Šalčininkų valdžia: VRM pratybos skatina priešiškumą lenkams

Šalčininkų rajono savivaldybė penktadienį provokacija pavadino vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno surengtas pratybas treniruotis atremti diversantų ataką.

Anot vietos valdžios, pratybų retorika bando kurstyti tautinę nesantaiką ir lietuvių bendruomenės priešiškumą lenkams.

„Šalčininkų liaudies respublikos“ paskelbimas, savo pavadinimu užsimenantis apie ukrainiečių – rusų konflikto metu susikūrusią Donbaso liaudies respubliką, ir Šalčininkų gyventojų sutapatinimas su Donbaso separatistais yra ciniška provokacija ir eilinis pasityčiojimas iš visuomenės“, – rašoma savivaldybės pareiškime.

Savivaldybės atstovai teigia, kad apie pratybas iš anksto neįspėjusi centrinė valdžia „ignoruoja vietos valdžią ir manipuliuoja rajonu, kuriame gyvena tautinės mažumos“.

„Pratybų organizavimas teritorijoje, kurioje gyvena tautinės mažumos, iš principo yra dviprasmė ir neaiški situacija, todėl vertiname jas kaip tikslingai suplanuotas, kenkiančias rajono vardui ir žeidžiančias jo gyventojus“, – teigiama savivaldybės interneto svetainėje paskelbtame pareiškime.

Šalčininkuose lenkai sudaro tris ketvirtadalius gyventojų. Iš 25 savivaldybės tarybos narių 21 atstovauja Lietuvos lenkų rinkimų akcijai.

Vidaus reikalų ministras E.Misiūnas atsiprašė vietos gyventojų už nepatogumus, bet pabrėžė, kad tautinė gyventojų sudėtis nedarė įtakos renkantis pratybų vietą.

„Suprantu Šalčininkų gyventojų nepasitenkinimą ir dar kartą atsiprašau už sukeltus nepatogumus. Noriu pabrėžti, kad Šalčininkai pratyboms pasirinkti dėl jų vietos – tai pasienio miestelis, netoliese yra ir pasieniečių užkarda, todėl tai buvo tinkama vieta pratyboms“, – sakė ministras.

„Tokios pratybos bus kartojamos ir kituose Lietuvos vietose, todėl kaltinimai, kad kažkaip išskirtos tautinės mažumos, neturi pagrindo“, – teigė E.Misiūnas. Jo komentarą BNS perdavė atstovas spaudai.

Vidaus reikalų ministerijos surengtose pratybose treniruotasi reaguoti į uniformuotus karius be skiriamųjų ženklų. Šis scenarijus primena 2014 metų Krymo aneksiją, kai regione ėmė veikti Rusijos kariai uniformomis be skiriamųjų ženklų ir civiliais drabužiais. Šios Rusijos pajėgos buvo pramintos „žaliaisiais žmogeliukais“.

Pagal vidaus reikalų ministro įsakymu surengtų taktinių pratybų legendą, nedraugiškos Lietuvai Udijos valstybės specialiosios pajėgos nelegaliai kirto sieną ir rengiasi užimti vieną iš pasieniečių užkardų bei Šalčininkų policijos komisariatą.

Ministro teigimu, apie pratybas iš anksto informuoti buvo tik policijos, Valstybės sienos apsaugos ir Viešojo saugumo tarnybų vadai.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis penktadienį pasveikino pratybas ir išsakė lūkestį, kad vidaus sistemos pareigūnams jos pravers rengiantis kariuomenės organizuojamiems mokymams.

„Sveikiname šias Viešojo saugumo tarnybos pratybas Šalčininkų rajone. Be abejo, pratybos yra vienas iš pagrindinių metodų, rengiantis atremti grėsmes valstybės saugumui – tiek konvencines, tiek hibridines“, – BNS sakė ministras R.Karoblis.

Pasak jo, Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos kariuomenė labiausiai suinteresuota pasiruošimu kompleksinėms pratyboms „Žaibo kirtis“ gegužės mėnesį. Juose dalyvaus kariuomenės, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Vadovybės apsaugos departamento ri Viešojo saugumo tarnybos padaliniai.

„Tikimės, jog šią savaitę vykdytos pratybos, jos metu išmoktos pamokos ir įgyta patirtis Viešojo saugumo tarnybai padės geriau pasirengti „Žaibo kirčio“ pratyboms ir paskatins dar aktyviai jose dalyvauti“, – teigė R.Karoblis.


Šiame straipsnyje: VRMpratybosLenkaiŠalčininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Savivaldybė kažkaip leido sau užmiršti "Jedinstvos" autonomiją, lentelių nevalstybine kalba kabinimą, valstybinių vėliavų neiškėlimą Lietuvos valstybinių švenčių metu ir Lenkijos vėliavų kėlimą Lenkijos valstybinių švenčių metu... Savivaldybė turėtų užsičiaupti ir tylėti tol, kol jai nebus leista išsižioti.

cha cha cha

cha cha cha  portretas
Faktas: Lenkų Rinkimų akcija vadovauja Šalčininkų savivaldybei ir jai nepatinka, kad kažkokie litvinai pas juos, be jų leidimo, muša “žaliuosius žmogeliukus”.

vieni

vieni portretas
telesou juokdariai linksmina likusia publika lenku /politine korta/ kiti drebina kinkas gal bijodami kad neisileis apsipirkti ir kokiu tikidijotu nera norinciu itikti siai v. mafijai? o juk pamirstama kad dar yra ir minskas be varsuvos o jei dar pridesim briuseli tai ir kelnes bus pilnos ....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių