Rusijos ginkluotės inspektoriai tikrins Ruklos dalinį

  • Teksto dydis:

Rusijos ginkluotės kontrolės inspektoriai antradienį vertins Lietuvos kariuomenės dalinį, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Mechanizuotojoje pėstininkų brigadoje „Geležinis Vilkas“, dislokuotoje Rukloje, Jonavos rajone, lankysis Rusijos ginkluotės kontrolės inspektorių grupė, kuri atliks karinio dalinio vertinimą pagal Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) 2011 metais priimto Vienos dokumento reikalavimus.

Brigados „Geležinis Vilkas“ vadas informuos Rusijos atstovus apie dalinyje tarnaujančio personalo skaičių, turimų pagrindinių ginkluotės ir technikos sistemų tipus ir skaičių, taip pat sudarys galimybę apžiūrėti jų pavyzdžius. Lankydamiesi brigados padaliniuose ir bendraudami su ten tarnaujančiais kariais užsienio šalies inspektoriai galės susipažinti su dalinio kasdienine veikla.

Vienos dokumentas įpareigoja valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės taip pat įsipareigoja leisti vykdyti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų ir vizitų į karinius dalinius.

Kiekviena ESBO priklausanti šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti šalis nevykdo stambaus masto karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ir ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.

Lietuva pagal Vienos dokumento nuostatas savo teritorijoje kasmet privalo priimti vieną vertinamąjį vizitą ir tris inspekcijas.

Nuo Lietuvos narystės NATO pradžios šalies daliniuose pagal Vienos dokumento nuostatas dažniausiai lankosi Rusijos ir Baltarusijos ginkluotės kontrolės inspektorių grupės.

Pastarąjį kartą Rusijos ginkluotės kontrolės inspektoriai su vertinamuoju vizitu Lietuvoje lankėsi 2013 metais, o su inspekcija – šių metų liepos 23-24 dienomis, kai atliko pasirinkto rajono inspekciją šalies vidurinėje dalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
...tai vertinu kaip KAM strategų visišką fiasko, manau turėtų kažkas rimtai atsakyti, ar negali diplomatiniu keliu savaaikiai inicijuoti kvotinius vertinimo vizitus bei inspektavimus ktos valstybes, apsijuokeme pries visa pasauli :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių