Riaušės prie Seimo sugrąžina į 2009-uosius: panašumų apstu

  • Teksto dydis:

Smurtas pratrūko tyčia kurstant valdžia nusivylusios minios emocijas. Dalis neramumų kurstytojų šią savaitę ir 2009-aisiais – tie patys. Teisėsauga sulaukia kritikos, kad baudžiami tik riaušių dalyviai, bet neišsiaiškinama, kas tikrieji riaušių organizatoriai, praneša LNK.

Apsuptas ir užblokuotas Seimas, sprogimai, akmenys į pareigūnus – taip antradienį baigėsi ryte prasidėjęs protestas, kuriame apie 5 tūkst. žmonių reiškė nepritarimą valdžios planuojamiems ribojimams nepasiskiepijusiems nuo koronaviruso.

Labai panašiai baigėsi ir protestas prie Seimo 2009 metais.

„Aš mačiau tą patį vaizdą, kas buvo 2009-aisiais“, – sakė Saulius Skvernelis.

2009 metų sausį, įsismarkaujant ekonominei krizei, profsąjungos sukvietė žmones prie Seimo. Tuomet tūkstančiai žmonių su plakatais protestavo taikiai, bet emocijos kaito, tiksliau, kaip kalbėjo tuomečiai policijos vadai, minios emocijos buvo tyčia kurstomos.

„Minia buvo kurstoma. Kai minia nusiramindavo, atsirasdavo vėl papildomas impulsas miniai įaudrinti“, – kalbėjo tąkart S. Skvernelis.

Ir praeitos savaitės riaušininkai atrodė gerai organizuoti, koordinuojantys atakas prieš pareigūnus. Pagrindiniai riaušininkai prie Seimo buvo tie patys, kurie išprovokavo susirėmimus ir per gyventojų protestą Rūdninkuose.

„Tai nebuvo vien tik vietiniai gyventojai. Tai tikrai buvo iš kitur suvažiavę žmonės. Veidai tie patys, ką matėme prie Seimo“, – komentavo Viešojo saugumo tarnybos vadas Ričardas Pocius.

Tai buvo 5 tūkst. žmonių. Tai nėra daug. Tikiuosi ir manau, kad jeigu reikėtų ginti demokratiją, tai ateitų daug daugiau.

Tiek 2009 metais, tiek ir šiemet minios emocijas audrino ir politikai. Kai kurie tarp riaušininkų stovėjo ir naktį.

Petras Gražulis minią kurstė ir 2009-aisiais. Miniai gerinosi žadėdamas įstatymus, kad skurstantiems būtų geriau. Bet, nors Seime jis jau septintą kadenciją, jokių ekonominių reformų nesiūlo. Minias ragino kilti prieš, anot jo, „valdžios mafiją“, bet P. Gražulis nutyli, kad dabar pats teisiamas dėl korupcijos. 25 metus Seime esantis P. Gražulis kaltinamas, kad pasinaudodamas statusu, pažintimis siūlė kyšius rusų valdininkams, kad su juo siejama įmonė galėtų vežti produktus į Rusiją.

Petras Gražulis. / Stop kadras.

Tiek šiemet, tiek 2009-aisiais, prie minios šliejosi marginalai. Dėl šnipinėjimo Rusijai nuteistas Algirdas Paleckis antradienį ragino kilti prieš valdžią. 2009 metais A. Paleckis vadintas vienu pagrindiniu riaušių organizatorių. Buvo teisiamas, kad be leidimo atsivedė būrį žmonių.

2009-aisiais ir dabar – panaši politinė situacija. Valdžioje konservatoriai. Tiek tada, tiek dabar jie sulaukė priekaištų, kad nepakankamai girdi skirtingas visuomenės grupes.

„Grasinama, kad žmonės gali netekti darbo, sakoma, kad „jūs nieko negausit, jūs esat degradai, mes su jumis susitvarkysim“. Šita žinutė yra ir socialinė žinutė – mes jus laikysime Lietuvoje antrarūšiais. Tai nėra gera žinutė“, – sakė visuomenininkas Darius Kuolys.

„Vyriausybė tikrai dirba didelės įtampos sąlygomis. Klaidelių išvengti neįmanoma“, – komentavo Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Žurnalistas Ramūnas Terleckas teigė, kad riaušės – neeilinis dalykas, bet neverta ir sureikšminti: „Net negalima sakyti, kad visuomenė. Tai buvo 5 tūkst. žmonių. Tai nėra daug. Tikiuosi ir manau, kad jeigu reikėtų ginti demokratiją, tai ateitų daug daugiau“.

Po riaušių sulaikyti 26 riaušininkai. Policija sakė, kad bus daugiau. Jiems gresia šešeri metai kalėjimo.

2009 metais sulaikyta 150 maištautojų, nuteisti – 27. Dauguma kalėjimo išvengė, kai kurie iki gyvenimo galo skolingi valstybei – turi atlyginti per riaušes Seimui ir pareigūnams padarytą žalą.

Praeitą savaitę išdaužtas tik vienas Seimo langas, bet akmenimis nuniokoti pareigūnų automobiliai. Riaušininkai turės atlyginti ir keliolikos sužalotų pareigūnų gydymo išlaidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sutapimas? Nemanau!

Sutapimas? Nemanau! portretas
Kaip tik konservatoriai i valdzia, taip smaugia liaudi, o tie eina seimo daudyti. Bet nepasimoko ir vel renka konservatorius.

niekas neuzmirsta viskas nufotografuota archyvuota

niekas neuzmirsta viskas nufotografuota archyvuota portretas
konservatoriai 2009 metais pro seimo langus rode liezuvius ir spygas ir tada bivo cecenas ,kuris sake uzpirks sunu pjudyti lietuviams,kur dabar cecenas milicininkas ,idomu?

Panašumas tik vienas

Panašumas tik vienas portretas
Tie patys valdžioje
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių