Rugsėjo 1-oji – iššūkis tėvams?

Ar brangu vaiką išleisti į mokyklą? Ką pirkti? Klausimų, susijusių  su pasirengimu mokslo metams, kyla visoms vaikus auginančioms šeimoms.

Ar brangu vaiką išleisti į mokyklą? Ką pirkti? Klausimų, susijusių  su pasirengimu mokslo metams, kyla visoms vaikus auginančioms šeimoms.

Svarbu – motyvas

Tiesa, pradinę mokyklą įpusėjusių vaikų šeimos jau atsirenka, kaip geriausiai ir kartu paprastai galima pasirengti naujiems mokslo metams. Dar paprasčiau vyresniųjų klasių moksleivių tėvams. Telieka vienas klausimas – kokią pinigų sumą teks skirti naujam mokinio kraiteliui.

Moterišką pasirengimo artėjančiam rugsėjui aptarimą nutraukė ramus kolegos tonas: "Viskas labai paprasta. Davėme vaikams po 30 eurų ir pasakėme, kad nusipirktų tai, ko jiems trūksta. Kiek neišleis, liks jų asmeninėms išlaidoms."

Moterys puse lūpų suburbuliavo, kad kolegos vaikai dideli, todėl jis gali taip paprastai imti ir išleisti vaikus savarankiškai apsipirkti, o ką daryti su pirmoku? Taip, būsimo pirmoko su sąrašu būtinųjų prekių neišleisi, tačiau kolegos patirtis pravers, kai būsimieji pirmokai jau eis į penktą ar aštuntą klasę.

"Vaikai pasižiūrėjo, ką turi dar nuo praėjusių mokslo metų, įvertino trintukų, pieštukų ir kitų reikmenų nusidėvėjimą ir paaiškėjo, kad jiems labai nedaug trūksta. Iš duotų pinigų išleido mažąją dalį, o likusius pasidėjo į taupykles", – šyptelėjo kolega. Jis nė neabejojo, kad jei nebūtų pasiūlęs pasilikti sutaupytus pinigus, išlaidos būtų buvusios gerokai didesnės.

Atsirinko tai, kas būtiniausia

Būsimų trečiokų mama prisipažino, kad nebe taip karštligiškai neriasi iš kailio siekdama padėti pliusiukus prie trečiokų kraitelio sąrašo. "Per pirmus dvejus metus supratau, kad toli gražu ne visko prireikia pagal tą sąrašą, kurį pateikia mokykla. Pavyzdžiui, plastilinas – nežinau, ar išvis vaikai juo naudojosi mokykloje", – dėstė mama.

Moteris taip pat minėjo sąraše nurodytą akvarelinių dažų rinkinį – dažniau naudojamas buvo guašas. "Pasimokiau, kad aplankalų knygoms reikia gerokai daugiau, nei nurodyta. Jie labai greitai plyšta. Nepaisant, kad rinkinyje, atrodo, daug aplankalų vadovėliams, tačiau pusė jų iš karto keliauja į šiukšlyną, nes nėra tinkami. Tai ne tik neekonomiška, bet ir neekologiška", – piktinosi mama.

Ji pastebėjo, kad standartiniai "Gilės", "Riešuto" ar "Šaltinėlio" vadovėliai pradinukams būna vienodo dydžio, o komplekte – krūva nestandartinio dydžio aplankalų, todėl jie taip ir lieka nepanaudoti.

Vienu baisiausių momentų mama vadina kuprinių svėrimo akciją. "Jos visada sunkesnės. Susideda vaikai tai, ką privalo turėti tą dieną mokykloje, ir pakilnojęs supranti, kad jau viršyta nustatyta svorio norma", – pastebėjo mama. Net nesvėrus aišku, kad jei tą pačią dieną mokinukui bus matematikos, lietuvių kalbos ir pasaulio pažinimo pamokos, jam teks vilkti į mokyklą tris vadovėlius. O kur dar sąsiuviniai, pieštukai, žirklės, klijai ir kiti reikmenys iš nurodyto sąrašo!

Įgaunama patirtis

"Nebuvo didelio streso nei rengiantis pirmajai klasei, nei ruošiantis į trečią. Gal kiek ilgiau užtrukome parduotuvėje rinkdamiesi reikmenis prieš pirmą klasę. O šį kartą viską susirinkome per 30 minučių ir išleidome apie 35 eurus. Čia – su kuprine, kuri sudarė didžiąją išlaidų dalį", – nė kiek neprislėgta artėjančių naujųjų mokslo metų kalbėjo kita mama.

Kuo vaikai didesni, tuo pasirengti mokyklai paprasčiau. Mama juokėsi, kad labiau pastebimi dydžių pokyčiai. Uniformos naujos dar neprireikė, tačiau didesnis krepšys sportinei aprangai buvo būtinas, nes trečiokės sportbačiai daug didesni nei tie, kurių reikėjo pirmoje klasėje.

Jau apšilusių mokykloje mokinukų mamos lengviau atsipučia ir dėl to, kad lieka reikmenų nuo ankstesnių metų, kurie būna puikiausiai panaudojami. Toli gražu nebūtina visiškai atnaujinti mokinio kraitelio. Panaudoti reikmenys dar gali kuo puikiausiai tarnauti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių