R.Šadžius: turėtume stengtis, kad gynybos finansavimas būtų nors kiek didesnis

  • Teksto dydis:

Finansų ministras Rimantas Šadžius teigia kol kas nežinąs, ar pavyks jau kitų metų biudžete numatyti didesnį finansavimą gynybai.

Pasak jo, pirmiausia bus siekiama "stabilizuoti" gynybai skiriamą bendrojo vidaus produkto (BVP) dalį, o ar pavyks ją didinti - parodys rudens diskusijos dėl kitų metų biudžeto.

Gynybos finansavimo klausimus R.Šadžius penktadienį aptarė su Lietuvoje viešėjusiu NATO generaliniu sekretoriumi Andersu Foghu Rasmussenu (Andersu Foghu Rasmusenu).

"Tai yra svarstoma ir su NATO atstovais tai yra aptarta. Su A.F.Rasmussenu kalbėjomės šita tema ir pažymėjome, kad Lietuvoje dabar keičiasi tendencija. Jeigu iki šiol tas BVP procentas mažėjo, tai mes turime padaryti viską, kad ta tendencija keistųsi. Vadinasi, stabilizuotųsi tas procentas arba šiek tiek paaugtų. Kad jis stabilizuotųsi, man labai norėtųsi tai kitų metų biudžete įgyvendinti - ar mums pavyks nors kiek padidinti tą procentą, parodys diskusijos dėl biudžeto, bet Vyriausybė yra užsibrėžusi tokį tarpinį planą orientuotis į 1 proc. nuo BVP pasiekimą 2016 metais", - BNS penktadienį sakė R.Šadžius.

Tai numatantis Seimo nutarimas, pasak ministro, greičiausiai bus svarstomas Seimo rudens sesijos metu.

"Ar bus didesnis (finansavimas - red.) - šiai dienai pasakyti negaliu. Turėtumėm stengtis, kad nors kiek didesnis būtų, juo labiau, mūsų dalyvavimas NATO nėra vien tik prievolių vykdymas. Pavyzdžiui, Lietuvai komerciškai apsimoka NATO krovinių tranzitas per Lietuvą", - kalbėjo R.Šadžius.

Ministro teigimu, A.F.Rasmussenas pasveikino tikslą pasiekti tarpinį 1 proc. BVP pasiekti 2016 metais.

Apie tai, kad Lietuva sieks didinti gynybos finansavimą, penktadienį kalbėjo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

"Šis įsipareigojimas yra jau ir tarp politinių partijų, šis įsipareigojimas yra paminėtas ir bendroje trijų Baltijos valstybių ir Jungtinių Valstijų deklaracijoje. Išties mes to sieksime ir tas įsipareigojimas politinis išlieka", - tikino ji.

Prieš savaitę priimtoje JAV, Lietuvos, Latvijos, Estijos prezidentų Baracko Obamos (Barako Omabos), D.Grybauskaitės, Andrio Berzinio ir Toomo Hendriko Ilveso (Tomo Henriko Ilveso) bendroje deklaracijoje šalys patvirtino įsipareigojimą gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).



NAUJAUSI KOMENTARAI

FRANCIS

FRANCIS portretas
Reikia padėti amerikonams.Lituvoje yra daug pensininku, galma iš jų paimti, arba negrąžinti tai ką pasiskolinot.Gera gyventi Lietuvoj!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių