S. Skvernelis: nuolatinis pabėgėlių perkėlimo mechanizmas – traukos faktorius

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, ketvirtadienį dalyvaujantis Europos Sąjungos (ES) Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos posėdyje Liuksemburge, kartoja Lietuvos nepritarimą, kad būtų kuriamas nuolatinis privalomų šalyse narėse priimti pabėgėlių kvotų mechanizmas.

„Manome, kad standartinis mechanizmas nebūtinai bus tinkamas visiems galimiems ateities scenarijams. Taip pat nepritariame tam, kad visos galios paleisti ir kontroliuoti perkėlimo mechanizmą suteikiamos (Europos ) Komisijai. Siūlome neskubėti ir pirmiausia įvertinti skubaus laikinojo perkėlimo efektyvumą. Be to, toks nuolatinis perkėlimo mechanizmas gali tapti nepageidaujamu migrantų traukos faktoriumi,“ – Vidaus reikalų ministerijos pranešime pažymi S.Skvernelis.

Valstybių narių ministrai ketvirtadienį Liuksemburge tarsis dėl ES išorės sienų valdymo ir grąžinimo politikos ateities bei sprendimo dėl 40 tūkst. asmenų perkėlimo iš Italijos ir Graikijos įgyvendinimo.

„Šengeno erdvė be vidinių sienų bei saugus ir greitas judėjimas per jos išorės sienas – vienas ženkliausių Europos Sąjungos pasiekimų, kurį privalome išsaugoti. Europos vidaus sienos bus saugios ir atviros tiek, kiek saugios bus jos išorės sienos,“ – pažymi ministras S.Skvernelis.

Pasak jo, siekiant tiek ES išorės sienų valdymo modernizavimo, tiek efektyvaus grąžinimo politikos įgyvendinimo, būtina stiprinti Europos operatyvaus bendradarbiavimo prie ES valstybių narių išorės sienų valdymo agentūros (FRONTEX) įgaliojimus, išnaudoti ir išplėsti esamų europinių informacinių technologijų sistemų potencialą.

Ministrai Liuksemburge aptars ir Europos Komisijos parengtą ES veiksmų planą dėl grąžinimo, kuriame numatyta apie 40 neatidėliotinų ir vidutinio laikotarpio priemonių, kuriomis būtų skatinamas savanoriškas grįžimas, gerinamas keitimasis informacija, grąžinimo operacijų koordinavimas ir sukuriama integruota grąžinimo valdymo sistema.

„Tenka pripažinti, kad Europos Sąjungos grąžinimo politika nėra veiksminga. Dabartinėmis migracijos krizės sąlygomis ji turi būti ambicingesnė, veiksmingesnė ir labiau matoma. Turime užtikrinti tinkamą ES taisyklių grąžinimo srityje taikymą, aktyvesnį valstybių narių tarpusavio bendradarbiavimą“, – sako Lietuvos vidaus reikalų ministras.

Tarybos posėdžio Liuksemburge darbotvarkėje tarp kitų klausimų numatoma aptarti ir ES vizų politiką, Komisijos pasiūlymus dėl bendro ES saugių kilmės šalių sąrašo ir dėl ES keleivio duomenų įrašo (PNR) sistemos, taip pat – kovos su terorizmu, organizuotu ir sunkių formų tarptautiniu nusikalstamumu klausimus.

Pietų Europai susidūrus su pabėgėlių antplūdžiu, Lietuva yra įsipareigojusi per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Kažkokios pramoninės teritorijų apgyvendinimo priemonės: ar čia dar tebėra Europa, ar koks Sibiras?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių