Š. Birutis: M. Valančiaus namo tvarkymas nėra pagrindinių darbų sąraše

  • Teksto dydis:

Vyriausybėje pirmadienį aptarta, kaip pernai sekėsi įgyvendinti Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejaus projektus. Pasitarime svarstant ataskaitą Vyriausybės kanceliarija ragino Kultūros ministeriją imtis vyskupo Motiejaus Valančiaus namo Varniuose, Telšių rajone, tvarkymo bei vyskupų Giedraičių palaikų balzamavimo

„Šiandien įvardinti darbai yra papildomi ir jiems reikia papildomų pinigų. Šiandien negaliu pasakyti, ar jie bus. Mes viską darysime, kad jie būtų“, - BNS pirmadienį sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Tačiau jis pažymėjo, kad šie darbai nėra tarp prioritetinių.

„Dar kitų metų biudžeto mes nesvarstėme, mes, be abejo, esame tai įtraukę į derybas, bet ar Finansų ministerija sugebės atrasti papildomų pinigų.. Visi darbai yra suplanuoti ir pagrindiniai darbai eina Telšių katedros ir seminarijos tvarkymui. Čia yra pagrindiniai darbai. Ten yra pradėta, reikia pabaigti“, - dėstė ministras.

„Yra dar daug (Valstybės atkūrimo) šimtmečio projektų, kurie irgi turi būti finansuojami, tai aš puikiai suprantu, kad visko neišeis, bus prioritetai. Šimtmečio tikrai labai svarbūs projektai, kuriems reikia papildomo finansavimo“, - aiškino jis.

Š.Biručio aiškinimu, derybos dėl biudžeto vyksta šiuo metu ir per artimiausias savaites bus aišku, kokie projektai gali tikėtis finansavimo iš valstybės: „Čia maksimum per porą savaičių žinosime, kam ir kiek bus“.

„Iš kitos pusės Telšių savivaldybė irgi turėtų rūpintis pati, nes visos savivaldybės skiria pinigų savo turtui išlaikyti ir restauruoti, tai čia galėtų būti irgi indėlis tam tikras, nes valstybės biudžete visiems paveldo objektams lėšų neužtenka“, - svarstė ministras.

Vyriausybės kanceliarija savo ruožtu ragina Kultūros ministeriją ir Kultūros paveldo departamentą 2017 metams numatyti lėšų vyskupo M.Valančiaus namui bei vyskupų Simono Tado Mykolo Giedraičio ir Juozapo Arnulfo Giedraičio palaikų balzamavimui ir karstų tvarkymui.

Vyriausybės kanceliarijos pažymoje, pateikiamoje prie Kultūros ministerijos rengtos ataskaitos dėl Žemaičių krikšto ir Žemaičių vyskupystės įsteigimo 600 metų jubiliejaus minėjimo programos įgyvendinimo, pabrėžiama, kad M.Valančiaus namo tvarkymo darbai turėjo būti atlikti dar 2009-2010 metais.

„Šis valstybės saugomas nekilnojamojo kultūros paveldo objektas jau daugelį metų stovi apleistas. Tuo rodoma nepagarba Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus atminimui“, - rašoma premjero patarėjo religijų klausimais Juliaus Ratkaus pasirašytoje pažymoje.

Joje taip pat sakoma, kad Varnių šv.Petro ir Pauliaus parapinėje bažnyčioje stovintys nesutvarkyti karstai su Giedraičių palaikais rodo nepagarbą jų atminimui.

M.Valančius, gyvenęs 1801 -1875 metais, laikomas vienu iškiliausių Žemaičių vyskupijos ganytojų, inicijavęs didelio masto blaivybės sąjūdį. Jis taip pat sukūrė platų parapinių mokyklų tinklą, parašė ir išleido daug įvairaus žanro literatūros kūrinių lietuvių kalba, spaudos draudimo metais organizavo lietuviškų raštų spausdinimą Prūsijoje ir jų slaptą gabenimą į Lietuvą.

Vyskupas J.A.Giedraitis (1754-1838) irgi pasižymėjo rūpesčiu švietimui, lietuvių kalbos ugdymui, jis į lietuvių kalbą išvestė ir išleido Naująjį Testamentą, buvo aktyvus Žemaičių kultūrinio sąjūdžio dalyvis. S.T.M.Giedraitis (1764-1844) buvo Sankt Peterburgo Dvasinės kolegijos pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pavestų

pavestų portretas
alkoholikams vietoj atgailos sutvarkyti Blaivybės sąjūdžio pradininko namus vietoj atgailos dėl pragertų metų -kaip mat būtų tvarka

baisus

baisus portretas
kultūrininkų neveiklumas PAVELDO saugojimo srityje NEATLEISTINA nesaugom praeities -neturim ateities

Yla

Yla portretas
Teeip, geriau koki dvareli Druskininkuose, prie ezero, aptvarkyti... :D
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių