Sausio 13-osios minėjimas: nėra alternatyvos laisvei

Seime minint Laisvės gynėjų dieną – Sausio 13-ąją akcentuojama atsakomybė ir vienybė, ginant laisvės bei nepriklausomybės idealus.

"Ar šiandien esame tokie pat?"

„Nepriklausomybės įtvirtinimo kelias yra labai sunkus. Bet alternatyvos jam nėra“, - savo kalboje parlamento iškilmingame posėdyje trečiadienį sakė Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Prisimindama 1991 metų sausio 13-ąją, Seimo vadovė tvirtino, kad tuomet lietuviai buvo labai vieningi. „Tą naktį tapome kaip niekada vieningi, sąžiningi prieš kitus, prieš save ir prieš Dievą. Prisiminkime visus Laisvės gynėjus – tuos, kurie grįžo, ir tuos, kurie po tos nakties visiems laikams toje Laisvėje liko“, - sakė ji.

I.Degutienė retoriškai klausė, ar šiandien išlikome tokie patys, kokie buvome prieš 19 metų, kai gynėme Lietuvos nepriklausomybę. "Šiandien amžinosios dvasinės vertybės tarsi pasitraukė į antrą planą, Šiandien vertiname labiau materialinius dalykus“, - apgailestavo Seimo vadovė.

Ji ragino šiandien atsakyti į klausimą, „kokioje Lietuvoje norime gyventi – Sausio 13-osios stebuklo vastybėje, ar ekonominės ir energetinės vergovės šalyje“.

Vardan žuvusiųjų atminimo I.Degutienė ragino atsisakyti pernelyg pragmatiško ir materialaus požiūrio į gyvenimą: "Nežeminkime jų žygdarbio ir jų atminimo vardan siaurų vienadienių interesų, vardan pigesnio kubinio metro dujų ar elektros kilovatvalandės. Mokykimės gyventi laisvai, oriai, gindami savo valstybę ir nepriklausomybę, laikydamiesi tos krypties, kuria ėjome nuo tautinio atgimimo, nuo Sausio 13-osios".

Jau nusivilta demokratija

Vyskupas Sigitas Tamkevičius savo kalboje tvirtino, kad „šiandien jau nelengva išrašyti receptą, kad išbandymų akivaizdoje būtume ištvermingi, drąsūs ir vieningi“. "Šiandien lietuviai kitokie, nei prieš 19 metų. Vieni jaučiasi drąsesni ir saugesni nei anuometinės blokados mėnesiais, kiti - pikti ir nusivylę", - konstatavo vyskupas.

Jis paragino Seimo narius gelbėti Lietuvos kaimą, ypač jaunimą, kad jis nepaskęstų alkoholyje. "Kelia nerimą, kai lengva ranka uždegama žalia šviesa Lietuvą žudančiam alkoholiui. Pastarosiomis dienomis kelia nerimą lobistinės pastangos įtikinti Seimą, kad Lietuvos kaimą išgelbės naminės fabrikėliai. Lietuvai reikia kitokių gelbėtojų", - pabrėžė S.Tamkevičius.

Sausio 13-ąją žuvusio Apolinaro Juozo Povilaičio sūnus Robertas Povilaitis apgailestavo, kad Lietuvoje nusivilta demokratija, nors jos dar nespėta įtvirtinti. "Ar šiandien galime didžiuotis, ką pasiekėme prieš 19 metų? Šiandien su nerimu tik galime stebėti žengimą atgal. Rūpestį kelia valstybės ir pilietinės visuomenės susipriešinimas", - kalbėjo jis.

Tačiau į ateitį R.Povilaitis ragino žvelgti optimistiškai ir daryti viską, kad vėl atgytų nepriklausomybės ir laisvės idealų gynimo dvasia: "Niekada nevėlu atsitokėti ir po ilgoko stabtėlėjimo vėl judėti į priekį".

Prisiminė riaušes

Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras Algirdas Patackas prisiminė pernykštės sausio 16-osios riaušes ir susiejo jas su Sausio 13-osios aukų atminimu. "Kas mes būtume be jų, reikliai ir rūsčiai žvelgiančių į mus iš anapus - ar dar nepavirtote sausio 16-sios minia, daužiusia ne tik langus, bet ir jų sielas, ir mūsų širdis. Sausio 13-oji ir sausio16-oji - tik trys dienos, bet tarp jų praraja...", - kalbėjo A.Patackas.

Signataras trumpai prisiminė ir apibūdino kiekvieną iš žuvusiųjų Sausio 13-ąją.

Istorikas Antanas Tyla atkreipė dėmesį, kad Rusijoje tebėra stiprios imperialistinės nuotaikos. "Sausio 13-oji dar nesibaigė. Maskvoje skelbiama, kad SSRS žlugimas buvo didžiausia geopolitinė katastrofa, kvestionuojamas Molotovo-Ribbentropo pakto pasmerkimas, Sovietų Sąjungos žlugimas vertinamas kaip nelaimė, daugiau kaip pusė Rusijos gyventojų garbina Staliną. Mes tikime, kad santykiai su kaimynais gerės, gilės, bet paminėti dalykai kelia nerimą", - teigė istorikas.

Pasak jo, Sausio 13-oji patvirtino, kad "mūsų tauta yra drąsi, kai reikia giti savo valstybę". A.Tyla palinkėjo, kad ir "dabar susisėmę už rankų įveiktume visus sunkumus, nes tai ir būtų mūsų solidarizavimasis su Sausio 13-osios aukomis ir jų atminimu".

Dalyvavo daug aukštų svečių

Iškilmingame Seimo posėdyje dalyvavo Prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Andrius Kubilius ir visa Vyriausybė, žuvusiųjų už Lietuvos laisvę giminės ir artimieji, sužeistieji per 1991 metų tragiškus įvykius, Nepriklausomybės atkūrimo akto signatarai, pirmosios vyriausybės nariai, aukščiausiųjų teismų vadovai, Lietuvos bažnyčių hierarchai, Vilniuje reziduojantys diplomatinių atstovybių vadovai, kiti svečiai.

1991 metų sausio 13-osios naktį sovietų karinės pajėgos bandė jėga nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, grubia jėga užėmė Televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos pastatą Vilniuje. Agresijos metu žuvo 14 laisvės gynėjų, apie 1000 buvo sužeista.


Šiame straipsnyje: sausio 13

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių