S. Skvernelis: už neteisėtus pastatus institucijoms turi mažėti finansavimas

  • Teksto dydis:

Premjeras Saulius Skvernelis siūlo mažinti finansavimą institucijoms, kurios yra atsakingos už neteisėtai statiniams Nidoje ir Juodkrantėje išduotus leidimus. Anot jo, valstybė turės kompensuoti žalą už nugriautus pastatus, todėl ji privalo susigrąžinti pinigus.

„Dėl nelegalių pastatų mano pozicija paprasta – teismo sprendimai, kurie yra priimti, jie turi būti vykdomi, tačiau yra paradoksas tame, kad praktiškai visi pastatų savininkai tą padarė, gavę visus leidimus teisėtai. Po to paaiškėjo, kad tie leidimai išduoti pažeidžiant teisės aktus. Valstybė patirs žalą, nes iš biudžeto turėsime kompensuoti. Bet tada tikrai privalėsime užtikrinti ieškinius tiems pareigūnams, kurie tokius sprendimus padarė, ir institucijoms mažinti asignavimus, kad jos pajaustų už savo neteisėtus arba neprofesionalius sprendimus atsakomybę“, – BNS po vizito Nidoje penktadienį teigė S.Skvernelis.

Kai kurių nelegalių statinių savininkai bando taikiai susitarti dėl pastatų išsaugojimo. Taikos sutartys derinamos, norint pakoreguoti Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą. Pasirašius tokias sutartis, liktų stovėti namai, kuriuos teismai jau nurodė griauti.

Premjeras teigia, kad dėl taikos sutarčių reikia spręsti, tačiau mano, kad teismo sprendimus reikia vykdyti.

„Jeigu buvo pripažintas vienas ar kitas teisės aktas, ar planas - specialusis arba bendrasis - jis turi būti pakeistas, tai jį reikia pakeisti, pašalinti priežastis, dėl ko statiniai tapo neteisėtais. Tada derėtis abiem pusėms dėl taikos sutarčių. Argumentas, kad jūs dabar deratės, o jei pradėsime derėtis, tada pakeisime tuos teisės aktus, kurie prieštarauja taikos sutarčiai, tai čia ne teisinis sprendimas. Aš tikrai nenoriu vertinti, lauksiu ir iš Aplinkos ministerijos, tokioje situacijoje jie turi priimti sprendimus. O aš laikausi pozicijos, kad teismų sprendimai šalyje privalo būti vykdomi“, – tikino ministras pirmininkas.

S.Skvernelis taip pat kritikuoja institucijas, kad šios stabdo plėtrą Nidoje, kai siūloma investuoti į turizmo traukos centrus, tačiau kartu jos nesiima veiksmų, kad būtų nugriauti pastatai vaiduokliai.

„Institucijų labai daug atsiranda, kai reikia drausti, neleisti - ir Nacionalinis parkas, ir Saugomų teritorijų tarnyba, ir Statybos inspekcija. Bet kada aš užklausiau, kas atsakingas, kad tie sovietiniai griuvėsiai vis dar stovi, tada visi į krūmus, nieko nėra“, – teigė premjeras.

Anot jo, už saugomų teritorijų politikos formavimą turi būti atsakinga Aplinkos ministerija, o už kontrolę – kita, konsoliduota institucija. Premjero teigimu, būtina nustatyti aiškius kriterijus, pagal kuriuos būtų galima statyti Neringoje, kitaip atsiranda landų korupcijai.

„Tai yra diskreditavimas pačios valstybės, mes turime daug institucijų, inspekcijų, parkų direkcijų, kurios kiekviena pasidaro savo planą, nesuderintą ir tada individualiai sako, kad „mano nuomone taip“, o „mano nuomone - kitaip“. Tai turi būti konsoliduota, turi būti atsakinga viena institucija už saugomų teritorijų politikos formavimą ir atskirta viena institucija už kontrolę. Dabar yra visiškas biurokratizmas, be jokių argumentų ir jokios atsakomybės“, – sakė S.Skvernelis.

Nidoje iki sausio pabaigos turėjo būti nugriautas „Seklyčios“ kompleksas. Jį valdanti bendrovė „Robala“ ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija dar tikisi susitarti taikiai.

2012 metų birželį centro dešinės Vyriausybė patvirtino Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą. Pagal jį UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje buvo numatyta nugriauti penkis objektus, kai kuriuos iš jų sudaro po kelis statinius. Vėliau, buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė inicijavo plano pakeitimą.

Iki šiol iš penkių griovimui pasmerktų objektų nugriautas tik vienas – Juodkrantėje stovėjęs bendrovės „Meirona“ valdytas jachtų klubas ir žuvų restoranas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Valdzia net glindos rasodnai neduos sakys savo reik tureti,,,o jus apie parama...matet kokia komanda prie seimo papirktiems mordovorotams paserti reikejo.Kiek islaidu is valstybes biudzeto tautos patycioms isleido...o jus apie parama ar kokia pasalpa kalbat,Grybauskaitei ant apatiniu ir trusiku kiek reikejo...nes is baimes pridejo i kelnes todel ir neisejo pakalbeti su savo maitintojais badaujanciais...

tai

tai portretas
gal surasi pinigu pensiju indeksavimui pastatai palauks o jei kas subombarduos tai pinigai negriz o zmonem siandien reikia duonos ir silumos tai gal musu .globejos/ paprasyk gal sukrapstysi senukam sia /malone/ velyku proga?....

Premjere,

Premjere, portretas
laikas taip pasakyti apie griūvantį architektūrinį paveldą, mūsų senamiestį ir apie plėšikų nusiprivatizuotus pastatus centre kurie palikti griūti(reikalinga tik vieta)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių