Savaitgalį Palangoje šurmuliuos Stalo šventė (programa)

  • Teksto dydis:

Savaitgalis Palangoje bus turtingas renginių ­– miestiečiai ir svečiai penktadienį bus pakviesti į restauruotos istorinės vilos „Anapilis“ perdavimo Kurorto muziejui renginį, o visą savaitgalį šurmuliuosianti Stalo šventė paragins susėsti prie ilgiausio šalyje stalo.

Pakvies „Anapilis“

Istorinis „Anapilis“ duris smalsuoliams atvers jau pentadienį – 16 val. vyks šios istorinės vilos perdavimo Kurorto muziejui renginys. Kurorto istoriją „Anapilio“ lankytojams kuždės čia vyksianti paroda „Vila Anapilis. 118 metų istorija“.

Pasak Kurorto muziejaus direktoriaus Jūračio Liachovičiaus, antrajame vilos aukšte bus pristatoma vilos istorija, su „Anapilio“ istorija susieti daiktai, be abejonės dėmesys bus skirtas ir Palangos kurorto įkūrėjams grafams Tiškevičiams. „O pirmajame vilos aukšte eksponuosime būsimosios muziejaus ekspozicijos techninį projektą, numatytas ir interaktyviosios dalies pristatymas“, – sakė J. Liachovičius.

Pasigrožėję atnaujintomis bei šiuolaikiniams poreikiams pritaikytomis „Anapilio“ erdvėmis bei čia pristatoma paroda, palangiškiai ir miesto svečiai turės progą mintimis sugrįžti į praeitį, kadangi 18 val. „Anapilyje“ vėl skambės muzika – vyks koncertas „Vytautas Kernagis gyvai“.

Vila „Anapilis“ lankytojų lauks visą savaitgalį – vilos durys bus atviros šeštadienį ir sekmadienį, taip pat – antradienį nuo 10 val. iki 15 val.

Pakvies prie stalo

Penktadienį Palangoje tvyros ir Stalo šventės nuotaikos – Kurhauze ta proga rengiama tarptautinį konferencija „Miesto erdvių formavimo idėjos“, nuo 10 val. J. Basanavičiaus gatvėje pradės šurmuliuoti kermošius „Tarp stalų“.

Be abejonės, daugiausia šurmulio bus šeštadienį, kuomet Palanga pakvies visus susėsti prie ilgiausio šalyje stalo J. Basanavičiaus gatvėje. Išjudinta jau nuo 10 val. šurmuliuosiančio kermošiaus „Tarp stalų“, kuriame savo išmonę demonstruos ne tik palangiškiai, bet ir Žemaitijos regiono tautodailininkai, šventė vidurdienį prasidės šventine palangiškių eisena J. Basanavičiaus gatve iki Jūratės ir Kastyčio skvero.

Stalo šventės metu kurorto įmonių, įstaigų bei organizacijų atstovai, meno kolektyvai bei švietimo įstaigos, pasitelkę išmonę, išradingai pristatys savo veiklą bei pasiekimus. Tad šeštadienį kurorte bus galima ne tik sutikti daug seniai matytų bičiulių ar pažįstamų, bet ir pasimėgauti Palangos meno kolektyvų pasirodymais bei sudalyvauti linksmose atrakcijose: išbandyti savo jėgas ties Kurhauzu įsikursiančioje Stalo žaidimų zonoje, pasigrožėti ties Vasaros skaitykla įsikursiančių tautodailininkų darbais – Palangos Juzės stalas ne tik pristatys Lietuvos, Latvijos, Ukrainos ir Rusijos meistrų kurtus rankdarbius, bet ir pakvies smalsuolius pasimokyti pynimų, audimo, vijimo, siuvimo, mezgimo bei kitokių rankdarbių subtilybių.

Atrakcijų palangiškių ir kurorto svečių lauks ir daugiau, viena iš jų ­– Barbekiu turnyras, vyksiantis J. Basanavičiaus gatvėje ties sankirta su Birutės alėja. Geriausi šalies barbekiu meistrai ne tik demonstruos savo meistriškumą bei varžysis tarpusavyje dėl geriausiojo vardo ir Palangos mero taurės, bet ir savo sukurtais barbekiu šedevrais vaišins Stalo šventės svečius.

Lietuvos stalas

Šiemetinė Stalo šventė iš ankstesnių išsiskirs ir tuo, kad dalyvauti bei dėl prizų varžytis kviečiami ne tik palangiškiai, bet ir svečiai iš visos Lietuvos – rengiamas respublikinis konkursas „Lietuvos stalas“. Stalai, kurių nei dydis, nei forma nėra ribojami, bus eksponuojami Jūratės ir Kastyčio skvere, juos vertins speciali komisija.

„Paskelbdami „Lietuvos stalo“ konkursą siekiame išplėsti Stalo šventės tematiką ir akcentuoti, kad svarbu yra ne tik tai, kas padėta ant stalo, bet ir patį baldą – juk jis savo forma, spalvomis taip pat yra įdomus. O kadangi į Palangą atvyksta svečiai iš visos Lietuvos, norime suteikti galimybę visiems sudalyvauti konkurse“, – sakė Palangos kultūros ir jaunimo centro vadybininkė Monika Jarulytė.

Vertins komisija

Darbo šeštadienį nestigs ir specialiai komisijai, kuri vertins J. Basanavičiaus gatvėje išrikiuotų stalų originalumą, išskirtinumą bei atraktyvumą. Išradingiausiai pristačiusiems savo atstovaujamą organizaciją tradiciškai bus skiriamos specialios nominacijos. Šventės dalyviai vertinami už vaišingumą, stalo puošnumą, muzikalumą, novatoriškumą bei kitus išskirtinumus.

Stalo šventę vainikuos 17.30 val. iškilminga palangiškių eisena J. Basanavičiaus gatve iki Jūratės ir Kastyčio skvero, kurią lydės Palangos orkestras. Skvere įrengtoje scenoje bus paskelbti Stalo šventės nominacijų laimėtojai ir įvardintas Stalų stalas.

18.30 val. Jūratės ir Kastyčio skvere vyks grupės „Rondo“ gyvo garso koncertas.

Šurmuliuos ir sekmadienį

Sekmadienį Palanga taip pat neleis nuobodžiauti – J. Basanavičiaus gatvėje šurmuliuos kermošius „Tarp stalų“, ties Kurhauzu veiks Stalo žaidimų zona, o vidurdienį Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia pakvies į Šv. Mišias už kurortą.

Tradicinė, kiekvieną rugsėjį Palangoje švenčiama Stalo šventė – puiki proga, pasibaigus aktyviajam kurortiniam sezonui, palangiškiams susėsti prie bendro stalo, pasidalinti vasaros įspūdžiais su kaimynais bei pažįstamais, pasidžiaugti savo bei kitų pasiekimais. Kartu tai yra laikas, kai Palangos miesto gyventojai dėkoja kurorto svečiams, mylintiems Palangą bei besirenkantiems poilsį šiame pajūrio kurorte.

Programa:

Rugsėjo 23 d.

9 – 12 val. – Verslas-Miestas-Kultūra. Tarptautinė konferencija: „Miesto erdvių formavimo idėjos“ (anglų kalba). Kurhauzo salė, Grafų Tiškevičių al. 1.

10-17 val. – kermošius „Tarp stalų“. J Basanavičiaus g.

16 val. – restauruotos istorinės vilos „Anapilis“ ir jos perdavimo Palangos kurorto muziejui renginys. Anapilis, Birutės al. 34 A.

18 val. – koncertas „Vytautas Kernagis „gyvai“. Anapilis, Birutės al. 34 A.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių