Rugsėjo 1-ąją tėvams bus suteiktas laisvas pusdienis

Seimas sutiko su pasiūlymu jaunesniojo moksleivio amžiaus vaikų turintiems tėvams kasmet rugsėjo 1-ąją suteikti laisvą pusdienį.

Už tokio įstatymo priėmimą ketvirtadienį balsavo 91 Seimo narys, prieš nebuvo nei vienas, susilaikė 5 parlamentarai.

„Darbuotojams, auginantiems bendrojo ugdymo mokykloje besimokantį vaiką iki dvylikos metų, suteikiama ne mažiau kaip pusė darbo dienos laisvo nuo darbo laiko per metus pirmą mokslo metų dieną, mokant darbuotojo vidutinį darbo užmokestį“, - rašoma Seimo priimtame įstatyme, kuris įsigalios jį pasirašius Prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Dėl šio įstatymo priėmimo nebuvo jokių diskusijų. Seimo nariai iškart balsavo dėl jo priėmimo.

Projektą inicijavusi Seimo narė Agnė Zuokienė anksčiau yra sakiusi, kad mokslo metų pirmąją dieną, nors ji ir neįtraukta į švenčių dienų sąrašą, faktiškai bent pusdienį nedirba labai daug mokyklinio amžiaus vaikus auginančių tėvų. Dažniausiai šią dieną jie nedirba darbdavių gera valia. Tačiau ne visi vadovai yra geranoriški.

„Sulaukiau bendrojo lavinimo mokyklose besimokančius vaikus auginančių tėvų laiškų, kuriuose guodžiamasi, jog Mokslo ir žinių šventė dirbantiems mokinukų tėvams gerokai apkarsta, nes kasmet tenka spręsti tą pačią problemą - ar bus kam saugiai palydėti pradinuką į mokslo metų atidarymo šventę, ar darbdavys bus toks malonus ir sutiks išleisti pusdieniui iš darbo? O sunkmečiu tėvai ypač vengia atsiprašyti iš darbo dėl asmeninių rūpesčių, baimindamiesi neigiamos darbdavio reakcijos ir atleidimo“, - sakė A.Zuokienė.

Šį siūlymą svarstęs Socialinių reikalų ir darbo komitetas jį atmetė, tačiau iniciatyvą perėmęs Teisės ir teisėtvarkos komitetas pritarė laisva diena paskelbti ne visą, bet pusę dienos.

Tėvai, auginantys du ir daugiau vaikų iki 12 metų, ir šiuo metu gali pasinaudoti galimybe turėti laisvą dieną, vadinamą „mamadienį“. Tačiau auginantys tik vieną vaiką iki 12 metų tėvai tokios galimybės iki šiol neturėjo, todėl, anot A Zuokienės, negalėjo palydėti vaikų į mokyklą.


Šiame straipsnyje: Rugsėjo 1laisvadienis

NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
puiku. Bet ką daryti, jei aš esu mokytoja ir dar auklėtoja? Kaip bus mano vaikui, jei kitus vaikus lydės tėveliai?

Mokytoja

Mokytoja portretas
O ką daryti mokytojams, kurie taip pat turi savo vaikų, kuriuos irgi reikia pirmą kartą nuvesti į mokyklą? Kuo jie blogesni už kitus tėvus?

MAMA

MAMA portretas
Aš dirbu mokytoja, tai mano vaikas dabar jausis tikru pamestinuku. Kaip vaikui paaiškinti, kodėl mamytė negali palydėti savo vaiko į mokyklą ir dalyvauti kartu šventėje.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių