SAM nori be konkurso įsigyti paslaugas našlaičiams

Valstybės kontrolės (VK) pastabų dėl paslaugų našlaičiams ir tėvų globos netekusiems vaikams įsigijimo sulaukusi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia į auditorių kritiką žiūrinti atsakingai ir žada ieškoti sprendimų, kad ji nesikartotų.

Viceministrė Janina Kumpienė BNS sakė, kad iš Kauno vaikų reabilitacijos ligoninės paslaugas pirkusi ministerija neturėjo patirties. Jos teigimu, šiuo metu derinamos galimybės šias paslaugas pirkti visai be konkurso, o jei to suderinti nepavyktų, pirkimo dokumentuose bus tiksliau nurodomos perkamos paslaugos ir jų kiekis.

SAM iš Kauno vaikų reabilitacijos ligoninės supaprastinto atviro konkurso būdu pirko paslaugas Sveikatos priežiūros paslaugų našlaičiams ir tėvų globos netekusiems vaikams programai įgyvendinti. VK nustatė viešuosius pirkimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų, nes pirkimo dokumentuose nebuvo nurodyta tikslių perkamų paslaugų ir jų kiekio.

Pasak auditorių, dėl netinkamai pritaikytos kainodaros nebuvo galima nustatyti, kiek kainuoja paslaugų tiekėjo suteikta paslauga. Ministerija skyrė beveik 3 mln. litų sutartyje numatytoms paslaugoms apmokėti, tačiau, kaip pažymi VK, valstybiniai auditoriai negavo pakankamų įrodymų, kad galėtų įsitikinti, kad ligoninė įvykdė sutartyje numatytus įsipareigojimus.

„Tas pirkimas buvo labai originalus, neturėjęs panašios praktikos visai. Jisai susijęs su tuo, kad panaikinus apskritis Kauno vaiko raidos klinika - lopšelis buvo prijungta prie Kauno klinikų ir protokoliniam sprendime numatyta teikiamas paslaugas finansuoti programiniu principu. Dėl to pirkimas buvo atliktas visiškai neturint patirties, kaip nupirkti tokio pobūdžio paslaugą, nes Lietuvoje yra tik viena įstaiga, teikianti trečio lygio paslaugas sutrikusios raidos vaikučiams“, - BNS aiškino viceministrė.

Jos teigimu, šiuo metu ministerija laukia suinteresuotų institucijų vertinimų, ar būtų galima šias paslaugas pirkti visai be konkurso. Paslaugas ministerija siūlo pavesti vykdyti vienai institucijai, nes tokia institucija Lietuvoje viena ir yra. Tam teisiniu pagrindu, pasak ministerijos, galėtų būti Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija.

„Kol kas mes dar nežinome, ar gausime pritarimą tokiam klausimo sprendimo būdui. Jeigu tokio pritarimo negautume, tiesiog patobulintume patį pirkimą ir patobulinsime pačią programą, atsižvelgdami į Valstybės kontrolės pastebėjimus. Tik kyla klausimas, kaip tą kainą įvertinti - ar vieno vaiko išlaikymo kaina, ar konsultacijos ir tyrimai galėtų atsirasti diferencijuotomis kainomis“, - svarstė J.Kumpienė.

SAM auditą atlikusi VK taip pat nurodė, kad ministerijai pavaldžioje įstaigoje – Valstybinėje akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyboje – neteisėtai atleidus darbuotoją, šiai tarnybai padaryta materialinė, o valstybės biudžetui – turtinė žala.

Tarnybos direktoriaus įsakymu iš darbo buvo atleistas atstovas kokybei (direktoriaus pavaduotojas), kuris teismo sprendimu grąžintas į pareigas. Tarnyba už priverstinės pravaikštos laiką sumokėjo beveik 45 tūkst. litų. Lėšos šioms reikmėms paimtos iš Asmens sveikatos priežiūros kokybės užtikrinimo programos.

„Jau ministro įsakymu Akreditavimo tarnybos direktoriui yra skirta tarnybinė nuobauda, tačiau vyksta teisminiai procesai, nes direktorius kreipėsi į teismą dėl, jo manymu, neteisėtai gautos nuobaudos“, - BNS sakė J.Kumpienė.

Jos teigimu, dėl šios istorijos Akreditavimo tarnybos direktorius bylinėjasi ir su tarnybinę nuobauda jam skyrusia ministerija, ir su pavaldiniu, kurį buvo atleidęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
"Įsigyti paslaugas"? Kaip tai suprast? Gal "gauti teisę teikti įaslaugas"? Žurnalistai, rašyt vieną kartą išmokit!!!

Cha

Cha portretas
Correstion: "paslaugas". Va, jau net aš nuo nemokšų žurnalistų apsikrėčiau nemokėjimu rašyt... Siaubas!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių