Rokiškio rajone krinta mašalų puolami galvijai

Ūkininkai skundžiasi, kad lauke ganomus gyvulius puola kraujasiurbiai mašalai. Per keletą dienų nuo jų atakų Rokiškio rajone krito dešimt galvijų.

Niekuo negalintys žmonėms padėti specialistai pataria juos laikyti tvartuose, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Juodupės seniūnijos ūkininkai sako dar savaitgalį pastebėję ganyklose spiečius mašalų, puolančių galvijus.

„Tiesiog baisu. Vakare negalėjau pamelžti karvės, pasikviečiau vyrą, kad padėtų. Pamelžėme šiaip ne taip. Ryte vėl abudu ėjome. O dešimtą valandą karvės jau nebėra“, – pasakojo ūkininkė Jakaterina Blažienė.

Gyvuliams pradėjus kristi, ūkininkai ėmėsi ieškoti priemonių jiems apsaugoti.

„Jos lenda pro nosį, pro gerklas, tada į skrandį ir taip uždusina gyvulį“, – tvirtino ūkininkė Zita Kairienė.

„Turėjome ampulę iš vaistinės nusipirkę. Ištepėme karvę, tada mašalai jau bijo. Ampulė kainuoja apoe 15–20 litų, o jos užteks tik porai savaičių. Ir dyzeliniu kuru bandžiau tepti“, – kalbėjo ūkininkas Julius Mikalkevičius.

Per keletą dienų kraujasiurbiai mašalai vien Juodupės seniūnijoje mirtinai sukandžiojo dešimt galvijų. Ūkininkai gintis naudoja tiek įsigytus vaistinėse, tiek savos gamybos mišinius.

Pasak gyventojų, miniatiūrinė muselė po kelis tūkstančius kainuojantiems galvijams tapo pavojingesnė nei aplinkiniuose miškuose pasirodantys vilkai.

„Gaila visiems, kad ir kiek gyvulių turi. Bet pas mus su kaimyne po vieną karvę buvo, tad labai gaila“, – sakė Didsodės kaimo gyventoja Genovaitė Deksnienė.

„Galima patarti du dalykus: arba purkšti atbaidančiais tirpalai repelentais, nors kai kuri literatūra rašo, kad jie mažai veiksmingi prieš mašalus, arba paprasčiausias dalykas – laikyti gyvulius tvarte“, – kalbėjo Rokiškio Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Radeckas.

Spėjama, kad muselės į šiaurės Lietuvą atskrido iš Latvijos. Čia prieš keletą metų nuo jų krito šimtai galvijų.


Šiame straipsnyje: karvėsgalvijaimašalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Irena

Irena portretas
Tai cia valstybes trumparegiskas mastymas. Valstybe visai neskyre pinigu masalu lervutems naikinti. Tai dabar masalai dusina gyvulius,bet ateis eile ir zmonems, kaip ir Tiumenes kraste.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių