Savaitgalio orais galėsime pasidžiaugti

Šiltesnis ir sausesnis oras turėtų laikytis ir savaitgalį, ir panašu, kad visą kitą savaitę, nors šilčiausia bus būtent šio savaitgalio dienomis, LRT RADIJUI sako sinoptikė Vida Ralienė.

„Paskui [...] naktys pamažu bus vis vėsesnės ir vėsesnės, o, orui rimstant, dienos bus saulėtos, ramios. Bet turbūt 15–16 ℃ šilumos esant ramiems saulėtiems orams daug maloniau negu 17–18 ℃ drengiant lietui“, – pastebi V. Ralienė.

– Kokio oro mums laukti artimiausiomis dienomis?

– Labai malonu pasakyti, kad penktadienį, nors ir sulauksime lietaus (naktį daugiau gal rytiniuose ir pietiniuose rajonuose), dieną lietaus zona pasistūmės į vakarinius rajonus. Bet paskui lietų atkeliaus ir pragiedrulių, ir šiltesnis oras. Šils iki 18–23 ℃.

Lietaus šį rugsėjį buvo tiek daug, kad jis jau turbūt ir bėdų pridarė, ir nusibodo visiems.

– Ar kažkokių didesnių pokyčių rugsėjį numatoma dar? Ar šiltesni orai išsilaikys?

– Atkeliavęs šiltesnis ir sausesnis oras turėtų laikytis ir savaitgalį, ir panašu, kad visą kitą savaitę. Tačiau šilčiausia bus būtent šio savaitgalio dienomis. Šeštadienį šils iki 17–22 ℃, sekmadienį bus gal laipsniu vėsiau.

Paskui visą savaitę, stiprėjant šaltam anticiklonui, visą laiką pūs rytinių krypčių vėjai. Todėl naktys pamažu bus vis vėsesnės ir vėsesnės, o, orui rimstant, dienos bus saulėtos, ramios. Bet turbūt 15–16 ℃ šilumos esant ramiems saulėtiems orams yra daug maloniau negu 17–18 ℃ drengiant lietui nuo ryto iki vakaro.

– Ūkininkai skundžiasi ir kai kuriuose rajonuose ruošiamasi skelbti ekstremalias situacijas. Ar pradžius kažkiek žemė dėl tokių orų?

– Dienos jau yra rudeninės, trumpesnės ir, nors saulės bus ir pūs rytų vėjai, kitaip nei pavasarį, dirvos džius daug lėčiau. Bet bent jau ten, kur galima įvažiuoti, orai kitą savaitę tikrai netrukdys dirbti.

Vis dėlto dirvos yra labai įmirkusios, nes lietaus per pirmąjį rugsėjo dvidešimtadienį buvo išties labai daug – šiauriniuose rajonuose iškritęs kritulių kiekis viršija įprastas dvi viso mėnesio kritulių normas. Taigi labai šlapias šis rugsėjis.

Kadangi ir vasarą kritulių buvo šiek tiek daugiau nei paprastai, ir gruntiniai vandenys pakilo, ir upėse vandens lygis pakilęs. Labai daug reikėtų saulei dirbti, kad ryškiai pajustume džiūvimą.

– O rudenį saulė nelabai dirba...

– Takeliai pradžius, bus maloniau vaikščioti, bet važiuoti giliau į miškus gal ir nereikėtų. Nors ir atrodys, kad saulė, šilta, bet galima įklimpti.

– Vadinasi, žemdirbiai šiemet pagrįstai skundžiasi?

– Tikrai pagrįstai. Tokių šlapių rugsėjų pasitaiko dukart rečiau negu saulėtų ir sausesnių. Bet yra buvę tokių šlapių metų, pavyzdžiui, 2013 m. pietiniuose rajonuose iškritusio lietaus kiekis net tris kratus viršijo įprastą normą.

– Ar 17–20 ℃ temperatūra būdinga tokiam metų laikui?

– Rugsėjis labai įvairus būna. Tačiau tai šiluma, būdinga rugsėjo pabaigoje. Atskirose vietovėse yra buvę ir 25 ℃, ir 24 ℃, bet 17–15 ℃ – tradicinė rugsėjo pabaigos diena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

WW "kodel"

WW "kodel" portretas
Ir vel kalti si8noptikai,kad vasaros nebuvo,kad slapias ruduo? Kokie negeri tie sinoptikai!

Kodėl

Kodėl portretas
tiek daug lyg ir nepasitikėjimo? Visur kartojasi žodžiai gal daugiau rytiniuose rajonuose lis,lietus turbūt ir bėdų pridarė,bet gal esant 15-16 laipsnių šilumos yra daug maloniau nei 17-18 laipsnių ir drėgniems orams,giliau į miškus gal važiuoti ir nereiktų ir pan.???Šiaip labai prasti metai,ne tik valdžia skriaudžia,bet ir gamta... Nedaug malonaus prisimenu iš šių metų,tik sniegą gegužės 9d.ir vėl greit sniegas. Dar rugpjūtis kažkiek pamalonino saulyte. Tai ir viskas!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių