Naujasis Šaulių sąjungos vadas nori suburti emigrantus

Lietuvos šaulių sąjungos suvažiavimo delegatai šeštadienį Kaune patvirtino kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgose tarnavusį pulkininką leitenantą Gintautą Koryzną naujuoju šios organizacijos vadovu. Jo kandidatūrą suvažiavimui teikė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Šaulių sąjungos atstovė Dovilė Rusteikienė BNS pranešė, kad už G.Koryzną balsavo 201 delegatas, o keturi susilaikė. Balsavusiųjų prieš nebuvo.

G.Koryzna šiuo metu yra Estijoje veikiančio Baltijos gynybos koledžo lektorius. Jis anksčiau vadovavo Specialiųjų operacijų pajėgų Vytauto Didžiojo jėgerių batalionui.

Karininkas Lietuvos šaulių sąjungos vado pareigose pakeis trejų metų kadenciją baigusį atsargos pulkininką leitenantą Liudą Gumbiną. Krašto apsaugos ministras nusprendė neskirti dabartinio vado antrajai kadencijai.

Suvažiavimo išvakarėse R.Karoblis BNS teigė, jog naujasis Šaulių sąjungos vadas turės didinti šios organizacijos integraciją į kariuomenę ir stiprinti kovinius būrius.

(Nuotraukoje – G. Koryzna)

Jo teigimu, naujoji vadovybė taip pat turi didinti Šaulių sąjungos narių skaičių, stiprinti vidaus struktūrą, imunitetą ir tęsti sėkmingą darbą ugdant jaunuosius šaulius.

1919 metais įkurta Lietuvos šaulių sąjunga yra sukarinta visuomeninė organizacija, ji skelbia turinti per 8 tūkst. narių. Šaulių gretos matomai išaugo po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos.

Viltis sieja su emigrantais

Lietuvos šaulių sąjunga turi vienyti ne tik Lietuvoje gyvenančius narius, bet pritraukti ir emigrantus, sako naujuoju organizacijos vadu patvirtintas pulkininkas leitenantas G. Koryzna.

„Matau ir vieną nišą, ir galimybę – tai yra naujos kartos emigrantai. Mes turėtume pagalvoti apie kažkokį interesą pritraukiant naujos kartos emigrantus, bandant juos prisikviesti įstoti į Lietuvos šaulių sąjungą, organizuojant jiems vienokį ar kitokį rengimą Lietuvoje, kad jie užsienyje galėtų jungtis į kuopeles“, – šeštadienį Šaulių sąjungos suvažiavimo delegatams Kaune sakė G.Koryzna.

„Ten būtų puoselėjami tautiški patriotiniai jausmai ir, neslėpsiu, būkime „biedni“, bet teisingi, tai būtų potencialus mūsų rezervas negandų atveju“, – pridūrė jis.

Karininko teigimu, Lietuvos šaulių sąjunga turi standartizuoti kovinio rengimo programas ir vykdyti jį pagal poreikius. Jis taip pat sakė, jog šauliai turi atrasti savo vietą Lietuvos gynybos koncepcijoje, atsisakyti nereikalingų funkcijų ir suderinti jas su kariuomene bei Krašto apsaugos savanorių pajėgomis.

Pasak G.Koryznos, Šaulių sąjunga turi efektyviau išnaudoti kariuomenės turimus resursus.

Ten būtų puoselėjami tautiški patriotiniai jausmai ir, neslėpsiu, būkime „biedni“, bet teisingi, tai būtų potencialus mūsų rezervas negandų atveju.

„Mes turėjome aktyviau bendradarbiauti su Lietuvos kariuomene ir naudotis ne tik poligonais ar šaudyklomis, bet kariuomenė turi ir mokymo centrus, turi puikius instruktorius tuose mokymo centruose, kurie galėtų mums pagelbėti organizuojant kovinį rengimą, organizuojant specialybinį rengimą“, – sakė naujasis organizacijos vadas.

Jis taip pat nurodė, jog Šaulių sąjunga turi efektyviau naudotis savo nariais, kurie yra žinomi visuomenėje ar dirba valstybės tarnyboje.

„Pas mus yra nepaprastai daug šaulių su didele patirtimi, su didelėmis galimybėmis, su įvaria specializacija ir tą specializaciją mes galime pasiūlyti Lietuvos kariuomenei į pagalbą, rengiant informacinių operacijų specialistus, kibernetinių programų specialistus, nuo medikų iki kitų įvairių sričių“, – teigė G.Koryzna.

„Reikia nepamiršti, kad, neduok Dieve, įvedus karo padėtį atsirastų karo komendantai (...) ir tada kažkas turės padėti jiems vykdyti savivaldybės, valstybės, seniūnijų funkcijas. Ir čia matau jus, šauliai visuomenininkai, kurie jau šiai dienai yra tose pareigose – savivaldybėse, ministerijose, seniūnijose – galimybes vykdyti tas funkcijas“, – kalbėjo jis.

Prisistatydamas organizacijos nariams karininkas taip pat pabrėžė norintis, jog šauliai jo asmenyje įžvelgtų naujas galimybes, o ne radikalius sprendimus: „Bet jeigu kažkas mato manyje ar norės matyti manyje naują šluotą – aš galiu būti nauja šluota“.

„Man tikrai pakaks ryžto ir pasiryžimo priimti reikalingus sprendimus, galbūt ir ne visada populiarius“, – sakė G.Koryzna.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vabalas,

vabalas, portretas
,,matom koki žingsni rezga ponas generolas kartu su oleku soc demu, partijos veikėju kurie jau ir taip vos liko prie lovio juk tik per partijos sąraša pralindo į seima ,taip šitas ponas piemose vietose sėdintis su oleku gražins emigrantus į lietuva , matote ateis ir stos į šauliu sajunga kuri turi nauja vada ,taip kokie ten paliko emirantai jauni griš atgal ir statys nauja komunizmo viršune su šukiais mes tėvyne mylim , mylim tik vien dėl to kad mūsų vaikams ir šeimos nariams ir tėvams reikia ne šauliu bet gyvenimo tikro be vargo ir be machinacijos gyventi nusipelnem geriau, bet mūsų geriau kieno stogams yra geriau gyventi, matote šaukiasi užlips ant bačkos ir šauks mes laisvi, dar laisvesni, busime su pilvo gurzgimo, putimo norime pinigu pinigu o pinigu nėra ir nebus nieko,

...

... portretas
O 'žalių žmogeliukų' suburti nenori? - jie juk turi turėt kokią atramą čia.

Kęstas

Kęstas portretas
Atsimenate, Landsbergių lopšelio (kur stovi garsioji nusiraminimo kėdutė) vienos iš vadovių vyras pardavė mūsų kariuomenei auksines šakutes? Sakote, bjaurus pasipelnymas, mūsų kariuomenės silpninimas? Deja, mes nesame kuo nors ypatingi Europoje. Vienam gyventojui mes, Europos Sąjunga, išleidžiame gynybai šiek tiek daugiau nei 40 proc. nuo to, ką išleidžia Amerika , tačiau turime tik apie 10 - 15 procentų nuo Amerikos operacinių pajėgumų. Tai rodo, kad vien didelės karinės išlaidos neužtikrina aukštos kokybės operacinių pajėgumų. Kaip Judie Dempsey iš Carnegie Europoje teisingai atkreipia dėmesį, mes, Europos Sąjunga turime 17 skirtingo dizaino pagrindinių tankų, 20 skirtingo dizaino naikintuvų, 29 skirtingo dizaino laivus-naikintojus ar fregatas ir 20 skirtingo dizaino torpedų sistemas.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių