Rusiškas televizijas transliuojantis portalas turės nutraukti veiklą

Teismas įpareigojo Latvijoje registruotą bendrovę „Baltijas Mediju Aliance“ (BMA) nutraukti neteisėtas rusiškų televizijos programų transliacijas internetiniame tinklalapyje tvdom.tv.

Skundą dėl bendrovės veiklos Vilniaus apygardos administraciniam teismui teikė Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK), konstatavusi, kad Lietuvos vartotojams skirtos paslaugos šiame tinklalapyje teikiamos nesilaikant Lietuvos įstatymų, nes bendrovė nėra pateikusi pranešimo LRTK apie vykdomą veiklą.

Radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas sakė, kad tai yra pirmas toks teismo sprendimas Lietuvoje, įpareigojantis internetu televizijos retransliavimo paslaugas teikiančią įmonę nutraukti neteisėtą veiklą.

Komisija teigia ne kartą įspėjusi BMA apie tokią prievolę, tačiau bendrovė pateikė argumentus, jog yra registruota Latvijoje, todėl taikoma ne Lietuvos jurisdikcija, o Europos Sąjungos teisė.

Vilniaus apygardos administracinis teismas konstatavo, kad BMA ir jos valdomas tinklalapis tvdom.tv yra retransliuotojas, teikiantis paslaugas internetu Lietuvos vartotojams, todėl komisijos reikalavimai pateikti pranešimą apie nelicencijuojamos televizijos programų platinimą buvo pagrįsti, kaip ir komisijos sprendimas kreiptis į teismą dėl tinklalapio veiklos nutraukimo.

Teismo sprendimas reiškia, kad BMA arba turi nutraukti veiklą, arba pateikti pranešimą.

Sprendimas dar gali būti skundžiamas per 14 dienų.

Bendrovės atstovai savo motyvus bei sprendimą dėl teismo nutarties BNS žadėjo pateikti šią savaitę.

E.Vaitekūnas paaiškino, kad pateikus pranešimą LRTK, televizijos internetu tiekėjams atsiranda prievolės mokėti autorinių teisių mokesčius, įsijungia ir kiti teisiniai mechanizmai.

„Tai yra labai geras precedentas. Nesinori, kad taip būtų, bet džiugu, kad praėjome teisines procedūras. Yra aišku ir visiems kitiems, kad prievolė yra ir kitaip būti negali“, – sakė komisijos vadovas.

Nors teismo sprendimas turi būti vykdomas, atsižvelgdami į ankstesnę praktiką LRTK atstovai neabejoja, kad jis bus skundžiamas.

Anot E.Vaitekūno, iki šiol komisijai tokius pranešimus pateikė daugiau kaip dešimt Lietuvoje televizijos internetu paslaugas teikiančių bendrovių, tokių kaip kartina.tv, viaplay.lt bei kitos, dalis jų registruota užsienyje, dalis – Lietuvoje. Vis dėlto, komisijos duomenimis, Lietuvoje prieinamas televizijos internetu paslaugas teikiančiųjų gali būti mažiausiai dešimt kartų daugiau, todėl komisija rengia pataisas, kad interneto tiekėjai Lietuvoje galėtų būti įpareigoti riboti vartotojų prieigą prie nelegaliai veikiančių tinklalapių.

Tinklalapis tvdom.tv šiuo metu pasiekiamas internete. Informacija pateikiama lietuvių kalba, čia galima žiūrėti rusiškas televizijos programas „NTV mir Lithuania“ , „Ren TV Lietuva“, „PBK Lietuva“, „Karusel“, „Dom Kino“.

Radijo ir televizijos komisija po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos iki šiol buvo apribojusi penkių rusiškų kanalų transliaciją, įskaitant BMA valdomus kanalus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geras

Geras portretas
Tikrai išmoksime angliškai ir vertinsime nuogalius, nešvankiai kalbančius, be turinio filmus ir "verkiančias" laidas. Kvailiai gal uždrauskime prieigas prie interneto... Laukiame Jūsų "komisijų" sprendimų... ir kaip avinai tikėsime tik mūsų neklystančios VALDŽIOS SPRENDIMAIS.

Aaa

Aaa portretas
Baisu net įsivaizduoti, koks būtų režimas, jei Lietuva nebūtų ES narė...Š.Korėja būtų ne vienintelė tokia.

Genys

Genys portretas
Besmegeniams vatnikams gal ir įdomios tokios televizijos. Nermaliems žmonėms to nereikia...
VISI KOMENTARAI 56

Galerijos

Daugiau straipsnių