Sausio 13-osios byloje – keturių mėnesių pertrauka

  • Teksto dydis:

Sausio 13-osios bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas trečiadienį paskelbė keturių mėnesių pertrauką Sausio 13-osios byloje.

Kitas posėdis įvyks spalio 3 dieną. Tokia pertrauka skelbiama dėl advokatų, prokurorų, teisėjų atostogų. Šioje byloje yra 65 advokatai, trys prokurorai ir keturi teisėjai, įskaitant atsarginį.

Posėdžiai šioje byloje vyko nuo šių metų sausio 27 dienos, nuo to laiko teismas posėdžiavo daugiau nei 40 dienų – dažnai du kartus per dieną – ryte ir po pietų.

Posėdžių metu apklausta apie pusantro šimto liudytojų, kai kurių parodymai paskelbti, kai buvo duoti ikiteisminio tyrimo metu, nes šie liudytojai mirę ar jų sveikatos būklė neleidžia dalyvauti procese.

Posėdžių organizavimas

Teisėja Ainora Kornelija Macevičienė BNS sakė, kad su proceso dalyviais bandė suderinti posėdžius rugsėjui, tačiau nepavyko – kai kurie tą mėnesį yra numatę atostogas. Nuo spalio posėdžiai vyks kas antrą savaitę. Tai daroma dėl advokatų užimtumo kitose bylose.

Bylose yra paskirti ir pakaitiniai advokatai, tačiau, pasak teisėjos A.K.Macevičienės, nemaža dalis jų ėmė siųsti pranešimus, jog atsisako dalyvauti Sausio 13-osios byloje. Kai kurie negali dalyvauti, nes anksčiau, dirbdami prokurorais, kitais pareigūnais, buvo susiję su šios bylos tyrimu. Teisėja mano, kad antrinės teisinės pagalbos tarnyba, parinkdama pakaitinius advokatus šiai bylai, neatsižvelgė į jų ankstesnes darbovietes, sąsajas su šia byla, todėl pasielgė neatsakingai.

Kai kurie gynėjai nurodė atsisakantys dalyvauti šioje byloje, nes nebuvo atsiklausta jų dėl dalyvavimo procese arba jie užimti kitose bylose. Todėl visų pakaitinių advokatų šioje byloje nėra.

„Šios bylos išnagrinėjimas yra ne tik Vilniaus apygardos teismo problema – tai yra visos valstybės, jos visų teisėsaugos struktūros reikalas. Tikėjausi šioje byloje didesnio supratimo ir geranoriškumo organizuojant posėdžius“,– BNS sakė teisėja.

Į posėdžius Vilniuje vyksta advokatai iš Kauno, Šiaulių, Panevėžio, Šalčininkų ir kitų vietovių.

„Posėdžio organizacija yra vienas iš sunkiausių darbų šioje byloje, kol kas. Mano atrodo, kad nežiūrint į organizacinius sunkumus, procesas vyksta pakankamai sklandžiai“, – mano teisėja A.K.Macevičienė. Į posėdžius atvykdavo 70, 80 dešimtį perkopę pirmosios atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vyriausybės ministrai, kiti pareigūnai.

Tik du iš 65 kaltinamųjų

Liudytojais yra apklaustas tuometinis valstybės vadovas Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis, Aukščiausiosios Tarybos deputatas Algirdas Saudargs, tuometinis Lietuvos atstovas Maskvoje Egidijus Bičkauskas, buvusį Krašto apsaugos departamento direktorius Audrius Butkevičius, tuometinis sveikatos apsaugos ministras, dabar Krašto apsaugos ministerijai vadovaujantis Juozas Olekas, tuometinį Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatą Aleksandras Abišala, V.Landsbergio pavaduotoją Česlovas Stankevičius. Taip pat apklausti sovietinio saugumo darbuotojai ir kiti asmenys.


Šiame straipsnyje: Sausio 13-osios bylabylateismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

tas

tas  portretas
senukas turbūt čia ir lauks..Tuos keturis mėnesius:DDD)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių