„Santaros-Šviesos“ suvažiavime diskutuos apie skurdą, demografiją ir smurtą

  • Teksto dydis:

Penktadienį Molėtų rajone, Alantoje, prasideda kasmetinis „Santaros-Šviesos” suvažiavimas, per kurį daug dėmesio ketinama skirti skurdo, demografijos ir smurto problemoms. Taip pat ketinama plačiau panagrinėti išeivių poeto Alfonso Nykos-Niliūno kūrybą.

Pranešimus minėtomis temomis skaitys Skirma Kondratienė, Boguslavas Gruževskis, Robertas Povilaitis. Nepriklausomybės subrandintos kartos portretą aptars Ainė Ramonaitė, Dalia Staponkutė, Juozas Valčiukas, Dainius Pūras. Pokolonijinei visuomenei opius paveldo ir atminties klausimus nagrinės Gintautas Mažeikis, Jolita Kančienė, Ramūnas Kondratas, pranešė organizatoriai.

Istorikė Jūratė Kiaupienė ir literatūrologė Dainora Pociūtė primins Lietuvos visuomenę keitusias XVI amžiaus reformas ir jų iniciatorių Mikalojų Radvilą Juodąjį. Filosofas Leonidas Donskis kalbės apie intelektualų vaidmenį dabarties Europoje, Emilija Pundziūtė-Gallois – apie lietuvių diplomatijos ypatumus. Kaip Baltijos šalys vaizduojamos šiuolaikinėse JAV ir Kanados literatūrose, apžvelgs Kanadoje gyvenantis rašytojas Antanas Šileika. Filosofai Algis Mickūnas ir Arūnas Sverdiolas, literatūrologė Giedrė Šmitienė nagrinės poeto Alfonso Nykos-Niliūno kūrybą.

Dėl kūrybos laisvės ir disciplinos mokykloje diskutuos Mantas Adomėnas, Saulius Žukas, Justė Keturakytė ir Saulius Vasiliauskas. Apie šiuolaikinę lietuvių fotografiją kalbės Agnė Narušytė, Andrew Mikšys (Endriu Mikšys), Tomas Ivanauskas, Laurynas Komža.

Penktadienį vyksiančiame literatūros vakare dalyvaus poetės Giedrė Kazlauskaitė ir Laima Kreivytė, prozininkas Antanas Šileika. Šeštadienio vakarą A.Nykos-Niliūno eilėraščius skaitys poetas Rolandas Rastauskas, bus rodomi Vytauto V.Landsbergio ir Sigito Parulskio režisuoti filmai.

Santaroje taip pat bus atidaryta A.Mikšio fotografijų paroda, eksponuojama Maironio literatūros muziejaus parengta paroda, skirta A.Nykai-Niliūnui. Į pedagoginę diskoteką kvies Saulius Žukas.

Sekmadieno pavakarę, literatūrologės Giedrės Šmietienės vadovaujami, suvažiavimo dalyviai aplankys Nemeikščius – A.Nykos-Niliūno gimtinę.

„Santara-Šviesa“ yra neformalus įvairaus amžiaus Lietuvos ir pasaulio kultūrininkus, intelektualus, akademinį jaunimą vienijantis forumas. Jo tradicinėse kasmetinėse konferencijose keliami ir svarstomi Lietuvai aktualūs politikos, kultūros, visuomeninio gyvenimo klausimai.

1954 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose lietuvių studentų sukurta organizacija „Santara“ kartu su akademinio jaunimo sąjūdžiu „Šviesa“ nuo 1957 metų pradėjo rengti liberalaus jaunimo suvažiavimus išeivijoje, o nuo 1993-ųjų „Santaros- Šviesos“ konferencijos kas vasarą vyksta ir Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių