Rinkimuose balsuoja tik kas dvidešimtas užsienio lietuvis

Užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai, ketinantys spalį balsuoti Lietuvos Seimo rinkimuose, raginami iš anksto registruotis diplomatinėse atstovybėse ir konsulinėse įstaigose, kuriose jie balsuos.

„Nenukelkime to į paskutinę dieną, kai iš tiesų kai kuriose balsavimo komisijose pakankamai nemažas rinkėjų antplūdis, ir nesinorėtų tokių per didelių atsitiktinių, jeigu taip galima pasakyti, rinkėjų, kurie sugalvotų tą pačią sekundę ateiti balsuoti. Tokia galimybė yra ir bus, ji visą laiką buvo, bet tai bus šiek tiek susiję su sunkumais, nes turėsime sutikrinti tuos rinkėjų sąrašus, kad tas asmuo nebalsuotų kelis kartus, kad nebūtų įtrauktas į sąrašus keliose vietose“, - antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Užsienio reikalų ministerijos (URM) Konsulinio departamento direktorius Andrius Pulokas.

Tačiau kai kurios ambasados nurodo, kad registracijos anketų pateikimo terminas jau baigėsi. Pavyzdžiui, Lietuvos ambasada Osle kviečia anketas siųsti iki rugsėjo 3 dienos, ambasada Madride - iki rugsėjo 14-osios, ambasados Dubline ir Londone - iki rusėjo 15-osios.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktoriaus pavaduotoja Daiva Rimašauskaitė BNS sakė, kad ir vėliau duomenis ambasadoms pateikę asmenys bus traukiami į rinkėjų sąrašus, tačiau jie gali laiku negauti balsavimo biuletenio.

„Iš principo jeigu kažkas atsibus ir norės registruotis, tai vis viena jis bus registruojamas. Jis gali negauti biuletenio, bet jeigu ateina į ambasadą balsuoti, nėra jokių problemų. Nustatydamos terminus ambasados atsižvelgia į tai, kiek laiko užima išsiuntinėti balsavimo biuletenius - vienur paštas keliauja dvi dienas, o kokioje Rusijoje keliaus 2-3 savaites“, - sakė ji.

Anot D.Rimašauskaitės, be registracijos atėjusius balsuoti žmones ambasados įtraukia į papildomų rinkėjų sąrašus, jie vėliau siunčiami Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), kuri patikslina rinkėjų sąrašus.

Pasak A.Puloko, jau sudaryta per 50 balsavimo komisijų visose Lietuvos diplomatinėse atstovybėse ir konsulinėse įstaigose, taip pat veikia balsavimo komisijos Los Andžele, Toronte bei Pasaulio lietuvių centre Lemonte. Balsavimo komisijų kontaktai paskelbti internete. Šiuo metu tikslinami rinkėjų sąrašai, baigus tai daryti, bus pradėta siuntinėti jiems rinkimų dokumentus.

„Praėjusių rinkimų patirtis rodo, kad potencialūs rinkėjai apsispręstų balsuoti rinkimuose kuo anksčiau, nes tai susiję su mūsų rinkimų sistema. Patirtis rodo, kad daugelis rinkėjų, esančių užsienyje, balsuoja iš anksto, paštu. Šalių patirtis yra ne vienoda - jeigu Europos kraštuose balsavimo dokumentai rinkėjus pasiekia labai greitai, yra kraštų, kur ilgai keliauja. Tai susiję su pašto veikimo specifika“, - aiškino A.Pulokas.

Apie savo ketinimus, kurioje diplomatinėje atstovybėje norėtų balsuoti, iš anksto raginami pranešti ir tolimųjų reisų vairuotojai, rinkimų metu keliausiantys užsienyje. Tiesa, užsienyje iš anksto balsuoti galima 10 dienų iki rinkimų, kurie vyks spalio 14-ąją, sekmadienį. Tuo metu Lietuvoje išankstinis balsavimas vyks tik dvi dienas prieš rinkimus - trečiadienį ir ketvirtadienį, tad tolimųjų reisų vairuotojams šia galimybe pasinaudoti esą bus nepatogu.

„Tie žmonės, kurie atvyksta į ambasadą, konsulatą, būtų pravartu, jeigu praneštų, kad konkrečiai į tą ambasadą, konsulatą atvyksta. Aišku, kad tas žmogus įtraukiamas į tos įstaigos rinkėjų sąrašą, (...) negalėtų balsuoti jokioje kitoje valstybėje, ir Lietuvoje, jeigu jau jis ten tampa rinkėju. (...) Balsuoti galima į vokus taip pat, jeigu balsuojama iš anksto. (...) Rinkėjas gali parašyti ambasadai, konsulatui laišką, galima užsiregistruoti tam balsavimui per internetą“, - sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „LINAVA“ prezidento Algimanto Kondrusevičiaus duomenimis, asociacijai priklauso apie 2 tūkst. vilkikų ir apie 3 tūkst. autobusų, kurie važinėja po 40 šalių nuo Portugalijos iki Afganistano ir Mongolijos. Pasak jo, vairuotojai pilietiškai aktyvūs ir ketina balsuoti rinkimuose.

„Turbūt tai, kad nebereikia juridiniams asmenims remti partijos, prisidėjo prie to, kad asociacija nukreipė pinigus būtent į visų rinkėjų skatinimą. (...) Turbūt tai yra geras, netikėtas to draudimo poveikis“, - svarstė Z.Vaigauskas.

Pasak VRK pirmininko, nors rinkėjams stengiamasi sudaryti palankias sąlygas balsuoti užsienyje, šia galimybe pasinaudoja daugiausiai kas dvidešimtas užsienio lietuvis. Esą tai daryti juos labiau paskatintų internetinis balsavimas.

„Yra kitų idėjų paskatinti rinkėjus balsuoti, tai yra, kad galbūt nustatyti, kad vienas Seimo narys būtų renkamas vienmandatėje rinkimų apygardoje, kurią sudarytų užsienyje esantys rinkėjai“, - teigė jis.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

     portretas
Už Lietuvą be konservatorių, vagių ir oligarchų!

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje  portretas
22 metus Lietuvą skurdino, partinių gaujų suformuotos, penkiolika vyriausybių. Štai kokioje padėtyje dabar yra Lietuvos žmonės. Kai ... Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas, užsidirbęs minimalų valandinį atlygį, gali nusipirkti šešis produktus: - pieno 1 litrą; - miltų 1 kilogramą; - cukraus 1 kilogramą; - 6 kiaušinius; - aliejaus 1 litrą; - dyzelino 1 litrą. Tai ... Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas, užsidirbęs minimalų valandinį atlygį, nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka. Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje yra priversti gyventi mūsų vaikai (nekvalifikuoti darbininkai) mūsų tėvai pensininkai ir mes (mažiausias pajamas užsidirbantys). Kad gyventi oriai Lietuvoje ... Spalio 14 dieną, aktyviai dalyvaujant rinkimuose į seimą, reikia atsikratyti visų partinių gaujų kurios sukūrė Lietuvą netinkamą žmogui gyventi. (2012 kovas)

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje  portretas
Aktyviai dalyvaujant rinkimuose į seimą reikia atsikratyti Lietuvą naikinančių partinių gaujų: - LSDP; - TS LKD; - “Tvarka ir teisingumas”; - Liberalų ir centro sąjungos; - Liberalų sąjūdžio; - lendančių į seimą svetimšalių “lenkų rinkiminės akcijos”, ruso Uspaskich “Darbo partijos” ir kitų tokių į juos panašių. Vienykimės ir padarykim taip, kad visiems laikams išnyktų šios partinės gaujos - Lietuvos žmonių kankintojai, Lietuvos niekintojai ir naikintojai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių