SAM apie ligoninių pertvarką: personalas turi būti perskirstomas, o ne atleidžiamas

  • Teksto dydis:

Vykdant naują ligoninių tinklo pertvarką, gydymo įstaigų personalas turi būti perskirstomas, o ne atleidžiamas, sako sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Tuo metu ligoninių atstovai nerimauja, kad vyresnio amžiaus medikai papildys bedarbių gretas.

„Kaip žinia, rajonuose darbuotojų amžiaus vidurkis - per 55 metus, tokio amžiaus specialistai, matyt, nebus geidžiami kitose įstaigose. Tad jų ateitis gula turbūt socialinėmis išmokomis didesnėmis Darbo biržoje ar dar kažkur“, - teigia Lietuvos ligoninių asociacijos prezidentas Dalis Vaiginas.

Jis taip pat ragino peržiūrėti iki kitų metų vidurio planuojamos įgyvendinti pertvarkos terminus. D.Vaiginas abejojo, ar prieš 2016 metų Seimo rinkimus „labai būtų populiaru tą dalyką daryti“.

Ministrė savo ruožtu pabrėžė, kad dabar kai kurios gydymo įstaigos prieštaravimą pertvarkai grindžia medikų etatais, kurie realiai nėra užimti.

„Mes prašome visų savivaldybių, dėl to intensyviai ir pati važinėju, kad nebūtų uždaromos nei ligoninės, nei skyriai - jie bus perprofiliuojami (...). Tiktai savivaldybių su asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovais reikalas yra suskaičiuoti, kiek turi darbuotojų, medikų, ir kur juos teisingai paskirstyti. Užteko nuvažiuoti į Lazdijus, ir, rodos, po dviejų ar trijų savaičių taryba priėmė sprendimą - panaikino 11 gydytojų etatų, tai yra etatai, kurie nebuvo užimti. Šiandien gydymo įstaigos kalba - mes turime tiek etatų, o kiek yra gydytojų dirbančių, yra nutylima“, - per spaudos konferenciją trečiadienį aiškino ministrė.

Kartu R.Šalaševičiūtė sakė, kad garbaus amžiaus gydytojai turėtų užleisti vietą jaunimui.

„Sutinku dėl amžiaus vidurkio, Lietuvos gydytojų amžiaus vidurkis yra 50 metų, bet man važinėjant, aš mielai bendravau su gydytojais, kurie dar dirba turėdami 80 metų. Iš tikrųjų gal ateina laikas, kai gydytojas gali ateiti, pamokyti kitus. Bet to, ko dabar reikalauja inovatyvios technologijos ir taip toliau, turbūt jau yra tokio amžiaus medikui sudėtinga teikti paslaugas, kurių laukia pacientas. Gal aš čia pasakiau labai grubiai, bet yra taip, kaip yra“, - svarstė ministrė.

Pagal ministerijos parengtus siūlymus, kuriems dar turės pritarti Vyriausybė, numatoma rajoninėse ligoninėse plėsti ambulatorines, dienos chirurgijos paslaugas, slaugą, bet optimizuoti stacionarias paslaugas.

„Priėmus projektą ir įgyvendinus jo nuostatas būtų gerinama sveikatos priežiūros paslaugų kokybė ir prieinamumas, optimizuotos paslaugų apimtys ir struktūra, racionalizuotas finansinių bei infrastruktūros išteklių panaudojimas, stabilizuota gydymo įstaigų finansinė padėtis ir sudarytos sąlygos medikų atlyginimų didinimui“, - teigia ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių