei valdžiai spręsti įsiskolinimų problemos.

Trečiadienį Seime surengtame politikų ir prieš kelias savaites Nacionalinį susitarimą pasirašiusių organizacijų atstovų susitikime vienas iš Savivaldybių asociacijos vadovų, Ignalinos rajono meras Bronis Ropė pranešė perduodąs susitikime dalyvaujantiems premjerui bei Seimo pirmininkei maždaug penktadalio iš pusantro tūkstančio Lietuvos savivaldybių tarybų narių pasirašytą peticiją.

„313 savivaldybių tarybų narių šiame dokumente atkreipia dėmesį, kad kitų metų biudžeto projektais, kurie parengti Vyriausybės ir pateikti Seimui svarstyti, niekaip neišsprendžia smarkiai augančių kreditorinių įsiskolinimų problemos“, - sakė B.Ropė.

Pasak jo, praėjusių metų pabaigoje visų savivaldybių skolos siekė maždaug 120 milijonų litų. Esą tai buvo dar „pakenčiama suma“. Tačiau šiemet kreditorinis įsiskolinimas išaugo iki 400 mln. litų, o metų pabaigoje prognozuojama, kad sieks bemaž 700 mln. litų.

B.Ropė pateikė Vilniaus miesto pavyzdį. Esą sostinės biudžetas yra kiek didesnis nei 500 mln. litų, bet skolos siekia netgi 200 mln. litų.

„Netrukus nebebus iš ko mokėti atlyginimų visose savivaldybių biudžetinėse įstaigose“, - skundėsi jis ir pridūrė: „Peticijos dėl atitinkamų problemų sprendimo tam ir yra, kad neprasidėtų teismai dėl įsiskolinimų ir bankrotų“.

Vyriausybės vadovo A.Kubiliaus tokie skundai nelabai sugraudino. Pasak jo, yra finansinis sunkmetis, todėl „visi solidariai, broliškai turi dalintis tą krizės naštą“, leisdamas suprasti, kad valstybė nedengs dažnai neūkiškai dirbančių savivaldybių skolų.

„Kartais savivaldybėse taip galvojama – kam mums priiminėti skausmingus sprendimus, tegu aukščiau sėdintys priima. Bet centrinė valdžia tikrai neišspręs visų problemų“, - pabrėžė jis, paraginęs savivaldybes ieškoti, kaip tvarkytis, taupiau, efektyviau. Pasak premjero, reikia nesibaiminti savivaldybėse dirbančių žmonių išleisti 15-20 dienų nemokamų atostogų.


Šiame straipsnyje: savivaldybės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių