Sausio 13-ąją žada skelbti „Tautos diena be valdžios“

Jei Seimo valdyba iki sausio 13 d. neatšauks savo sprendimo, ribojančio žiniasklaidos atstovų veiklą parlamente žurnalistai grasina šią dieną skelbti „Tautos diena be valdžios“, praneša nacionalinis transliuotojas.

„Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) sunerimusi stebi ir reaguoja į Seimo Valdybos priimamus sprendimus, kuriais ribojama visuomenės teisė žinoti apie Seimo veiklą.

Vis didėjantys nedemokratiški apribojimai ir bereikalingi apsunkinimai žurnalistams ir žiniasklaidos priemonėms iš esmės užkerta kelią išsamiai ir operatyviai atspindėti įvykius Seime. Neatsakingai prieš Tautą besielgianti Seimo valdyba iš esmės pamina Konstitucijos 5 straipsnį ir jo nuostatą, kad valdžios įstaigos tarnauja žmonėms.

Konstitucijos 25 straipsnis taip pat teigia, jog žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas“, – sakė LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.

LŽS siūlo iki sausio 13 dienos kasdien pirmuosiuose laikraščių puslapiuose, žinių laidose radijuje ar televizijoje, interneto portaluose priminti Konstitucijos nuostatą, jog „valdžios įstaigos tarnauja žmonėms“.

Jei Seimo Valdyba iki šios dienos neatšauks savo antidemokratiškų sprendimų, Lietuvos žurnalistai sausio 13-ąją paskelbs „Tautos diena be valdžios“, įspėjo D. Radzevičius.

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena.

Nauji apribojimai žurnalistams Seime buvo patvirtinti gruodžio 19 d.

Pagal naujas taisykles kiekvienas viešosios informacijos rengėjas savo nuožiūra Seime galės akredituoti tik po 3 reporterius, operatorius ir fotografus.

Iki šiol apribojimų akredituotų žurnalistų, fotografų, operatorių skaičiui nebuvo.

Be to, Seimo narius žurnalistai gali kalbinti tik specialiai tam numatytose vietose. Nenurodytose vietose kalbinti, filmuoti ir fotografuoti galima tik gavus Seimo nario sutikimą.

Seimo valdybos sprendimu, tiesioginės transliacijos iš Seimo posėdžių salės balkono žurnalistų nerengiamos, jei tai trukdo posėdžio darbui.

Seimo valdyba taip pat nustatė, kad filmavimo, fotografavimo įrangą į Seimo rūmus turi teisę įsinešti akredituoti arba vienos dienos leidimą gavę žurnalistai. Kiti lankytojai gali įsinešti tik asmeninėms reikmėms naudoti skirtą įrangą.

Tuo metu Vilniaus apygardos administracinis teismas grąžino LŽS skundą Seimo kanceliarijai dėl draudimo žurnalistams rinkti informaciją Seime.

Gruodžio 19 dieną Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydama pripažinti neteisėtais Seimo kanceliarijos veiksmus, kuriais draudžiama Seimo valdybos sprendimu nustatytose ir specialiu ženklu pažymėtose vietose įsinešti filmavimo kameras, fotoaparatus, garso įrašymo techniką, rengti interviu, filmuoti, fotografuoti.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pažymi, kad toks skundo reikalavimas negali būti pripažintas tinkamu, nes yra nekonkretus – atsakovui nenurodyta, kokius veiksmus būtų įpareigotas atlikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių