Šauktinių išleidimo į atsargą ceremonijose – kariškas repas ir sužadėtuvės

  • Teksto dydis:

Pirmadienį trijuose Lietuvos kariuomenės batalionuose išleisti 9 mėnesių nuolatinę pradinę privalomąją karo tarnybą baigę kariai. Iš viso beveik 400 karių su tarnyba atsisveikino kariniuose daliniuose Vilniuje, Kaune ir Marijampolėje. Tarnybą baigusius karius sveikino krašto apsaugos viceministrai Vytautas Umbrasas ir Giedrimas Jeglinskas, karinių dalinių vadovybė.

Marijampolėje dislokuotame Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione šią dieną su daliniu atsisveikino daugiau nei 160 karių, tarp kurių – ir trys moterys. Visi prieš 9 mėnesius tarnybą batalione pradėję kariai į kariuomenę atėjo savo noru, 50 karių pareiškė norą tęsti tarnybą Lietuvos kariuomenėje kaip profesinės karo tarnybos kariai. Atsisveikindami su tarnybos vieta kariai paskutinį kartą iškilmingai pražygiavo rikiuotės aikšte ir priėmė karo kapeliono palaiminimą.

Juozo Vitkaus inžinerijos batalione (Kaune) tarnybą baigė beveik 200 karių, daugiau kaip 50 pareiškė norą toliau tarnauti profesinėje karo tarnyboje. Ceremonijos metu socialinių tinklų žvaigžde tapęs repuojantis karys dar kartą atliko savo kūrinį susirinkusiems svečiams ir tarnybos draugams, o specialiai skirtu laiku merginai pasipiršęs karys išgirdo lemtingąjį „Taip“,  kurį kario išrinktoji ištarė pasinaudojusi renginio vedėjo mikrofonu.

„Išgirdęs, kad karys ceremonijos metu nori pasipiršti, iš pradžių pagalvojau taip, kaip, turbūt, pagalvotų dauguma: „juk karinėse ceremonijose tai nenumatyta”. Tačiau iškart atėjo ir antroji mintis, kuri, rengiantis ceremonijai, tapo mūsų moto – esame visuomenės dalis, nesame nuošalyje, esame tie patys žmonės, su tais pačiais rūpesčiais ir džiaugsmais, kaip ir visi kiti, tai kodėl negalėtumėme leisti kariui ceremonijos metu atlikti vieną svarbiausių žingsnių gyvenime?“ – išskirtines karių išleistuves komentavo Inžinerijos bataliono vadas majoras Ramūnas Jurskis.

Per devynis mėnesius Inžinerijos bataliono šauktiniai net tik treniravosi pagal įprastą karinio rengimo planą, bet ir dalyvavo vienose didžiausių tarptautinių pratybų „Geležinis kardas 2016“.

Vilniuje dislokuotame Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalione tarnybą baigė vienas karių būrys. Be įprastinio karinio parengimo šie kariai tarnybos metu patyrė ir ką reiškia būti karinių ceremonijų „veidu“ – visi dalinio šauktiniai tarnavo Garbės sargybos kuopoje.

„Tampate rezervo kariais, ir bet kada galite būti pašaukti į mokymus. Baigę atnaujintą nuolatinę privalomąją karo tarnybą čia ir kituose daliniuose, vėl į tarnybą vien į mūsų batalioną jau grįžo šimtas devyniolika karių, dvidešimt penki iš jų – atitarnavę čia, tad ir jums atsisveikindamas sakau – iki pasimatymo!“ – su kariais atsisveikino bataliono vadas majoras Saulius Juškevičius.

Už pavyzdingą nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos atlikimą pasižymėję kariai buvo apdovanoti bataliono vado padėkomis, o geriausiu būrio kariu išrinktas jaunesnysis eilinis Edgaras Vorobjovas – ir atminimo moneta su bataliono simbolika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių