S. Jovaiša siūlo dar griežčiau bausti apsvaigusius vairuotojus

Seimo narys konservatorius Sergejus Jovaiša siūlo dar griežčiau bausti vairuotojus, kurie nutaria prie vairo sėsti apsvaigę nuo alkoholio ar narkotikų.

„Vairavimas esant neblaiviam yra vienas pavojingiausių ir didžiausią pavojų keliantis pažeidimas, kuris padaromas tyčia, suvokiant, kad tai yra priešingas teisei veikimas. Todėl įstatymas už šiuos pažeidimus turėtų numatyti ne tik griežtas nuobaudas, tačiau ir tų nuobaudų efektyvumą, nesudarant asmeniui galimybės jos išvengti ar galimybės gauti žymiai švelnesnę nei įstatyme numatytą nuobaudą“, - savo siūlymą aiškina politikas.

Jis taip pat siūlo užkietėjusiems pažeidėjams atimti galimybę taikyti specialiosios teisės atėmimo termino sutrumpinimą. Pasak politiko, antrą kartą neblaiviems įkliuvusiems asmenims negalima sudaryti galimybės švelninti nuobaudą.

S.Jovaiša siūlo, kad autobusų vairuotojai, kuriems nustatytas lengvas girtumo laipsnis (nuo 0,2 promilės iki 0,4 promilės), būtų baudžiami ne tik 500-1000 litų bauda, bet ir jie netektų teisės vairuoti nuo metų iki pusantrų.

Pagal projektą, jeigu vairuotojams būtų nustatytas vidutinis (nuo 1,51 iki 2,5 promilės) arba sunkus (nuo 2,51 promilės ir daugiau) girtumo laipsnis arba jeigu jie vengtų neblaivumo patikrinimo, be 2-3 tūkst. litų baudos jie netektų teisės vairuoti nuo trejų iki penkerių metų. Šiuo metu ta teisė atimama nuo dvejų iki trejų metų.

Apsvaigusius nuo narkotinių medžiagų vairuotojus siūloma bausti nuo 2 iki 3 tūkst. litų bauda su teisės vairuoti atėmimu nuo vienerių iki trejų metų arba administraciniu areštu nuo 10 iki 30 parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių metų. Šiuo metu bauda yra 1 tūkst. litų mažesnė ir trumpesniam laikotarpiui atimamas vairuotojo pažymėjimas.

S.Jovaiša taip pat mano, kad apsvaigę ir eismo įvykį sukėlę vairuotojai turėtų būti ne tik baudžiama pinigine bauda, bet jų transporto priemonė galėtų būti konfiskuojama.

Pakartotinai girti ar nuo narkotikų apsvaigę prie vairo įkliuvę vairuotojai, pagal konservatoriaus siūlymą, turėtų mokėti baudą nuo 10 tūkst. iki 15 tūkst. litų, o jų mašina būtų konfiskuojama.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, 2011 metais išaiškinta 12 tūkst. 910 atvejų, kai vairavo neblaivūs vairuotojai, 2012 metais - 12 tūkst. 164, 2013 metų sausio-kovo mėnesiais - 2611 atvejų.

Dėl neblaivių vairuotojų kaltės užpernai įvyko 298 eismo įvykiai, pernai – 273. Per juos atitinkamai žuvo 28 ir 27 žmonės.


Šiame straipsnyje: Girtumasvairuotojaibaudos

NAUJAUSI KOMENTARAI

bronius

bronius portretas
Taip reikia tas pacias baudas uz viska pareigunams padidinti 2 kartus ne vien kad uz vairo.ne taip reikia ieskoti iseiciu isieskokime dabar visas baudas,nesugebam padaryti kas yra ,o jau varom nauja,Tai cia pasirodymas kad dirbu ,tas pats kaip matulas ta paty mesla eile metu mala ,o naudos nera.sugebek priversti tuos kurie nesumokeje baudu ,tai parodysi kad moki dirbti

gebelsas

gebelsas portretas
klausyk kvaily..... pernai balandzio menesi girtas vairuotojas užmušė vaikinuką.... dar ir šiandien jis laisvėje....... apie ką kalbi????

kas

kas portretas
durnas girtas tam dzin ar bauda yra 3000 ar bus 33000 jam girtam vistiek dzin,koks tai skirtumas,ne cia reikia pradeti o nuo alchogolio ir duoti zmonems uzdirbti,nes visi baigia degraduot..
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių