Rugsėjo 1-oji – ir šešiamečiams

Įvedus privalomą priešmokyklinį ugdymą, Lietuvoje nebeturi likti priešmokyklinio amžiaus vaikų, kurie pirmos klasės lauktų nelankydami jokios ugdymo įstaigos. Rugsėjo 1-ąją švietimo ir ugdymo įstaigose laukiama 30 250 šešiamečių.

Priimami ir neskiepyti

Pagal įstatymą priešmokyklinis ugdymas pradedamas teikti vaikui, kai tais kalendoriniais metais jam sueina šešeri metai. Kaip pastebi Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja Laimutė Jankauskienė, gali būti priimami ir anksčiau subrendę penkiamečiai, vaiko brandą įvertinus savivaldybių psichologinėms pedagoginėms tarnyboms.

Praėjusiais metais priešmokyklines grupes lankė 98 proc. šešiamečių, šiemet jų bus 556 daugiau.

Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui užginčijus ankstesnį sveikatos ministro įsakymą, į priešmokyklinio ugdymo grupes – kaip ir į kitas darželio grupes – šiemet bus priimami neskiepyti vaikai.

Užtikrinti tinkamą priešmokyklinukų priėmimą privalo savivaldybės. ŠMM iš jų nesulaukė jokių signalų, todėl manoma, kad viskam pasirengta tinkamai ir laiku.

Priešmokyklinės grupės gali veikti darželiuose, mokyklose, daugiafunkciuose centruose, kitose įstaigose, turinčiose šešiamečiams ugdyti pritaikytas patalpas.

"Priešmokyklinukui, gyvenančiam daugiau kaip 3 km nuo artimiausios priešmokyklinį ugdymą teikiančios įstaigos, savivaldybė turi garantuoti nemokamą pavėžėjimą mokykliniu transportu", – primena L.Jankauskienė.

Darbas ir ne visą dieną

Ugdymo įstaigos steigėjas gali nustatyti lanksčias priešmokyklinio ugdymo grupės darbo valandas – 4, 6, 8, 10 ar 12 valandų per dieną. Tiesa, valstybė finansuoja 4 ugdymo valandas per dieną arba 20 valandų per savaitę. Kitą dalį, ŠMM teigimu, dengia savivaldybė (jei ugdymo įstaiga yra savivaldybės) arba tėvai (jei įstaiga privati).

Mokesčiai už šešiamečių ugdymą tokie patys kaip ir už darželį. "Tėvai moka tik už vaikų maitinimą. Taip pat – jeigu steigėjas yra numatęs kitą papildomą mokestį, pavyzdžiui, ugdymo priemonėms įsigyti", – sako specialistė. Ji primena, kad savivaldybės nustatyta tvarka mokestis už vaikų išlaikymą priešmokyklinio ugdymo grupėse gali būti sumažintas 30, 50, 60 ar 80 proc., o kai kurios šeimos nuo jo gali būti atleidžiamos. Apie tai reikia pasiteirauti savo savivaldybėje. Jeigu ugdymas vyksta ilgiau nei keturias valandas per dieną, vaikui turi būti teikiamas maitinimas, sudaromos sąlygos poilsiui.

Priešmokyklinės ugdymo grupės sąraše gali būti ne daugiau kaip 20 vaikų. Grupė gali būti jungiama su ikimokyklinio ugdymo grupe, tačiau negali būti jungiama su pradine klase.

Pagal Lietuvos higienos normą HN 75:2016 "Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai" vienas sutrikusio intelekto, kurčias, neprigirdintis, aklas, silpnaregis, turintis judesio ir padėties, elgesio, žymių kalbos ar kitų komunikacijos, įvairiapusių raidos sutrikimų ar kompleksinę negalią vaikas, ugdomas integruotai, prilyginamas dviem tos grupės, kurioje ugdomas, vaikams, todėl atitinkamai mažinamas ir grupės vaikų skaičius.

Programa – pagal amžių

L.Jankauskienė sklaido nuogąstavimus, kad mažiesiems gali būti per sunku. "Priešmokyklinio ugdymo programa nesudėtinga ir pritaikyta pagal amžių – 4–6 metų vaikai stebėdami, tyrinėdami ir žaisdami lavina savireguliaciją, mokosi tikslingo elgesio, susipažįsta su raidėmis, skaičiais. Ugdomi vaiko gebėjimai, kurie jam bus svarbūs pradėjus lankyti mokyklą, ir ypač – socialinė kompetencija", – pastebi specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesamone

Nesamone portretas
Greičiau bus žalojami vaikai ir visokius niekus bus galima deti i galvas. Augs ligoniu karta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių