Rukloje gyvenantiems pabėgėliams – ir iliuzionisto triukai, ir tautiniai šokiai

  • Teksto dydis:

Besibaigianti vasara buvo aktyvi Pabėgėlių priėmimo centro gyventojams, o į bendravimą su jais įsijungia vis daugiau įvairių visuomeninių organizacijų. Taip pat renginius pabėgėliams organizuoja ir pats centras.

Per birželio ir liepos mėnesius į centrą atvyko maždaug 100 naujų gyventojų iš Eritrėjos, Sirijos, Nepalo, Ukrainos.

„Šiuo metu centras užpildytas, ir naujų gyventojų, kol dabartiniai nepabaigs integracijos programos, priimti negalime“, - sakė Pabėgėlių priėmimo centro projektų vadovė Eglė Renkauskienė.

Pasak E.Renkauskienės, maždaug pusė dabartinių gyventojų yra vaikai, mat dauguma atvykusiųjų – jaunos šeimos.

Centre įrengtas daugiafunkcis sporto aikštynas, kuriame vyksta tinklinio ir krepšinio varžybos, greta – treniruoklių, smėlio tinklinio ir vaikų žaidimų aikštelės.

„Erdvi teritorija ypač patinka vaikams, todėl čia jie laiką leidžia būriais. Beje, vaikai gyvenimą toli nuo tėvynės prisijaukina lengviau ir greičiau – jiems svarbu, kad šalia yra jų tėvai“, - sakė E.Renkauskienė.

Šią savaitę Rukloje vyko ir tinklinio varžybos, kuriose be Sirijos, Nepalo, Eritrėjos komandų kartu varžėsi ir Ruklos bendruomenės komanda.

Pasak E.Renkauskienės, į veiklas, susijusias su pabėgėlių integracija, aktyviai jungiasi ir įvairios visuomeninės organizacijos.

„Netrukus ruošiamės ir draugiškoms futbolo varžyboms – savo jėgas atvykėliai išbandys mišriose komandose, tarp kurių – ir Jonavos futbolo klubo sportininkai. Ne kartą į įvairias veiklas juos kvietė jungtis ir Jonavos jaunimas“, - kalbėjo E.Renkauskienė.

Praėjusią savaitę Rukloje lankėsi ir iliuzionistas Rokas Bernatonis, kurį į Pabėgėlių priėmimo centrą pakvietė Vilniuje veikiančio „Aktyvaus jaunimo“ organizacija.

„Iliuzionisto pasirodymas patiko ir vaikams, ir suaugusiems, o į susitikimą susirinko labai daug centro gyventojų. Nieko keisto – juk didžiausia kliūtis bendraujant su pabėgėliais yra kalbos barjeras, o magijai žodžių nereikia, ji kalba pati už save“, - juokėsi E.Renkauskienė.

Šią savaitę į centrą „Aktyvaus jaunimo“ organizacija pakvietė lietuvių liaudies šokių mokytoją, kuri svetimšaliams pristatė mūsų tautinius šokius bei tautinį kostiumą. Vėliau pabėgėliai buvo mokomi lietuvių liaudies šokių.

„Buvo ir daugiau projektų – dalyvavom jų šventėje ir ragavom tų šalių tradicinius patiekalus, vėliau – gaminom lietuviškus šaltibarščius.

Įvairias veiklas sugalvojame patys, pasikviečiam savanorių, kurie nori padėti pabėgėliams, su jais bendrauti, todėl prisijungia įvairūs žmonės. Pastebėjome, kad žmonės labiau atsipalaiduoja po renginio, prasideda bendravimas – jie pamato, kad mes viską darom nuoširdžiai“, - sakė projekto vadovė Milda Derenčiūtė.

Kaip sako Pabėgėlių priėmimo centro projektų vadovė E.Renkauskienė, kuri bendras veiklas, renginius, susipažinti su pabėgėliais kviečiami ir kitų organizacijų atstovai.

„Mes esame atviri visiems, o tokie renginiai ir buvimas kartu yra puiki integracijos forma, pažintis vieni su kitais, su skirtingų šalių kultūra“, - sakė E.Renkauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

otto

otto portretas
Kiek vilką bešertum, vis tiek į mišką žiūri.

...

... portretas
Jiems aktualiau furų vairavimo pradmenų kursai, o triukų jie ir patys moka.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių