Rukloje pasikeitė NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės vadas

Rukloje surengta NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės vadų pasikeitimo ceremonija. Vadovavimą batalionui perėmė pulkininkas leitenantas Sebastianas Hebischas iš Vokietijos kariuomenės 93-ojo tankų bataliono.

Šis aukštos parengties daugianacionalinis Aljanso kovinis pajėgumas Lietuvoje dislokuotas prieš ketverius metus kaip NATO sąjungininkų indėlis į Baltijos regiono saugumo sustiprinimą.

Ceremonijoje dalyvavęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas padėkojo NATO šalims, siunčiančioms savo karius į NATO bataliono kovinę grupę Lietuvoje ir tuo prisidedančioms ne tik prie Lietuvos ir Baltijos regiono, bet ir viso Aljanso saugumo ir stiprinimo.

„8 iš 10 Lietuvos gyventojų pritaria sąjungininkų karinių pajėgų buvimui Lietuvos teritorijoje ir mano, kad tarptautinis NATO batalionas padeda atgrasyti priešiškai nusiteikusias valstybes“,  – teigė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

Antrai rotacijai Lietuvoje vadovavęs pulkininkas leitenantas Peeras Papenbroockas pabrėžė, kad NATO priešakinių pajėgų misija yra aiški ir nekintanti nuo misijos pradžios 2017 m. vasarį.

„Kartu su Lietuvos kariais mes demonstruojame NATO pasiryžimą, solidarumą ir vienybę ginti ir saugoti Lietuvos žmones nuo galimos agresijos ir esame pasirengę reaguoti bet kuriuo metu, jei to prireiktų“,  – sakė jis.

Naujoje NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje – apie 1,2 tūkst. karių iš Belgijos, Čekijos, Islandijos, Liuksemburgo, Nyderlandų, Norvegijos ir Vokietijos.

Kovinė grupė Lietuvoje dislokuota 2017 m. pradžioje. Ji yra integruota į Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ sudėtį. Kovinė grupė treniruojasi ne tik su Lietuvos kariais, bet ir su pratyboms į Lietuvą atvykusiais JAV sunkiojo bataliono, NATO oro policijos misijos kariais, dalyvauja ir svarbiausiose nacionalinėse Sausumos pajėgų pratybose.

Su Lietuvos kariais rotuodamiesi NATO kovinėje grupėje jau yra treniravęsi per 12 tūkst. karių iš devynių NATO valstybių – Belgijos, Čekijos, Islandijos, Kroatijos, Liuksemburgo, Nyderlandų, Norvegijos, Prancūzijos ir Vokietijos.

Kovinei grupei vadovauja ir didžiausią karių skaičių skiria Vokietija.

Sprendimą dislokuoti NATO priešakinių pajėgų bataliono dydžio kovines grupes Baltijos šalyse ir Lenkijoje visų NATO valstybių vadovai priėmė 2016 m. liepą NATO viršūnių susitikime Varšuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių