Saulėlydis prie marių – tik už pinigus

Klaipėdiečiai ir atvykėliai saulėlydžiu prie marių gali pasigrožėti tik sumokėję pinigų. Įspūdingoje vietoje privatizavus 30 hektarų sklypą, nuo šiol žvyruotas keliukas marių link yra užtvertas atitvaru, o norintieji pasivaikščioti ar palydėti pamaryje saulę turi atseikėti 4 eurų mokestį.

Klaipėdiečiai ir atvykėliai saulėlydžiu prie marių gali pasigrožėti tik sumokėję pinigų. Įspūdingoje vietoje privatizavus 30 hektarų sklypą, nuo šiol žvyruotas keliukas marių link yra užtvertas atitvaru, o norintieji pasivaikščioti ar palydėti pamaryje saulę turi atseikėti 4 eurų mokestį.

Privatizavo pamarį?

Vienoje vaizdingesnių pamario vietų – Svencelėje sklypą įsigijo įmonė "Svencelės sala". Jos bendraturtis Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys Dainius Šatkus aiškino, kad sprendimą užtverti keliuką pamaryje priėmė teritorijos operatorius ir, jo manymu, pasielgė teisingai.

"Ten privati žemė. Atitvaras tam, kad niekas automobiliu nevažiuotų. Mes išnuomojome šią teritoriją įmonei. Žmonės ten verslą daro. Juk atvažiuoja poilsiautojai visai dienai, atsiveža savo įrangą mašinomis. Tai – infrastruktūros mokestis. Taip yra visame pasaulyje", – aiškino Klaipėdos rajono tarybos narys D.Šatkus.

Tačiau klaipėdiečiai, Svencelėje lankęsi saulėtą savaitgalį, suabejojo tokio mokesčio teisėtumu.

"Ten įsikūręs jėgos aitvarų mėgėjų centras, tačiau mums šis sportas neįdomus. Klausimų iškilo, kai išgirdome, kad vasarą susimokėti buvo prašoma net ir pėsčiųjų, kurie norėjo tik pasivaikščioti marių pakrante. Juk patekimas prie vandens telkinių turi būti laisvas. Niekas negali imti pinigų už galimybę pasiekti Kuršių marias, ar jau ir jas kas nors privatizavo?" – piktinosi klaipėdietė Simona.

Kelias – privatus

Tačiau, rajono politiko nuomone, už galimybę pasigrožėti saulėlydžiu prie marių rinkti pinigus yra normali praktika.

"Ne į laukinę pievą atvažiuoja. Nebus to mokesčio, nebus ir infrastruktūros, tada visi skųsis, kodėl pieva nešienauta, kodėl tualetų nėra, kodėl šiukšlių niekas neišveža? Civilizuotame pasaulyje yra imamas infrastruktūros mokestis. Prie jūros esančiose automobilių aikštelėse seniai renkamas mokestis. Ir nieko – niekas nesipiktina. Na, ir kas, kad ten valstybinė žemė, o čia – privati", – aiškino D.Šatkus.

Jo teigimu, anksčiau pamarį lankantys turistai prie marių atvažiuodavo per pievą nusidriekusiu keliuku.

"Važiuodavo pylimu. Kelio ten niekada nebuvo. Atsiradus kempingui, konteineriniams nameliams, sanitariniam mazgui, kavinei, moteliui, atsirado ir kelias", – pridūrė D.Šatkus.

Apmokestino ir pėsčiuosius

D.Šatkaus įmonė "Svencelės sala" šį pavasarį pasirašė sutartį su vilniečių bendrove "Dienos brizas", kuri tapo šios teritorijos operatoriumi.

Įmonės atstovas aiškino, kad rudenį lankytojo mokestis nebuvo taip stropiai renkamas, kaip vasarą.

"Pernai už automobilį buvo rinktas 10 litų mokestis, o už kiekvieną poilsiautoją – 5 litų. Mokėjo ir tie, kurie pėsčiomis atvykdavo", – aiškino teritoriją išsinuomojusios įmonės bendraturtis Saulius Ivanauskas.

Šiais metais iš lankytojų buvo imamas 4 eurų mokestis. Teritorijos lankymo taisyklėse pažymima, kad šiuo mokesčiu parodoma pagarba šiai vietai.

Paaiškėjo, kad tokią sumą tektų pakloti net ir prie marių pabuvus vos 20 minučių. Esą tokie trumpalaikiai slampinėtojai tik pasinaudoja tualetu, kone pavagia tualetinį popierių, nieko nenuomoja ir dingsta.

"Jie nesupranta, kad mums tenka mokėti už tualetų valymą. Reikia prižiūrėti dušus, pjauti žolę. O kas ten žino: naudojasi žmogus tualetu ar ne? Nepastatysi sargo, kad žiūrėtų. Čia juk sąžinės reikalas", – tikino S.Ivanauskas.

Tiesa, išimčių gali tikėtis dviratininkai, iš jų nebus prašoma nė cento.

Išlaidos neatsiperka

S.Ivanausko teigimu, šiais metais tualetinio popieriaus ir servetėlių sąskaita kone nuvarė įmonę į bankrotą – išleista 4 tūkst. eurų.

Europinio lygio paslaugas norinčių pasiūlyti verslininkų liūdesiui, pasirodo, lietuvių sąmonėje iki šiol gajus posovietinis instinktas – kas padėta be priežiūros, reikia dėti į kišenę.

Rekreacinio objekto valdytojai skundžiasi, kad du ritinėliai tualetinio popieriaus šešiuose tualetuose dingdavo per valandą.

S.Ivanauskas aiškino, kad per sezono įkarštį teritorijos priežiūra yra sudėtingesnė.

"Jei yra geras vėjas ir šviečia saulė, žmonių būna tikrai daug. Už kiekvieną pasaulyje esantį "spotą" reikia mokėti. Palangoje taip pat yra vietų pliaže, kur reikia sumokėti 5 eurus. Sutvarkyta viskas, siūlomi patogumai, todėl ir imami pinigai", – aiškino S.Ivanauskas.

Jaunimo žargonu "spotu" vadinamas plotas, vieta, kur renkasi bendraminčiai.

Teritorijos operatoriai sakė, kad vien žolei nupjauti jie išleidžia milžiniškas sumas.

"Vienas kartas nušienauti teritoriją mums kainuoja 400 eurų, o per vasarą reikia šešis kartus pjauti žolę. Juk aš neateinu į svetimo namo kiemą, kur žmonės gražiai susitvarkę aplinką, ir neprašau, kad man leistų pasėdėti. Jei kam nepatinka, kad reikia mokėti, tegul eina ten, kur viskas apžėlę, kur pilna erkių. Skundžiasi tik tie, kurie niekur už nieką nemoka", – rėžė S.Ivanauskas.

Už maudynes – mokestis

Svencelėje įsikūrus jėgos aitvarų sporto entuziastams, ši marių pakrantė tapo neprieinama ir žvejams mėgėjams. Vietinių teigimu, jie tiesiog išprašomi.

Savo įrangą į marias žvejai priversti nuleidinėti kitoje vietoje, kad netrukdytų jėgos aitvarams.

"Marių link vedantis kelias, kaip ir visa teritorija nuo pagrindinio kelio, buvo privatizuotas. Pirmaisiais metais atitvaras nuolat buvo nuleistas. Tačiau sunku nuolat kontroliuoti, kas įvažiuoja ar įeina į teritoriją. Kiti operatoriai vėliau apleido šį reikalą. Jei norėtume, galima griežtai rinkti pinigus už patekimą prie marių", – pabrėžė S.Ivanauskas.

Išvardijęs Svencelėje esančius infrastruktūros objektus, S.Ivanauskas paminėjo, kad mokestis galėtų būti imamas net už maudymąsi mariose.

"Taip, turėtų mokėti. Bet tam reikėtų samdyti du žmones. Ar kokią vielą spygliuotą įrengti?" – svarstė S.Ivanauskas.

Užsieniečiai moka

Svencelėje lankęsi ornitologų draugijos svečiai esą mielai mokėjo už visas siūlomas paslaugas.

"Niekas nesistebėjo, kad tokioje vietoje renkami pinigai", – pastebėjo S.Ivanauskas.

Užsieniečiams šis rojaus kampelis patinka. Nameliais ant ratų į Svencelę atvyksta šveicarai, vokiečiai, lenkai. Mobiliems nameliams skirtoje teritorijoje įrengtas elektros tiekimas, vandentiekis.

"Nuotekas kol kas jie leidžia į mūsų rezervuarą, kurį valome du kartus per savaitę. Plano statyti nuotekų valymo įrenginius su galimybe išleisti išvalytas nuotekas į marias atsisakyta, nes 2017 metais čia turėtų atsirasti miesto nuotekų sistema. Kas ją įrengs, aš nesidomėjau, bet man patvirtino, kad kanalizacija bus", – apie tikėtinas centralizuotos kanalizacijos investicijas į Svencelę atviravo S.Ivanauskas.

Komentaras

Daiva Bukavičienė

Nacionalinės žemės tarnybos Klaipėdos rajono skyriaus vedėja

Pagal teisės aktus visiems sklypams, kuriems buvo atkuriamos nuosavybės teisės, yra padaroma atžyma, kad sudaroma galimybė prieiti prie viešai naudojamų vandens telkinių – neprivatizuotinų upių, kaip šiuo atveju – marių. Žemės savininkai turi užtikrinti laisvą patekimą prie vandens telkinių. Bet ar kiekvienas tikrai gali eiti ten, kur sugalvojo? Prieš kelias savaites teko lankytis šioje vietoje. Tik įvažiavimas automobiliais į privačią teritoriją yra apribotas. Tačiau patekimas nebuvo ribojamas. Ar šiuose sklypuose buvo numatytas kelias iki marių, sunku atsakyti, nes reikėtų laiko analizuojant detaliuosius planus, kuriuos tvirtino savivaldybės taryba. Nuo privatizacijos pradžios iki dabar buvo atlikti kiti teritorijų planavimo veiksmai. Buvo keičiamos žemės paskirtys. Reikia laiko, norint įvertinti šiuos dokumentus. Tai yra 11 sklypų teritorija, kurios paskirtis – rekreacinė, gyvenamoji, komercinė ir inžinerinės infrastruktūros. Nuosavybės teisės suteiktos neatlygintinai, paprastai tariant, žemės sklypai čia buvo atkelti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vejas

vejas portretas
Sodinti ant kuolo tuos rinkejus

ezys

ezys portretas
sia vasara buvom nuvaziave, pastatem masina pries zenkla, nuejo paziurejau kas ir kaip, grizau ir nei mokejau, nei kas prase. Ant zenklo juk parasyta ïvaziavimas mokamas, o angliskai, kad mokamas parkavimas :) bet apie iejima, tai nieko neparasyta, tai neisivaizduoju, kokiu pagrindu galetu rinkti mokesti, apie kuri neinformuoja jokie zenklai.

Kaitioras

Kaitioras portretas
Na nzn kaip ten su tuo lankytojo mokesciu, bet siais metais ten kaitavau 5 kartus ne karto niekas neprase jokiu pinigu uz praejima, pasistatai masina uz slakbaumo ir eini, nera jau taip toli.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių