Ruošiamasi atgaivinti A.Smetonos dvarą

Ukmergės rajono valdžia ketina sutvarkyti ir turizmo reikmėms pritaikyti pirmojo Lietuvos prezidento Antano Smetonos dvarą Užulėnyje.

„Tai yra pirmojo Lietuvos prezidento dvaras, jis po ilgų metų perduotas savivaldybės balansan. Yra ir jo istorinė vertė, ir nemažos teritorijos aplink, tinkančios turizmo, rekreacijos zonų rengimui, kadangi ir ežeras yra, ir vietovės gražios. Būtų neteisinga jo neatnaujinti, tuo labiau kai Ukmergės rajone formuojasi “Dvarų žiedas", - BNS sakė Ukmergės vicemeras Regimantas Baravykas.

Pasak jo, A.Smetonos arba Užugirio dvaru vadinamas objektas įtrauktas į pažintinį maršrutą „Dvarų žiedas“, kurio metu galima aplankyti šešis rajone esančius dvarus. Tarp jų - restauruotas Taujėnų dvaras, tvarkomas Siesikų dvaras.

„Tai irgi tokie turizmui patrauklūs objektai, kurie ganėtinai skirtingos savo istorinės-kultūrinės vertės“, - kalbėjo vicemeras.

80 hektarų teritoriją apimančio A.Smetonos dvaro atnaujinimui numatoma skirti 5 mln. litų paramos iš  ES struktūrinių fondų, keliais šimtais tūkstančių litų ketina prisidėti rajono savivaldybė. R.Baravykas sako, kad šių lėšų nepakaks - reikėtų penkis-šešis kartus daugiau.

„Savivaldybė savo dalį įneš, ir toliau stengsimės dalyvauti kitose programose, kituose projektuose, ir Europos Ekonominės erdvės programose, kad pritrauktume tų lėšų į šios teritorijos sutvarkymą. Apie 30 mln. litų matome, kur padėtume“, - teigė vicemeras.

Ukmergės rajono savivaldybės Strateginės plėtros ir investicijų skyriaus vedėja Rima Boškevičienė teigia, jog dabar numatyta sutvarkyti pagrindinį dvaro pastatą ir greta esantį buvusį kumetyną bei dalį teritorijos įrengiant inžinerinius tinklus, įsigyti ekspozicinę ir konferencinę įrangą.

Anot Lietuvos verslo paramos agentūros, konferencijų organizavimo patalpos, sutvarkyta aplinkinė teritorija turėtų atspindėti to laikmečio architektūros ir kraštovaizdžio stilių.

Pagrindiniuose rūmuose numatoma įrengti A.Smetonos muziejų, o kumetyno pastate - viešbutį ir kavinukę. Rekonstrukcijos darbai numatyti iki 2013-ųjų rugpjūčio.

„Bus infrastruktūra patvarkyta, pagrindinis pastatas bus patvarkytas. Bus dar daug darbų, bet pirmi akcentai bus ryškūs“, - sakė vicemeras R.Baravykas.

Užugirio dvarą savo gimtinėje Užulėnyje, kuris yra dabartiniame Ukmergės rajone, prezidentas A.Smetona gavo dovanų. 1934 metais buvo švenčiamas jo šešiasdešimtasis gimtadienis.

Šiame dvare, kurį A.Smetona vadino „Užugirio kiemu“, jis pageidavo įkurti pavyzdinį ūkį, kuris vėliau galėtų tapti žemės ūkio mokykla. Tačiau po Antrojo pasaulinio karo sovietų valdžia dvarą konfiskavo.

Karo metu šio dvaro rezidencijoje buvo įsikūrę vokiečių kareiviai, o kiti pastatai paversti tvartais. Sovietmečiu Užugirio dvare veikė vaikų sanatorija, įvairios paskirties ligoninės, vėliau čia pradėtos rengti skautų stovyklos.

2008 metais dvaro pastatai perduoti Ukmergės rajono savivaldybei.

A.Smetona pirmuoju Lietuvos prezidentu tapo 1919 metais ir šias pareigas ėjo daugiau nei metus. Antrą kartą į valdžios viršūnę jis grįžo po perversmo 1926 metais, ir, valdydamas autoritariškai, prezidentu buvo iki pat Lietuvos okupacijos 1940 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KIemionis

KIemionis portretas
Antanas Smetona, pats gerai išmanydamas filologiją, Užulėnį vadino "kiemu". Tad gerbkime savo Prezidentą ir jo Užulėnio kiemą, o ne "dvorą".

JOrė

JOrė portretas
Jau seniai reikėjo tai padaryti, o tiems, kurie prieš tai šiaušiasi, vertėtų pastudijuoti Lietuvos istoriją - juk dabar yra iš ko.

JONĖ

JONĖ portretas
Skažem družno: na-ui nužno.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių