R.Šimašius apie badaujančius kalinius: situacija kontroliuojama

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius teigia, kad protestuodami prieš įvedamus apribojimus apsipirkimui ir kompiuterių naudojimui kaliniai rimtai nesižaloja, o situacija yra kontroliuojama.

Ketvirtadienį Kalėjimų departamentas pranešė, kad protestuojantys kaliniai ne tik badauja, bet ir žalojasi - Alytaus pataisos namuose 32 nuteistieji susižeidė rankų dilbius, vienas – pilvą.

„Kol kas mes neturime duomenų, kažkas rimtai norėtų venas persipjauti, buvo galbūt įsipjauti riešai, bet ne venos. Tai yra šiek tiek skirtingi dalykai“, - penktadienį žurnalistams aiškino ministras.

Jis teigė, kad neketina atsisakyti pertvarka užsibrėžtų tikslų, bet neatmetė, kad gali būti patikslintos kai kurios naujos tvarkos detalės.

„Kalėjimuose daug pertvarkų vyksta ir aš puikiai suprantu tuos nuteistuosius, kurie nusprendė imtis tam tikrų akcijų, nes gyvenant uždaroje erdvėje ir reglamentuojant tiksliai, ką galima daryti, ką ne, tai kiekvienas pasikeitimas yra labai svarbus. Todėl aš suprantu tas akcijas, kaip suprantu ir tai, kad ne viskas vyksta apie tą ministro įsakymą, kaip oficialiai deklaruojama. Yra, tarkime, ir mobilių telefonų užblokavimas pilnas įdiegiamas šiemet - tai irgi, manau, daro įtaką bendrai nuotaikai“, - kalbėjo ministras.

„Bet bendrai pasakysiu tai, kad turi aiškius tikslus šitie apribojimai, šitos tvarkos pakeitimai nustatyti, nuo tikslų aš tikrai neplanuoju atsitraukti. Be tokios abejonės, kalbant apie atskiras detales, kaip tik Kalėjimų departamento žmonės lanko visas įstaigas, šneka su nuteistaisiais ir jeigu reikės ką nors patikslinti, atskiras detales, tai kitą savaitę tai ir bus padaryta. Bet ne dėl to, kad vyksta bado akcijos, o dėl to, kad bus išsakyti labai aiškūs argumentai, kodėl vienas ar kitas dalykas turi būti šiek tiek kitaip“, - pridūrė jis.

R.Šimašius patikino, kad situacija yra kontroliuojama.

„Netoli trečdalio nuteistųjų badauja. Dalis badauja iš tikrųjų, dalis galbūt valgo anksčiau nusipirktą maistą, bet situacija yra žinoma, kontroliuojama ir, aš manau, kad tikrai viskas susinormalizuos per artimiausias savaites“, - teigė R.Šimašius.

Kalėjimų departamento penktadienio, 9 val., duomenimis, įkalinimo įstaigose iš viso badavo 3447 asmenys - 283 daugiau negu ketvirtadienį.

Protestuodami prieš teisingumo ministro įsakymu patvirtintoje naujoje tvarkoje nustatytus apribojimus pirmadienio rytą bado akciją pradėjo Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos trečios valdybos nuteistieji.

Badaujančių netenkina naujos tvarkos reikalavimai – sumažintas galimų įsigyti ir turėti maisto prekių bei kitų būtiniausių daiktų asortimentas, apribotas įsigyjamų prekių kiekis. Be to, apribotas naudojimosi asmeniniu kompiuteriu laikas.

Teisingumo ministerijos teigimu, naujoji tvarka leis geriau kovoti su nelygybe tarp nuteistųjų bei efektyviau užkirsti kelią draudžiamų daiktų naudojimui. Anot ministerijos, neapribojus prekių sąrašo, didesnes finansines galimybes turintys nuteistieji galėjo įsigyti gana brangių ir prabangos prekėmis laikomų produktų. Juos nuteistieji kartais naudodavo kaip užmokestį už tam tikras paslaugas vargingesniems nuteistiesiems.
Iš viso įkalinimo įstaigose šiuo metu laikoma 10 tūkst. 15 asmenų.


Šiame straipsnyje: kalėjimaskaliniainuteistieji

NAUJAUSI KOMENTARAI

nenuteistoji

nenuteistoji portretas
tegu badauja, tegu zalojas, nors viena zinia yra teigiama, nes viskas aplinkui tik neigiama

NUOMONĖ

NUOMONĖ portretas
NEREIKĖJO PAKLIŪTI.DABAR ESAT ISLAIKOMI VISŲ DIRBANCIŲJŲ,KURIE NEUZDIRBA DIDELIŲ PINIGŲ,BET TURI IR JUMS ATSEKĖTI.

Slb

Slb portretas
Saunuoliai kalinukai laikykites! Tik jus vieni sugebat kovot už tai kas jums priklauso priesingai nei lietuvos žmones kurie sugeba tik verkt kaip viskas blogai. Graudu klausyt tokiu komentaru apacioje.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių