R.Šalaševičiūtė dar padirbės vaiko teisių apsaugos kontroliere

Trečiadienį baigiasi vaiko teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės kadencija, tačiau Seimo pirmininkė Irena Degutienė naujo pareigūno skyrimą atidėjo pavasariui.

„Seimo pirmininkė kol kas neturi kandidato, kuris tiktų eiti vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus pareigas", - trečiadienį BNS sakė parlamento vadovės atstovas spaudai Juozas Ruzgys.

Anot jo, I.Degutienė mano, kad netikslinga dabar atleisti R.Šalaševičiūtę iš pareigų, o naują kandidatą Seimui teikti vėliau. "Juoba kad įstatymas leidžia, jog dabartinė kontrolierė pasibaigus jos kadencijai dar tris mėnesius gali eiti pareigas", - sakė J.Ruzgys.

Jo teigimu, R.Šalaševičiūtės atleidimo klausimas bus teikiamas drauge su naujo kontrolieriaus kandidatūra.

"Seimo pirmininkė kandidatui kelia griežtus reikalavimus. Ji nori, kad tai būtų ne tik sausas teisininkas, bet ir mylėtų vaikus, sugebėtų su jais dirbti", - tvirtino J.Ruzgys.

R.Šalaševičiūtė vaiko teisės apsaugos kontroliere paskirta 2005 metų sausio 20 dieną tuometinio parlamento pirmininko Artūro Paulausko teikimu.

Dar praėjusių metų spalį I.Degutienė pareiškė, kad neteiks R.Šalaševičiūtės kandidatūros antrai kadencijai.

"Tikrai nesusidarė toks įspūdis, kad iki galo atliekamos pareigos ginant vaiko interesus, daug buvo dalykų, kur, atrodo, buvo ginama pati institucija, o ne vaiko interesai. Aš manau, kad tikrai reikia naujo žmogaus į šias pareigas", - tuomet BNS sakė I.Degutienė.

Parlamento vadovė tvirtino, jog apsispręsti ją paskatino vadinamoji pedofilijos byla Kaune, nors skundų dėl kontrolierės veiklos ji gaudavusi ir anksčiau.

Seimo Teisės ir teisės komitetas yra konstatavęs, kad reaguodama į kauniečio Drąsiaus Kedžio skundus dėl galimo jos mažametės dukters tvirkinimo vaiko teisių apsaugos kontrolierė savo pareigas atliko nepakankamai, paviršutiniškai, kai kuriais atvejais - pavėluotai.

Įstatyme numatyta, kad vaiko teisių apsaugos kontrolierių skiria Seimas Seimo pirmininko teikimu penkerių metų kadencijai.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriumi gali būti skiriamas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos pilietis, turintis teisės bakalauro ir teisės magistro arba teisininko profesinį kvalifikacinį laipsnį (vienpakopį teisinį universitetinį išsilavinimą) ir ne mažesnį kaip 10 metų teisinio arba teisinio pedagoginio darbo stažą.

Kontrolieriaus pareiga - gerinti vaiko teisinę apsaugą, ginti vaiko teises ir jo teisėtus interesus, užtikrinti tarptautinės ir nacionalinės teisės aktuose nustatytų vaiko teisių ir jo teisėtų interesų įgyvendinimą, atlikti vaiko teisių užtikrinimo ir apsaugos priežiūrą bei kontrolę Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių